Hoppá: megpiszkálják a legnépszerűbb magyar állampapír kamatát!
Befektetés

Hoppá: megpiszkálják a legnépszerűbb magyar állampapír kamatát!

Lezárja az adósságkezelő az eddig vásárolható Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) értékesítését, helyette pedig jön az újabb sorozat, alacsonyabb kamattal.
A lakossági állampapírok és azokon túl - Mi lesz 2025-ben a befektetési slágertermék? Ezzel a témával is jövünk szeptember 17-én, a Portfolio Future of Finance konferenciáján. Ne maradj le róla, jelentkezz még ma!

Ezekben a percekben tette közzé az ÁKK, hogy lezárja a jelenleg vásárolható FixMÁP sorozatának (2027/Q3) értékesítését. A mostani, évi 7%-os kamatot adó FixMÁP-ot augusztus 15-ig lehet még megvásárolni.

Augusztus 21-től pedig egy új, 2027/Q32 sorozat jön a 3 éves futamidejű papírból, de az eddigiekhez képest már alacsonyabb kamattal fog forogni, 7% helyett 6,75%-kal.

A FixMÁP január 8-től vásárolható, 3 éves futamidejű állampapír, amelyet eddig évi fix 7%-kal hirdetett az adósságkezelő. A kamatfizetéshez fontos adalék, hogy azt a papír negyedévente fizeti ki.

A friss kiírás szerint az új, alacsonyabb kamaton forgó FixMÁP az alábbi bontásban fizet majd kamatot:

fixmáp 1

Miért csökken a FixMÁP kamata?

Természetesen az adósságkezelő "fejébe" nem látunk bele, de a kamatcsökkentés hátterében vélhetően az elmúlt időszak meredeken csökkenő állampapírpiaci hozamszintje állhat. A magyar hozamgörbe hosszú és rövid oldalán is jelentősen estek a hozamok, elsősorban a nemzetközi piaci folyamatok hatására, a július elejétől eltelt egy hónap leforgása alatt 70-100 bázispontos esést is látni lehetett. Vélhetően erre reagált az ÁKK azzal, hogy levágta a FixMÁP kamatát, amelynek

kamata így már csak hangyányival jobb a MÁP Plusz évesített 6,73%-ánál.

Tegyük hozzá, múlt hét hétfő óta több mint 40-50 bázispontot emelkedett a magyar kamatszint, persze ez nem vigasztalja azokat, akik a következő hetekben akartak FixMÁP-ot vásárolni.

Aki tehát szeretne még 7%-on FixMÁP-hoz jutni, az augusztus 15-ig, azaz csütörtökig még megteheti.

A FixMÁP a legnépszerűbb lakossági papír

Az ÁKK pont annak a papírnak vágta le így a kamatát, amely az elmúlt hetekben a legtöbb lakossági pénzt vonzotta be. A heti értékesítési adatok szerint a FixMÁP volt a legkeresettebb konstrukció, ezt a bónusz állampapír, majd a megújult MÁP Plusz követte.

A június végi adatok szerint a FixMÁP-ban közel 500 milliárd forintnyi megtakarítás hevert, a legtöbb pénz azonban továbbra is a prémium magyar állampapírban parkol.

Úgy tűnik tehát, hogy valóban az intézményi piacra szeretnék terelni az adósságfinanszírozás nagyobb szerepét, Nagy Márton nemrégiben így fogalmazott:

Ha a lakosságnak 7-8 százalékon lehet eladni egy papírt, miközben a bankok megveszik 6 százalékon, akkor az egy olyan kamatkülönbözet, ami miatt már megéri, hogy többet bocsássunk ki a bankok számára, és kevesebbet a lakosság számára,

mivel optimalizálni kell, a költségekre is tekintettel.

Mindez afelé mutat, hogy a kormány lakosságnak szánt szerepe az adósságfinanszírozásban csökken, így vélhetően az se jelent olyan nagy problémát a jövőben, ha a kamatok visszavágása miatt visszaesik a lakosság kereslet. Kérdés persze, mi lesz akkor, ha a várva várt banki kereslet sem úgy érkezik, ahogyan azt a kormány megálmodta.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kiszámoló

Csökken a FIX állampapír kamata

A mostani, három évig fix 7%-os állampapírt csak augusztus 15-ig lehet vásárolni, utána új sorozat jön, de már csak 6,75%-os kamattal. Ha most akartál bevásárolni belőle, akkor itt az idő l

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Toronydaruk lepték el Budapestet a bejelentések hírére

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bull bear medve bika tőzsde