Napról napra szorul vissza a magyar élelmiszer: árstop, Ukrajna, infláció a ludas
Podcast

Napról napra szorul vissza a magyar élelmiszer: árstop, Ukrajna, infláció a ludas

Portfolio
Előtérbe kerül a hazai élelmiszer-kereskedelemben az importáru, miután a magas infláció és az árstopok miatt is elfordulnak a kereskedők a magyar beszállítóktól. Mindez azért is fájdalmas Győrffy Balázs NAK-elnök szerint, mert sok vita után az elmúlt években stabilizálódni látszott a magyar beszállítók és a kereskedelmi láncok viszonya. Az Alapvetésben, a Portfolio agráriummal és élelmiszerrel foglalkozó legújabb adásában szó esett az ukrán importnyomásról is, amelynek egyenlőtlen feltételei mellett nem tud győztesen kikerülni a magyar mezőgazdaság a mostani helyzetből.

Korábban nem látott ellentmondások feszítik Magyarország agrofood-szektorát, amelynek olyan kihívásokkal kell megküzdenie, mint a kirívó élelmiszerinfláció, a piacokat alaposan felforgató ukrán import jelenléte, a hazai unortodox szabályozási környezet, köztük az árstopok, valamint a kiskereskedelem számára előírt kötelező akciók.

Rövid- és hosszútávú problémák

A látszólag rövidtávon ható pontok mellett olyan trendszerű problémákkal is szembe kell nézniük a termelőknek és a feldolgozóknak, mint a klímaváltozás, amelyből különösen a tavalyi év adott igazán keserű ízelítőt. A szomszédban zajló háború világított rá arra is, hogy Magyarország, azon belül a magyar mezőgazdaság és élelmiszerfeldolgozás gázfüggősége negatívumként jelentkezik, és – amennyiben nem kezdünk ezzel valamit – komoly és tartós hátrányt jelenthet a jövőben is.

Az agrofood-szektor hagyományos kihívásai mellé tehát több olyan tényező is felsorakozott, amelynek megoldása korántsem egyértelmű, sőt, talán még a probléma rövidtávú kezelése sem.

Az Alapvetés vendége Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke volt, aki beszélt az ukrán import által okozott problémákról, és az árstopok negatív hatásairól is. A műsor már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

KÖVESS MINKET

Fotó: Shutterstock

további epizódok
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!