Több amerikai államban megtiltanák a szavazást a nem állampolgároknak, pedig ez már most is törvénytelen
Globál

Több amerikai államban megtiltanák a szavazást a nem állampolgároknak, pedig ez már most is törvénytelen

Portfolio
Az Egyesült Államokban nyolc állam készül alkotmánymódosításra, amely megtiltaná a nem állampolgárok szavazását, annak ellenére, hogy ez már jelenleg is törvénybe ütközik. Kritikusok szerint ez a lépés Donald Trump és a republikánus szövetségesei stratégiájának része, amellyel előre megkérdőjelezik a november 5-i elnökválasztás eredményét, amennyiben Trump ismét vereséget szenvedne.

A tervezett alkotmánymódosítások novemberben kerülnek szavazásra Észak-Karolinában és Wisconsinban, valamint Idaho, Iowa, Kentucky, Missouri, Oklahoma és Dél-Karolina államokban. Ezek közül kettő kulcsfontosságú lehet az elnökválasztás kimenetele szempontjából.

A javaslatok támogatói szerint az intézkedések a választók aggodalmait hivatottak eloszlatni, amelyeket részben a Biden-kormányzat alatt tapasztalt rekordszámú illegális határátlépés, illetve a választói névjegyzékekben felfedezett, potenciálisan nem állampolgár szavazók váltottak ki.

Jason Simmons, az Észak-Karolinai Köztársasági Párt elnöke így fogalmazott:

Az egész államban az egyének aggódnak a választási folyamat miatt, és biztosak akarnak lenni abban, hogy a megszámlált szavazatok legális szavazatok.

Független elemzők és demokraták azonban rámutatnak, hogy a nem állampolgárok szavazása már most is illegális a szövetségi választásokon. Szerintük a választási rendszerbe vetett bizalom megingása Trump korábbi, alaptalan csalási vádjaira vezethető vissza.

Whit Ayres republikánus közvélemény-kutató, aki számos pártvezetőnek dolgozott, így vélekedett:

A legutóbbi elnökválasztás vesztese az elmúlt négy évben azzal érvelt, hogy a választás csalás volt, és a republikánusok 70 százaléka hisz ebben.

Független tanulmányok kimutatták, hogy illegális nem állampolgár szavazásra ritkán kerül sor. Ezt a megállapítást Ohio, Pennsylvania és Georgia állam választásokat felügyelő republikánus tisztviselői is megerősítették.

Hannah Alarian, a Floridai Egyetem politológus professzora szerint: "A bizonyítékok azt mutatják, hogy ez nem igazán ad okot aggodalomra. Ez egyáltalán nem egy igazán elterjedt kérdés."

Jelenleg az Egyesült Államokban legalább 18 település engedélyezi, hogy a helyi - de nem szövetségi - választásokon a legálisan nem állampolgárok is szavazhassanak, köztük a demokrata párti San Francisco és Washington, D.C.

Joseph Morelle amerikai képviselő, a választásokat felügyelő képviselőházi bizottság vezető demokrata tagja egy nemrég megjelent véleménycikkében így fogalmazott:

A Trump által terjesztett hazugságokat a nem állampolgárok szavazásáról már többször is megcáfolták. Ezek az állítások továbbra is fennmaradtak, és egyértelműen arra irányulnak, hogy szorongást keltsenek a választókban, és novemberben a választási csalásról szóló hamis állítások alapjául szolgáljanak.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen ábra, ami megmutatja, mekkora valójában az orosz hadsereg friss területhódítása
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-97539871