Prémium

Ismerd meg hazánk legjobb 100 borát (x)

PR cikk
A szeptember 5-én megjelent Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor magazint az a szándék hívta életre, hogy hozzájáruljon a legjobb magyar borok népszerűsítéséhez, a fogyasztóknak pedig igazodási pontot nyújtson a borválasztásuk során. A szeptember 21-én megrendezésre kerülő Winelovers 100 Nagykóstolón a kiadványban szereplő borok mellett további 70 bort hoznak el hazánk legjobb borászai.

Miközben a könnyedebb tételek is bekerültek a listára, vagyis a  magazin segítséget nyújt akkor is, ha valaki a középső polcról választana bort, az azonos szakmai gyökerekből táplálkozó zsűri koherens tudáshalmaza garantálja, hogy valóban az arra méltó borok kerültek be a Winelovers 100-ba – mondja Bálint László nemzetközi borakadémikus, a bizottság elnöke a teszt kapcsán.

A legjobb 100-ból a szeptember 21-én a Corinthia Hotel Budapestben megrendezésre kerülő Winelovers 100 Nagykóstolón közel 75-öt kóstolhatnak meg egyetlen jegy áráért az érdeklődők. A kiállítók a „győztes” tételeiken kívül további kiváló boraikat is elhozzák. Ingyenes Pop-Up Kurzusok keretében a pincészetek képviselőinek jelenlétében bemutatkozik a Winelovers 100 győztes bora, a teszten a legsikeresebben szerepelt badacsonyi Varga Pince, valamint egy válogatás a teszt legjobb vörösboraiból.

Fotó: Szomdits Balázs

A Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor magazin idén megújult formátumban és az előző évinél nagyobb terjedelemben, 144 oldalon kerül az olvasók el. Bár középpontjában a száz legkiválóbbnak ítélt bor listája és részletes leírása áll, a magazin 11, hazánkban kiemelt figyelmet érdemlő kategória (pezsgő; illatos fehérbor; olaszrizling; furmint; késői szüretelésű édes bor; aszúbor; rozé; kékfrankos; bikavér; bordói házasítás; Villányi Franc) legjobbjait is bemutatja annak érdekében, hogy az olvasók a lehető legteljesebb képet kapják a magyar borokról. A toplistákon kívül izgalmas és friss anyagokkal jelenik meg jelenik meg. A zsűri elnökének felkért Bálint László mellett a zsűritagok is megosztják a kóstolón szerzett tapasztalataikat. A magazin Mautner Zsófia segítségével körüljárja a magyar bor és gasztronómia kapcsolatát, betekintést enged a Michelin-csillagos magyar éttermek borkoncepciójába és elrepít a világ legizgalmasabb bormúzeumaiba. A könnyedebb témák között megtalálni Ördög Nóra műsorvezető boros vallomását, valamint egy írást az éppen generációváltáson áteső hazai pincészetekről.

„A Legjobbak, a Legjobbaktól, a Legjobbaknak: vagyis Borok, Borászok, Borkedvelők különleges találkozása ez a kiadvány. Reméljük, hozzájárulunk ahhoz, hogy a tételek közül minél több jöjjön szembe a fogyasztókkal hazai üzletekben, kereskedésekben, szakboltokban, rendezvényeken, vagy éppen születésnapi ajándékként” – ajánlja a kiadványt az olvasók figyelmébe Tábor István Winelovers márkatulajdonos, a kiadvány főszerkesztője.

Az első említett lehetőség a borokkal való találkozásra szeptember 21-én 14 órától lesz a Corinthia Hotel Budapestben (1073 Budapest, Erzsébet krt. 43-49) a Winelovers 100 Nagykóstolón.

Kérdések és válaszok

Miért a Winelovers?

A Winelovers szakmai csapata otthonosan mozog a magyar borok világában; az általuk rendezett nagykóstolókat megelőző borteszteken kívül ők szervezték és bonyolították le a 100 legjobb magyar bor kóstolóját 2016-ban és 2017-ben, tervezték és szerkesztették a kiadvány tartalmát, 2018 óta pedig a Winelovers 100 – A legjobb magazint teljes egészében ők gondozzák.

Fotó: Gellér Anna

Milyen tételek kerültek a zsűri elé?

A legszélesebb merítés érdekében a 2018. július 1. - 2019. június 30. között lezajlott mértékadó hazai és nemzetközi borversenyek legjobbjai és a felkért szakmai ajánlók által javasolt tételek kerültek a zsűritagok elé. Az ajánlást azért tartották fontosnak, mert így olyan termelők és borok is esélyt kaptak a megmérettetésre (és egyben visszajelzést is), amelyek a borversenyeken nem indulnak, mégis a legjobbak között lehet a helyük. Nevezési díj nem volt; a termelőktől egy, a bor legfontosabb adatait tartalmazó adatlap kitöltését és a forgalomba hozatali engedély másolatát kérték csupán a borok mellett.

Kik bíráltak?

A zsűri tagjai WSET diplomával rendelkező szakemberek, nemzetközi borakadémikusok, borászok, neves és elismert sommelier-k; közülük többen a Borkollégium oktatói.

Zsűritagok: Bálint László (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a FurmintUSA társalapítója, a Borkollégium oktatója, a zsűri elnöke), Kielmayer Kristian (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, borszakíró, a Borkollégium oktatója), Konkoly Mihály (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Gróf Buttler Borászat kereskedelmi vezetője), Mészáros Gabriella (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium alapítója és vezető oktatója), Szakács-Orha Imre (DipWSET, Master of Wine hallgató, a WINB Development Association alapítója), Petzold Attila (okleveles élelmiszermérnök, párlatszakértő, borász, a Borkollégium oktatója), Ádám Előd (nemzetközi borakadémikus, Master of Wine hallgató, oktató), Sue Tolson (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, borszakértő, borszakíró és fordító), Hidegkúti Gergely (szőlész-borász), Harmath Csaba (AIWS hallgató, gasztronómiai szakértő, a Borkollégium oktatója), Kollár Mariann (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium oktatója), Piskor Fanni (szőlész-borász mérnök, WSET 3 okleveles borszakértő, a Borkollégium oktatója), Evans Victoria (Executive Head Sommelier, Caviar&Bull Group of Restaurants), Blazsovszky Péter (Head Sommelier, Babel Budapest), Angerman László (Head Sommelier, Onyx)

Fotó: Gellér Anna

Milyen körülmények között és milyen szempontok alapján zajlott a bírálat?

A két zsűribizottság elé a három kóstolási napon összesen 309 tétel került. A zsűritagok minden tételt vakon kóstoltak és a nemzetközileg elfogadott 100 pontos skálán, szabadszavas borleírással kiegészítve a megadott érzékszervi bírálati és minőségi szempontok alapján értékelték a borokat. Minden zsűritag minden bort megkóstolt. A zsűri tagjainak pontszámait a jegyzőkönyv vezetője az egyes flight-ok (kóstolási blokkok; max. 12 tétel kerül kóstolásra egy flight-on belül) után tételenként, elektronikusan rögzítette. A végső pontszám az egyes zsűritagokról kapott pontok számtani átlaga alapján került meghatározásra. A bírálat 2019 júliusában a Borkollégiumban zajlott, professzionális körülmények között, természetes megvilágítású helyiségben, optimális hőmérsékleten hozzáértő szakemberek szervíze melett.

(x)

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2