Felszámolást indítottak a Dunaferr utódcégével szemben
Gazdaság

Felszámolást indítottak a Dunaferr utódcégével szemben

Portfolio
A dunaújvárosi vasmű utódcégeit energiával ellátó ISD Power (amely szintén felszámolás alatt van 1,5 éve) kedden bejelentette, hogy mivel a Liberty Steel tulajdonában álló Dunarolling Dunai Vasmű Kft az elmúlt 1 év során jelentős tartozást halmozott fel az energiaszolgáltató felé, a mai napon felszámolási eljárást kezdeményezett a Dunarolling Kft-vel szemben. Az ISD Power bejelentése után nem sokkal a Nemzetgazdasági Minisztérium is közleménnyel jelentkezett. A tárca szerint a Liberty nem teljesítette vállalásait. Az NGM szerint a vasmű helyzete bizonytalan és egyúttal felszólította a tulajdonost, hogy tegyen eleget a jövőben is a bérek kifizetésének. Nagyon úgy tűnik, hogy az egykori Dunaferr most kapja az utolsó szögeket a koporsójába. A tulajdonos, Liberty Steel kedd este válaszolt kérdéseinkre.

A korábbi Dunaferr jövője szempontjából súlyos közleményt jelent meg kedd reggel. Az ISD Power, amely a vasmű telephelyén működő cégek energiaszolgáltatója a következő bejelentést tette:

a Dunarolling Dunai Vasmű Kft-nek az ISD POWER Kft. „f.a.” felé az elmúlt alig egy év során felhalmozott tartozásaira figyelemmel az ISD POWER Kft. „f.a.” a vonatkozó jogszabályi kötelezettségek betartásával a követeléseinek érvényesítése körében a mai napon felszámolási kérelmet terjesztett elő

az illetékes törvényszéknél a Dunarolling Dunai Vasmű Kft-vel szemben és egyben ideiglenes vagyonfelügyelő kirendelését kérte a törvényszéktől az adósi vagyon megóvása érdekében arra is figyelemmel, hogy a Dunarolling Dunai Vasmű Kft. írásbeli vállalása ellenére sem tett eleget fizetési kötelezettségeinek 2024.09.30. napjáig bezárólag".

Az ISD Power azt is hozzátette közleményében, hogy "továbbá a létesítményeinek üzemeltetésével összefüggésben az ISD POWER Kft. „f.a.” létesítményén megvalósult üvegházhatású gázok kibocsátásával kapcsolatos EU ETS (CO2 kvóta) megtérítési kötelezettségét sem teljesítette az ISD POWER Kft. „f.a.” felé a hazai és uniós a jogszabályokban rögzített 2024.09.30-i határidőig bezárólag".

Közleménye elején emlékeztet arra, hogy az ISD Power az elmúlt közel 1,5 évben felszámolási eljárás alatt van. A mostani lépését (felszámolási eljárás kérelme) annak érdekében tette meg, hogy a felszámolási eljárás alatti működése és tevékenysége körében a hitelezői érdekeket maradéktalanul szem előtt tartsa.

Egyúttal arra is kitért az energiaszolgáltató, hogy eddig "mindent megtett annak érdekében, hogy a Dunai Vasmű területén és működésével összefüggésben minden szükséges támogatást megadjon".

Kérdéseinkkel megkerestük a Liberty Dunaújvárost, amint érkezik onnan reakció, frissítjük cikkünket.

Mit mond a cég?

Időközben megérkezett a Liberty Dunaújváros reakciója is, amit külön cikkben dolgoztunk fel:

Megszólalt az NGM

Még kedd délelőtt közleményt adott ki a témában a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ebben hosszan taglalja az eddig megtett kormányzati és minisztériumi lépéseket a Dunaferr megmentése érdekében, majd azt is hangoztatja, hogy "Európa szerte szenvednek az acélipari vállalkozások, így a Vasmű nehézségei korántsem tekinthetők egyedülállónak".

