Megjárta a poklot, azóta megállíthatatlanul szárnyal Európa egyik legerősebb országának autópiaca
Globál

Megjárta a poklot, azóta megállíthatatlanul szárnyal Európa egyik legerősebb országának autópiaca

Portfolio
Az Egyesült Királyság autópiaca megállíthatatlan az elmúlt időszakban: a legfrissebb júliusi statisztikák szerint ismét több új autót értékesítettek, mint egy évvel korábban, amely egyben azt is jelentette, hogy már zsinórban huszonnegyedik hónapja tart a bővülés. A szakértők ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy bár a lendület tartósan kitart, a koronavírus-járvány előtti szintektől még messze elmaradnak az új autó eladások. Ráadásul a teljes évre vonatkozó értékesítési előrejelzéseket is mérsékelni kellett, várhatóan kevesebb, mint 2 millió új autó talál majd gazdára a szigetországban.

Brexit, a koronavírusjárvány miatti szigorú intézkedések, a globális chiphiány, az ellátási láncokkal kapcsolatos problémák és az egekbe szökő energiaárak hatására a szemünk láttára vált valóra a katasztrófa az Egyesült Királyságban, ahol az autóeladások pár év leforgása alatt hatalmasat zuhantak.

A fordulatra egészen 2022 nyaráig kellett várni, amelyet követően érdemi felpattanás kezdődött, ebben fontos szerepe volt a magánszemélyek vásárlásainak és az elektromos autók iránti kereslet jelentős növekedésének. A tavalyi növekedés szinte teljes egészében a flottás vásárlásoknak volt köszönhető, a kínálati korlátok megszűnésével lehető vált a felhalmozódott kereslet kielégítése. A menetelés idén is folytatódik, a brit autógyártók és autókereskedők szövetségének (SMMT) honlapjára felkerült legfrissebb adatok szerint

júliusban több mint 147 ezer új autót regisztráltak az Egyesült Királyságban, 2,5 százalékkal többet, mint 2023 azonos időszakában.

Ez egyben azt is jelentette, hogy zsinórban huszonnegyedik hónapja bővült az Egyesült Királyság autópiaca. Az értékesítések legnagyobb hányadát (62%) a flottás vásárlások adták, a magánszemélyek által támasztott kereslet (36,2%) mellett az üzleti (1,8%) beszerzések a teljes piac csak nagyon kis szeletét adták múlt hónapban.

A brit autógyártók és autókereskedők szövetsége kiemelte, az autópiac két éve tartó szárnyalása a kihívásokkal teli működési környezetben bizonyítja az ágazat rugalmasságát, valamint azt, hogy a kereskedők ajánlatai kellően vonzóak a vásárlók számára. Hozzátették ugyanakkor azt is, hogy aggodalomra ad okot a magánszemélyek által támasztott kereslet visszaesése, különösen az elektromos autók esetében, ahol a gyártók igyekeznek kedvezményekkel vonzóbbá tenni modelljeiket.

Az SMMT azzal számol, hogy idén 1 millió 968 ezer új autót adhatnak el az Egyesült Királyságban, amely közel 4 százalékos növekedést jelentene 2023-hoz képest.

Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy ez az értékesítési darabszám még mindig közel 15 százalékkal lenne alacsonyabb a pandémia előtti utolsó év, 2019 értékesítéseihez képest.

 

Egyelőre az alternatív meghajtású új autók pörgetik a piacot

Az Egyesült Királyságban a dízeles autók értékesítése éves összevetésben 21,9 százalékkal, 8 708 darabra csökkent, piaci részesedésük 5,9 százalékra zsugorodott a tavaly júliusi 7,7 százalékról.

Júliusban közel 77 ezer új benzines autót adtak el, ez 5,9 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz képest, a piaci részarányuk 56,8 százalékról 52,1 százalékra mérséklődött.

A múlt hónapban a csak akkumulátorral szerelt elektromos autók (BEV) eladása éves összevetésben 18,8 százalékkal, 27 335 darabra emelkedett, a piaci részesedésük pedig 16 százalékról 18,8 százalékra nőtt.

A hibrid hajtású (HEV) autókból 21 446 darabot értékesítettek a múlt hónapban, 31,4 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. A piaci részesedésük pedig 11,3 százalékról 14,5 százalékra nőtt. A külső áramforrásról tölthető plug-in hibrid (PHEV) autók eladása 12,4 százalékkal, 13 149 darabra emelkedett júliusban, piaci részesedésük 8,1 százalékról 8,9 százalékra nőtt.

Nagyon megy a használt autók piaca is

Az Egyesült Királyságban pörög a használt autók piaca is, a legfrissebb statisztikák szerint

a második negyedévben több mint 1,96 millió használt autót értékesítettek, amely 7,2 százalékos növekedést jelentett 2023 azonos időszakához képest.

Elmondható, hogy ez volt zsinórban a hatodik negyedév, amikor bővült a használt autók piaca a szigetországban, és ez volt a legjobb első félév az eladások tekintetében 2019 óta.

Az Egyesült Királyságban a legnépszerűbb használt autó modellek a Ford Fiesta, a Vauxhall Corsa és a Ford Focus voltak a második negyedév során. Ezekből a modellekből közel 200 ezer darab cserélt gazdát.

Címlapkép forrása: Carl Court/Getty Images

Bankmonitor

Mire elég egy átlagos személyi hitel?

Ha személyi hitel felvételét tervezed, érdemes átgondolni, mire használhatod fel. Cikkünkben bemutatjuk, mire lehet elegendő egy átlagos kölcsön, legyen szó autóvásárlásról, lakásfelújí

Holdblog

Balásy Zsolt: Kit érdekel a bitcoin?

Miért foglalkozna bárki egy ilyen obskúrus témával, ha nincs hedge fundja vagy kapucnis pulcsija? Béla bának nincs bitcoinja, nem is érdekli. Ahogy az arany se.... The post Balásy Zsolt: Kit érde

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Elképesztő számokat mutatnak az ukrán offenzíva részletei – Tényleg a Nyugat ellenállásán bukott meg az orosz légierő feletti totális győzelem?

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
kamala-harris-joe-biden-2024-augusztus-15