Megjött az új majomhimlő-teszt
Globál

Megjött az új majomhimlő-teszt

Portfolio
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) jóváhagyta az első diagnosztikai tesztet az mpox (korábban majomhimlő) vírus kimutatására. A teszt lehetővé teszi a gyorsabb és pontosabb diagnózist, ami kulcsfontosságú lehet a járvány terjedésének megfékezésében, különösen az afrikai országokban, ahol a betegség a legsúlyosabban érint - számolt be a Deutsche Welle.

A WHO pénteken jelentette be az új teszt jóváhagyását, amely "sürgősségi használatra" készült. A szervezet közleménye szerint ez "kulcsfontosságú lesz a diagnosztikai kapacitás bővítésében az mpox-járványok kitörésével küzdő országokban, ahol a gyors és pontos tesztelés iránti igény meredeken megnőtt".

Az mpox egy halálos kimenetelű betegség, a fertőzés tünetei közé tartozik a láz, az izomfájdalom és a nagy, kelésszerű bőrelváltozások. A vírus emberről emberre is átadható szoros fizikai érintkezés útján.

Az Afrikai Unió járványvédelmi központja szerint a betegséget 16 országban észlelték, több mint 800 ember halt meg, és több mint 30 000 megbetegedést jelentettek. Legutóbb Ghána erősítette meg a vírus jelenlétét a területen, egy megerősített és 230 feltételezett esettel.

Az új teszt, amelyet az Abbott Molecular amerikai cég fejlesztett ki, lehetővé teszi az mpox vírus kimutatását emberi elváltozásokból vett kenetből. A WHO közleménye szerint "a gennyes vagy hólyagos kiütéses mintákból származó DNS kimutatásával a laboratóriumi és egészségügyi dolgozók hatékonyan és eredményesen igazolhatják az mpox gyanús eseteket".

A teszt jóváhagyása után az ENSZ-ügynökségek megvásárolják azt az Abbott Molecular-tól, majd szétosztják az érintett országokban és régiókban.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen ábra, ami megmutatja, mekkora valójában az orosz hadsereg friss területhódítása
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
GettyImages-97539871