A válságos helyzetnek a német acélipar zászlóshajója, a Thyssenkrupp is áldozatául esett, de csődöt jelentett a Liberty Ostrava csehországi üzeme is. Az amerikai U.S. Steel is annyira meggyengült, hogy azt a japán Nippon Steel próbálja meg felvásárolni. Ezeken túlmutatóan az olasz kormány idén év elején jelentette be, hogy az Accerie d’Italia (ILVA) vállalatot finanszírozási problémái miatt rendkívüli igazgatás alá helyezi, a Tata Steel pedig az Egyesült Királyságban kezdett több lépcsős leépítésbe: a vállalat januárban 2800 embert bocsátott el, a napokban pedig leállítja második port talboti kohójának működését is - sorolja a tárca közleménye.

A jelenlegi acélpiaci helyzet tehát nem megnyugtató, ahogy a dunaújvárosi Vasmű helyzete is bizonytalan

- írta a minisztérium, hozzáteszi: "a kormány mindent megtett a Dunaferr megmentéséért, amelyhez összesen mintegy 70 milliárd forinttal járult hozzá – beleértve többek közt a bérgarancia biztosítását és a szén-dioxid kvóta felhasználásának lehetővé tételét".

A minisztérium úgy értékel, hogy a Liberty által, a cég újraindítása érdekében vállalt 100 napos program végrehajtása terén “csekély előrelépés történt”.

Itt az NGM a következőket rótta fel az új tulajdonosnak, hogy a 100 napos programban a Liberty miket vállalt és milyen vállalások teljesítését mulasztotta el a tulajdonos:

  • "stabilizálja és felfuttatja a termelést (2024 februártól 4 hónap alatt, fokozatosan kellett volna felfuttatni a termelést 0-ról 100 ezer tonna/hó értékre, amelytől messze elmarad a Liberty),
  • integrálja a beszerzési rendszereket, és beszállítói együttműködéseket alakít ki.
  • De legfőképpen azt vállalta, hogy hosszú távon biztosítja a Vasműben dolgozók megélhetését és folyamatosan fejleszti a béreket".

"2022 végére sikerült megakadályozni, hogy a Dunaferr működése végleg ellehetetlenüljön, az energiaellátás megszűnése vagy az alapanyagok hiánya miatt az üzem súlyos és visszafordíthatatlan károkat szenvedjen. A Vasmű megvásárlására egyedül a Liberty Steel adott be érvényes és nyertes pályázatot, amely 2022 decemberében a gyár megsegítésére sietett egy olyan időszakban, amikor az acélipar világszerte a legnehezebb időszakát élte. Ennek ellenére a Vasmű újra nehéz helyzetbe került.

A Liberty mindent megígért, de szinte semmi sem teljesült

- írta az NGM.

Ami felettébb figyelmeztető az NGM közleményében, hogy azt írták:

megoldást a zöld acél előállítása jelentené, de a Liberty kezdeményezései ezen a területen sem mutatnak eredményt, ráadásul a termelés átállítása tetemes, mintegy 200 milliárd forintos befektetést igényelne.

A Nemzetgazdasági Minisztérium folyamatosan egyeztet Liberty jövőbeli terveiről, így kiemelten a bérek kifizetésével kapcsolatban. A Nemzetgazdasági Minisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy a munkavállalók bérének rendezése mindig a munkaadó feladata, ezért

felszólítja a Liberty-t, hogy ennek a jövőben is tegyen eleget

- zárul az NGM közleménye.

Szegek a koporsóban

Lassan egy éve került a dunaújvárosi gyár kapuján belül a Dunaferr új tulajdonosa, a brit-indiai hátterű (Sanjeev Gupta érdekeltségében álló) Liberty Steelhez a dunaújvárosi vasmű (pontosan annak két utód entitása, a Duna Rolling és Duna Furnace Kft.). Emlékezetes, már ezt megelőzően is fontos kapcsolat alakult ki a vasmű és az Európában kétes hír mellett terjeszkedő acélipari óriás között, a kormány, ezen belül is a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatása mellett.

