Két éve nem emelkedett ekkorát az olajár
Gazdaság

Két éve nem emelkedett ekkorát az olajár

Portfolio
Az olajárak pénteken már a negyedik egymást követő kereskedési napon emelkednek, mivel a befektetők az iráni energetikai infrastruktúrát érintő esetleges izraeli csapástól tartanak. A nyersolaj ára így a legnagyobb heti emelkedést érte el azóta, hogy az OPEC+ két évvel ezelőtt megkezdte a kitermelés korlátozását.

A Brent nyersolaj határidős jegyzése 1,3 százalékkal 78,66 dollárra emelkedett hordónként, míg az amerikai West Texas Intermediate határidős jegyzése 1,6 százalékkal 74,90 dollárra nőtt.

Heti szinten mindkét benchmark több mint 9 százalékos emelkedést mutat, ami a legnagyobb növekedés egyetlen hét alatt azóta, hogy az OPEC+ 2022 októberében jelentős olajkitermelés-csökkentésben állapodott meg.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

A határidős olajárak csütörtökön több mint 5 százalékkal emelkedtek, miután Joe Biden amerikai elnök elismerte, hogy a Fehér Ház tárgyalásokat folytat Izraellel az iráni olajlétesítmények elleni esetleges csapásról. "Megbeszéljük ezt" - mondta Biden, aminek hatására azonnal kilőtt az olajár.

Az olajipari elemzők figyelmeztetnek a közel-keleti konfliktus kiszélesedésének lehetséges következményeire. Izrael pénteken közölte, hogy az éjszaka folyamán célba vette a Hezbollah libanoni hírszerző központját, miközben Irán legfőbb vezetője felszólította szövetségeseit, hogy fokozzák Izrael-ellenes harcukat.

A JP Morgan elemzői szerint az iráni energetikai létesítmények elleni támadás nem lenne Izrael által preferált lépés. Ugyanakkor a globális olajkészletek alacsony szintje arra utal, hogy az árak emelkedni fognak a konfliktus rendezéséig.

A StoneX brókercég előrejelzése szerint az olajárak hordónként 3 és 5 dollárral megugorhatnak, ha az iráni olajipari infrastruktúra támadás alá kerül.

Irán az OPEC+ tagja, napi 3,2 millió hordó körüli termeléssel, ami a globális termelés 3 százalékát jelenti. A Rystad elemzői szerint az OPEC+ tartalék termelési kapacitása lehetővé tenné a többi tag számára, hogy növeljék a kitermelést, ha az iráni ellátás megszakadna, ami korlátozná az olaj árának emelkedését.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

KonyhaKontrolling

Miért jó befektetés az ingatlan?

Akik régóta olvasnak, tudják, hogy az ingatlan nem a kedvenc befektetési formám. Nem csupán azért, mert fizikailag hozzáköt egy helyhez, hanem azért sem, mert nagyon kevesen tudják előre felmé

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen ábra, ami megmutatja, mekkora valójában az orosz hadsereg friss területhódítása
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
GettyImages-2171619067