Zelenszkij elárulta, mi Ukrajna célja az oroszországi támadással - Háborús híreink hétfőn
Globál

Zelenszkij elárulta, mi Ukrajna célja az oroszországi támadással - Háborús híreink hétfőn

Portfolio
Orosz csapatok támadtak meg különböző településeket a Donyecki területen, négy embert megöltek és további négyet megsebesítettek. Közben Volodimir Zelenszkij elárulta, hogy mi Ukrajna célja az Oroszországi behatolással. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb aktualitásaival.
Megosztás

Kiderült, mi Ukrajna célja az oroszországi támadással

Volodimir Zelenszkij elmondta, hogy Ukrajna katonai behatolása az oroszországi Kurszki területre egy ütközőzóna létrehozását célozza, hogy megakadályozza Moszkva további támadásait a határon túlról, írja a Guardian.

Ez volt az első alkalom, hogy az ukrán elnök egyértelműen kijelentette az augusztus 6-án indított hadművelet célját. Korábban azt sugallta, hogy a határ menti Szumi régió településeinek védelmét célozza a folyamatos ágyúzástól.

Zelenszkij vasárnap esti beszédében azt mondta: "Most a védelmi műveletekben összességében az az elsődleges feladatunk, hogy a lehető legtöbb orosz háborús potenciált megsemmisítsük, és maximális ellentámadást folytassunk. Ez magában foglalja egy pufferzóna létrehozását az agresszor területén - ez a mi műveletünk a Kurszki területen".

Kijev korábban keveset mondott az Oroszországba való benyomulásának céljairól, a második világháború óta az országot ért legnagyobb támadásról, amely váratlanul érte a Kremlt, és amelynek eredményeképpen több tucat falu és több száz fogoly került ukrán kézre. (Guardian)

Megosztás

Az indiai miniszterelnök Ukrajnába látogat

Narendra Modi indiai miniszterelnök Ukrajnába látogat - jelentette be az indiai külügyminisztérium hétfőn. A kormányfőnek ez lesz az első útja Ukrajnába az orosz intervenció kezdete óta, és látogatására csaknem egy hónappal azután kerül sor, hogy Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Az indiai külügyminisztérium hétfői közleménye szerint Narendra Modi utazásának részleteit még a nap folyamán ismertetik. Az indiai média beszámolója szerint a kormányfő kijevi látogatására még augusztusban sor kerül.     

Ukrajna ellen 2022-ben indított inváziója után Moszkvával szemben a nyugati országok szankciókat vezettek be, de India továbbra is kereskedik Oroszországgal. India tartózkodott attól, hogy közvetlenül Oroszországot hibáztassa a Moszkva által különleges katonai műveletnek nevezett invázióért, miközben arra buzdította a két országot, hogy párbeszéd és diplomácia útján oldják meg a konfliktust.     

Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki India Oroszországhoz fűződő kapcsolata miatt, különösen akkor, amikor Washington megpróbálta erősíteni kapcsolatait Újdelhivel, mint lehetséges ellensúly a feltörekvő Kínával szemben. (MTI)

Megosztás

Közel húszezren érkeztek Ukrajnából vasárnap

Az ukrán-magyar határszakaszon 7790-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 11 856-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 54 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

Megosztás

Halálos áldozatok a Donyecki területen

Orosz csapatok támadtak meg különböző településeket a Donyecki területen, négy embert megöltek és további négyet megsebesítettek augusztus 18-án - jelentette a Donyecki Területi Ügyészség.

A Myrnohrad város egyik lakónegyedét ért orosz tüzérségi támadásban egy 83 éves nő meghalt, egy 56 éves nő pedig megsebesült. Ugyanezen a napon az orosz csapatok drónokkal támadták Myrnohradot, megölve egy 44 éves férfit és megsebesítve egy 41 éves férfit. Az orosz csapatok Toretszk városát is célba vették tüzérséggel, megölve egy 67 éves nőt az otthonában, és megsebesítve 64 éves férjét. A beszámoló szerint egy 25 éves férfi meghalt a Rozlyv települést ért orosz támadásban, valamint egy 23 éves helyi lakos is megsebesült.

A Donyecki területen lévő településeket a frontvonal közelsége miatt naponta érnek orosz csapások. Myrnohrad Pokrovszktól keletre fekszik, egy kulcsfontosságú logisztikai csomóponttól, amely az elmúlt hónapokban a Donyecki területen zajló orosz offenzíva fő fókuszába került. A város mindössze mintegy 6 kilométerre van a jelenlegi frontvonaltól.

A hatóságok evakuálást szerveznek, főként a gyermekek és az idősek számára, de a jelentések szerint sok lakos maga is elhagyja a környéket az egyre erősödő orosz támadások miatt.

Címlapkép forrása: Jose Colon/Anadolu via Getty Images

Holdblog

Így termelnek áramot a legnagyobbak

Brazília mutatja az utat a megújuló energiaforrások terén, de óriási helyzeti előnye van. A világ tíz legnagyobb vízerőművéből ugyanis három is az országban van, márpedig... The post Így

Holdblog

Balásy Zsolt: Kit érdekel a bitcoin?

Miért foglalkozna bárki egy ilyen obskúrus témával, ha nincs hedge fundja vagy kapucnis pulcsija? Béla bának nincs bitcoinja, nem is érdekli. Ahogy az arany se.... The post Balásy Zsolt: Kit érde

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjárta a poklot, azóta megállíthatatlanul szárnyal Európa egyik legerősebb országának autópiaca

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
korall