Gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálos is lehet
Gazdaság

Gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálos is lehet

Portfolio
Továbbra is gyorsulva terjed a szamárköhögés Magyarországon. A 31. hét hivatalos jelentése szerint 72 új gyanús esetet regisztráltak, ami ismét új heti rekordnak számít. Az év egészében a gyanús esetszám már 298 főnél jár.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ hétfőn közzétett adatai a július 29. és augusztus 4. közötti időszakra vonatkoznak. Ezek szerint 72 új pertussis-gyanús beteget azonosítottak, ilyen magas heti adatra korábban még nem volt példa idén, eddig az előző heti 41 eset volt a rekord.

A szamárköhögésről elérhető minden tudnivaló ebben a cikkünkben:

Az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok 29 fő esetében támasztották alá a klinikai diagnózist. A többi betegnél a diagnosztikus vizsgálatok még folyamatban vanna - olvasható az NNGYK jelentésében.

A szamárköhögés-betegség ilyen ütemű terjedése megfeleltethető a járványszerű terjedés ismérveinek. Erről ebben a cikkünkben írtunk, és két héttel korábban az NNGYK is elismerte az új helyzetet.

A kumulált gyanús esetszám már 298 főnél jár idén.

Azt, hogy a szamárköhögés szempontjából mennyire különleges évről beszélünk, jól mutatja az alábbi grafikon.

A heti jelentésből az is kiderül, hogy a szamárköhögés gyanú bejelentések Békés vármegye kivételével a fővárosból és 18 vármegyéből érkeztek. Már korábban rámutattunk arra, hogy mindegyik megyében jelen van a fertőzés:

Továbbra is igaz az a megállapítás, hogy a legfiatalabbakra a legveszélyesebb a fertőzés. A hivatalos adatok szerint a csecsemők körében azonosítják a legtöbb ilyen gyanús esetet, csak a múlt héten 19 ilyen eset volt az országban, ezzel a csecsemők körében az első 31 hét alatt 82-re nőtt az esetszám. A teljes esetszámból több mint 36%-os részarányt képviselnek a csecsemők.

Nem véletlen, hogy elsősorban az ő védelmük érdekében adott ki járványügyi ajánlásokat az NNGYK. Ezeket érdemes a jövőben is szem előtt tartani:

  1. Az NNGYK hangsúlyozottan kéri, hogy a szülést követő első 6-8 hétben ne menjenek vendégségbe az újszülöttel, kerüljék a zsúfolt helyeket, korlátozzák az újszülöttet látogatók fogadását. Az újszülött immunrendszere még részben védtelen a környezeti hatásokkal és fertőzésekkel szemben.
  2. A várandós kismamáknak javasolt az emlékeztető oltás, mert az az újszülöttet is védi. 
  3. Az NNGYK felhívja a lakosság figyelmét, hogy a csecsemővel egy háztartásban élő családtagok és a csecsemő gondozásában résztvevők számára is javasolt a védőoltás. Jelenleg a szamárköhögés elleni újraoltáshoz szükséges oltóanyag országos lefedettséggel hozzáférhető a patikák számára, és a vakcina elérhetőségét a hatóság folyamatosan monitorozza.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

QR kódos csalások

A Pénzcentrum írt a QR kódos csalásokról nemrég egy cikket. A cikk lényege, hogy bárhol, ahol fizetned kell (parkoló, elektromos autó töltő, stb.) gyakran ki van téve egy QR kód az oszlopra,

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Toronydaruk lepték el Budapestet a bejelentések hírére

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Megvan az új olajalku!