Prémium

Watson, az üzleti elemző (x)

Portfolio
Ismét fellángolt a mesterséges intelligencia rajongóinak és ellenzőinek vitája, amikor idén februárban az IBM szuperszámítógépe Watson , a Jeopardy! nagysikerű amerikai műveltségi vetélkedő két örökös győztesét utasította maga mögé élő adásban. A nem mindennapi teljesítményű gép a memóriájába táplált irdatlan mennyiségű adatot felhasználva "legyőzte" az embert. Ahelyett azonban, hogy a humanizmus alkonyán keseregve elborzadnánk, vessünk egy pillantást arra, hogyan fordíthatjuk ezt a teljesítményt és működési elvet az emberiség javára és hasznosíthatjuk a legkülönbözőbb gazdasági, vállalati területeken.

A dolog lényegére tapintott egy internetes kommentező, amikor a vetélkedőben történtekről ezt írta: "Ez számomra nem azt jelenti, hogy Watson okosabb, mint egy ember, csupán azt, hogy gyorsabb". És valóban; Watson sikere gyorsaságában és abban rejlett, hogy több ezer egyidejűleg futtatott algoritmus segítségével az élő beszédet értelmezte és a memóriájába táplált mintegy 200 millió oldalnyi információból elképesztő sebességgel választotta ki a legnagyobb valószínűséggel helyesnek értékelt választ.


Watson, az üzleti elemző

A vetélkedőben aratott diadal valóban az ember fejlesztette számítástechnika újabb bravúrja és mérföldköve, de valljuk be, hogy ilyen teljesítményre a való életben ritkán van szükség. Felbecsülhetetlen viszont a területek száma, ahol a feladatok megoldásához szükség van Watson működési elvére.

Az IBM szakemberei Watson valóságos kihasználásának első területeként tekintenek például az egészségügyre. Az IBM az általa a közelmúltban felvásárolt a prediktív analitika területén piacvezető SPSS szöveg-, és adatbányászati szoftvereinek beágyazásával lehetségesnek tartja, hogy egy orvos egy Watsonhoz hasonló rendszerbe táplált többévnyi betegadat, diagnózis, szaklap információ és egyéb források adathalmaza segítségével képes felállítani a legpontosabb betegdiagnózist és meghatározni a leginkább eredményre vezető kezelést. A feladat óriási, de nem megvalósíthatatlan.

Az SPSS magyar nyelven is elérhető megoldásai már évek óta lehetővé teszik a gazdasági élet szereplői számára, hogy a watsoni bravúrt saját környezetükben, reális invesztíció keretében megvalósítsák. A szöveganalitikai alkalmazások lehetőséget kínálnak arra, hogy bármilyen elektronikus formában rendelkezésre álló szöveges információt strukturált adatbázisokba rendezzenek, ezáltal adatbányászati vagy egyéb megoldások számára értelmezhetővé, feldolgozhatóvá tegyenek.

Az SPSS megoldásai képesek a szöveges véleményeket kontextusban, szókapcsolatokban értékelni, rejtett kapcsolatokat feltárni, majd adatbányászati alkalmazásokkal együttműködve elemzéseket készíteni: fogyasztói levelek, észrevételek, piackutatásokra kapott szöveges válaszok vagy a világhálón fellelhető információ szöveganalitikai elemzései felhasználhatók a vállalat vagy bármely megnyilvánulása fogyasztói megítélésének vizsgálatához, ezáltal pedig proaktív ügyfélkezeléssel csökkenthető a lemorzsolódás, növelhető az ügyfél elégedettség.

Az idei SPSS Konferencián további érdekességet tudhatnak meg Watsonról és megismerkedhetnek a már elérhető adat- és szövegbányászati megoldásokkal.
(x)
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker