NHP Hajrá – Ezekre a részletekre érdemes odafigyelni (x)
Prémium

NHP Hajrá – Ezekre a részletekre érdemes odafigyelni (x)

PR cikk
Gyors és kiszámítható feltételeket teremtett az MNB a KKV-knak.

Hitelfelvétel esetén a legtöbb cégvezető a kamat mértéke alapján dönt, ugyanakkor a vállalkozói hiteleknél legalább ilyen fontos tényező, hogy a bank milyen egyéb feltételeket követel meg a hitelfelvevőtől a kölcsön folyósításához. A Magyar Nemzeti Bank a Növekedési Hitelprogram Hajrá (NHP Hajrá) részleteinek kialakítása során arra törekedett, hogy is a hazai vállalkozások gyorsan és kiszámítható feltételek mellett juthassanak finanszírozáshoz.

A biztosítékok mindkét felet védik

A hitelfelvétel a bank és az adós számára is jár bizonyos kockázatokkal. A hitelező meg kíván bizonyosodni a hitelfelvevő fizetőképességéről, amelyet általában hivatalos dokumentumokkal (pl.: munkáltatói igazolással, jövedelemigazolással) alá kell támasztaniuk.  A hitelintézetek azt is kérhetik egyes hiteltípusok esetén, hogy igazolják, rendelkeznek önerőnek minősülő vagyonnal, azaz a felvenni készült hitelen kívüli saját vagyonnal. Ez általánosságban lehet készpénz, megtakarítás és lakástakarékpénztár is.

A bank legfontosabb kockázata, hogy ügyfele csak késve vagy egyáltalán nem tudja visszafizetni a felvett összeget, így további biztosítékokat kérhet, hogy végső esetben azokból mérsékelje esetleges veszteségét. Ezek a hitel típusától függően lehetnek többet között ingatlanok, vagyontárgyak, kiegészítő jövedelem, vállalkozói jövedelem, adóstárs bevonása vagy kezesség is.

Nagyobb átláthatóság, kedvezőbb finanszírozás

A hitelbiztosíték a hitelező feltétele, a hitelt igénylő számára inkább korlátként jelentkezik. Viszont a biztosíték általában csökkenti is a hitel árát, és mivel a hitelképességről nyújt információt, a hozzáférés lehetőségét jelenti a forrásokhoz. Továbbá a bankok a biztosítékokra vonatkozó elvárásaiknak szintjén keresztül is igyekeznek kedvezőbb hitelfelvételi kondíciókat kialakítani, hogy jobb versenyhelyzetbe kerüljenek az ügyfelekért.

A hitelek adós általi visszafizetését biztosítja a hitelfedezeti biztosítás is. Igénybevételével megelőzhető, hogy egy nem várt esemény, fizetési nehézséget okozó helyzet (pl.: munkanélküliség, keresőképtelenség) miatt a felvett kölcsön törlesztése aránytalanul nagy terhet jelentsen az ügyfél, illetve családja, vagy örökösei számára.

Gyors és kiszámítható feltételek a KKV-knak

Az NHP Hajrá konstrukció keretében nyújtott hitelek kapcsán a vállalkozások számára a legfontosabb, hogy az MNB előírja: annak érdekében, hogy az ügyfelek minél hamarabb forráshoz jussanak, a pénzügyi intézményeknek a hitelbírálati döntést az ehhez szükséges információk rendelkezésre állását követő két héten belül kell meghozniuk.

Ezen túlmenően a jegybank a Magyar Nemzeti Bank nem határoz meg követendő előírást a bankok számára az önerő tekintetében, azt a kölcsönt folyósító hitelintézet állapítja meg az üzletpolitikája és kockázatvállalási hajlandósága függvényében. Nem írja elő azt sem, hogy milyen biztosíték mellett történjen a kkv-k hitelezése. A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások a tevékenységükre vonatkozó jogszabályi előírásoknak és üzletpolitikájuknak megfelelően járhatnak el. Tehát pénzintézetként eltérő, hogy milyen biztosítéki struktúra mellett, milyen feltételekkel érhető el az NHP Hajrá finanszírozás. Tehát a vállalkozásoknak több bankot is érdemes felkeresniük hiteligényükkel, hogy minél gyorsabban, minél alacsonyabb kamat és minél kedvezőbb feltételek mellett jussanak kedvezményes hitelhez.  

(x)

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kőkemény üzenet jött Kijevből Budapestnek is: marad a Lukoil-szankció, fel kell adni az orosz olajat, amennyire lehet
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
Gránit 1