Prémium

A legprecízebb térkép a prosztatához (x)

PR cikk

Az MRI-ultrahang fúzionált prosztatabiopszia a legprecízebbnek és legbiztonságosabbnak számít a rákos elváltozást kimutató mintavételi eljárások között. A Budai Egészségközpont egyedülálló a magyar egészségügypiacon: az itt alkalmazott technológia jelenleg a legfejlettebb a világon. A fájdalommentes eljárás 90 százalék feletti pontosággal képes kimutatni a prosztata rosszindulatú daganatát. A beavatkozást Dr. Póth Sándor, a Privát Urológiai Osztály vezető főorvosa, a Nemzetközi MRT- és Mesterséges Intelligencia Vezérelt Diagnosztikai Központ szakmai vezetője ismerteti.

bke
MRI-ultrahang fúzionált prosztata mintavétel a Budai Egészségközpontban
A hagyományos prosztatabiopszia hátrányai

A hagyományos vagy úgynevezett random prosztatabiopszia esetén a mintavétel a végbélen keresztül történik, ami nem csak azt jelenti, hogy az eljárás kevésbé precíz, de azt is, hogy fennáll a fertőzés kockázata. Világszinten csak a prosztatabiopszia miatti fertőzésekbe több ezer férfi hal bele minden évben.

Miben más a Budai Egészségközpontban alkalmazott MRI-fúziós prosztatabiopszia?

A fúziós biopsziával mint technológiával – tehát amikor MRI-képet használnak fel arra, hogy gyanús területeket azonosítsanak, és ezen radiológiai kép alapján célzottan vegyenek mintát – idehaza is több intézet foglalkozik, kísérletezik. Ez történhet valamilyen eszköz segítségével, vagy akár az agy emlékezőképessége révén, amikor a szakember igyekszik a leletet visszaidézni, és így beazonosítani az ultrahangon a gyanús elváltozást. Ez utóbbit nevezik kognitív fúziós biopsziának, mely támogató technológia hiányában jelentős mértékben hordozza magában az emberi hibalehetőséget.

Ezt kiküszöbölendő alkalmazható eszköz és programbeli támogatás. A Budai Egészségközpontban a legmodernebb hardvert alkalmazzák, aminek köszönhetően a tér 3 dimenziójában (3D) jelenik meg a prosztata képe, történik a fúzió és az elváltozások pontos beazonosítása. Ezen túl a prosztata MR-felvételeit egy az emberi szem hiányosságait áthidaló, mesterséges intelligencia által támogatott szoftver segítségével is elemzik, jelölik. Ezen információk alapján a prosztatát lemodellezik, és fúzionálják az ultrahangképpel, úgy hogy a speciális mintavételi eszköz segítségével a korábbi vizsgálatok által feltárt, valóban gyanús területekről milliméterpontossággal történik a mintavétel a gáton keresztül. A prosztatabiopsza ezen, jelenleg legprecízebb formája Magyarországon csak a Budai Egészségközpontban vehető igénybe.

Milyen indikációk alapján juthatnak el a páciensek a szolgáltatáshoz?

Egyre több urológus, háziorvos utal be betegeket gyanús PSA-val. Illetve olyan páciensek is érkeznek, akik már túl vannak a hagyományos prosztatabiopszán, ugyanis minden 5. beteg esetében a rák ott található, ahol a végbélen keresztül végzett mintavételi módszerrel egyszerűen nem érhető el, nem mutatható ki.

budaiEgeszsegkozpont
Dr. Póth Sándor, a Buda Egészségközpont Privát Urológiai Osztály vezető főorvosa

Mi történik, ha igazolódik a rák gyanúja?

A páciens visszakerül a beutaló urológusához, vagy ha szükséges, a Budai Egészségközpont segítséget nyújt eljutni a sugárterapeutához. A legfontosabb az, hogy megfelelően precíz térképpel távozik, ami nagyban hozzájárulhat a kezelés sikerességéhez. Egy 3D-s, milliméterpontos térképet adunk a kezelőorvosnak, így a páciens állapotához mérten választható ki a legmegfelelőbb terápia. Ha időben, kis mennyiségű daganatot fedeznek fel, akkor válogathat a kezelési vagy akár az utánkövetési módszerek közül is.

(x)

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egész életében minimálbérre volt bejelentve? Akkor ennyi nyugdíjra számíthat
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
Gránit 1