A Pentagon új közleménye valószínűleg ki fogja verni a biztosítékot Kijevben: nem is olyan nagy baj, hogy csúsztak a fegyverszállítmányok?
Globál

A Pentagon új közleménye valószínűleg ki fogja verni a biztosítékot Kijevben: nem is olyan nagy baj, hogy csúsztak a fegyverszállítmányok?

Portfolio
A pentagon szerint az orosz erők nem értek el jelentős sikereket Kelet-Ukrajnában, miközben az amerikai katonai segélycsomag jóváhagyása hónapokig húzódott a Kongresszusban - közölte az amerikai védelmi minisztérium - tudósított a Newsweek.

Az amerikai törvényhozók hosszú politikai viták után április végén hagyták jóvá a több mint 60 milliárd dolláros katonai segélyt Ukrajna számára. A korábbi finanszírozási keret 2023 végén fogyott ki.

Ukrajna nagymértékben függ nyugati támogatói, köztük az Egyesült Államok segítségétől. Oroszország ugyan kap némi támogatást szövetségeseitől, például Észak-Koreától, de gyorsan hadrendbe állította saját védelmi iparát is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök április végén kijelentette:

"Az orosz hadsereg most megpróbálja kihasználni azt a helyzetet, amikor mi a partnereinktől, különösen az Amerikai Egyesült Államoktól várjuk az utánpótlást."

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is hangsúlyozta:

A támogatásban bekövetkezett komoly késedelmek súlyos következményekkel járnak a harctéren.

A fegyverszállítások késedelmei miatt Kijev kénytelen volt késleltetni 2023-as ellentámadását. December óta Oroszország lassú, de folyamatos előnyre tett szert Kelet-Ukrajnában. Februárban Moszkva elfoglalta Avdijivkát, ami Bahmut bevétele óta a legnagyobb katonai sikerük, májusban pedig új frontot nyitottak Harkiv régióban.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kedden közölte Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszterrel, hogy Washington további 2,3 milliárd dolláros támogatást fog nyújtani Ukrajnának. A támogatásból légvédelmi rendszereket, tüzérségi lőszert és páncéltörő fegyvereket biztosítanak.

A Pentagon szóvivője, Pat Ryder vezérőrnagy szerint ugyanakkor Kijev kitartott a segélyszállítmányok elapadása ellenére is, Moszkva pedig nem tett szert jelentős területekre.

Címlapkép forrása: EU

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
fehér ház