Szigorúan véve tehát a dunaújvárosi gyár megmenekült, ám az acélgyártás nem, és az elmúlt egy év híráramlása alapján az a bizonyos pohár inkább félig üres:

  • A tényleges acélgyártási tevékenység (folyékony fázis, vagyis a nyersvas gyártása, nagyolvasztók állnak) az új tulajdonos idején sem indult be, sőt.
  • Idén júniusban jött a hír, hogy a Liberty Dunaújváros megkezdi két kokszoló kemencéjének leállítási folyamatát, amelyek indoklása szerint egyre hatékonytalanabbá, nehezen karbantarthatóvá váltak, és veszteséget termeltek a piaci túltermelési kapacitások miatt. Külön érdekes volt a kellemetlen fejlemény kommunikálásának időzítése, ugyanis az önkormányzati választás másnapján érkezett a bejelentés.
  • Júniusban derült fény arra is, hogy tényleges gyártás nem folyik a cégben, viszont a szén-dioxid-kvóta értékesítéséből (hiszen a szennyezéssel járó gyártó tevékenységet nem végezte) szép bevételhez jutott a tulajdonos.
  • A baj súlyosbodását jelezte az is, hogy június végén kiderült: a Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. dolgozóinak munkarendje változik és állásidőre küldik az érintetteket. Szeptemberre ez az intézkedés az egykori Dunaferr másik utódcégét, a Rolling 2000 alkalmazottját is elérte.
  • Nyár végén és ősz elején már a bérek időben történő kifizetése is gondot okozott a gyárnak (a bónuszpénz is késve érkezett), a munkavállalók ezért tüntetésbe kezdtek.
  • A tavalyi beszámoló alapján a két társaság közvetlen alkalmazotti létszáma 3170 fő volt, vagyis az elmúlt években fokozatosan vesztett foglalkoztatotti jelentőségéből a vasmű, azzal párhuzamosan, ahogy épült le a tevékenysége.
  • Nem meglepő a létszám folyamatos lemorzsolódása: legutóbb a dolgozók 2020-ban részesültek béremelésben, vagyis idén már a 4. éve stagnál a bérük, miközben az infláció elszállt. Aki nem tudott alkalmazkodni a hatalmas (50% körüli) reálbércsökkenéshez a vasműsök közül, azok sokan elhagyták a süllyedő hajót. Itt érdemes megemlíteni, hogy 2001-ben még a 13. legnagyobb Magyarországon működő vállalat volt, de még 2016-ban is a 31. helyen állt. Már az energiaválság előtti évben 3400 fő közelébe süllyedt az alkalmazotti létszám a Dunaferrnél, 2013-ban pedig 5000 főt számláltak.

A Dunaferr gondjainak térségre gyakorolt hatásairól részletes elemzést közöltek pár éve a KRTK kutatói, ebből kiderült többek között az is, hogyan épült le a cég foglalkoztatotti létszáma.

  • Az egyetlen pozitív fejlemény, amelybe a dolgozók kapaszkodhatnak közép távon, az a zöld acélra való átállás, amivel kapcsolatban egy évvel ezelőtt megtette az első lépéseket a tulajdonos, konkrét előrelépés azonban ezen a téren nem történt és most az NGM is ezt a véleményt erősítette meg. Fontos ugyanakkor azt is látni, hogy ha megvalósul az új technológia mentén előálló acélgyártás a létszámban is okozhat változást, így a jelenlegi alkalmazotti létszám ebben a tekintetben sem tűnik fenntarthatónak.

Az elmúlt hetekben nem jöttek kedvező hírek a dunaújvárosi vasmű háza tájáról, amelynek tulajdonosa a Liberty Steel. A nem fizetés miatti felszámolási eljárás kérelme ennek a kedvezőtlen működésnek az egyik tünete, de nem kizárt, hogy ez a mai bejelentés felgyorsítja a folyamatokat.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

KonyhaKontrolling

Miért jó befektetés az ingatlan?

Akik régóta olvasnak, tudják, hogy az ingatlan nem a kedvenc befektetési formám. Nem csupán azért, mert fizikailag hozzáköt egy helyhez, hanem azért sem, mert nagyon kevesen tudják előre felmé

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen ábra, ami megmutatja, mekkora valójában az orosz hadsereg friss területhódítása
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
GettyImages-2171619067