Három és fél éve nem volt ilyen alacsony az infláció Európában
Gazdaság

Három és fél éve nem volt ilyen alacsony az infláció Európában

Portfolio
A várakozásokat alulmúlta és nagyot esett az infláció az eurózónában szeptemberben, immár az Európai Központi Bank célja alatt alakult. A friss adatközlés megerősítheti a várakozásokat, hogy az EKB már októberben folytathatja a kamatcsökkentést.

Szeptemberben 1,8% volt az éves infláció az eurózónában, ami jelentősen elmarad az augusztusi 2,2%-os inflációtól, és az elemzők által várt 1,9%-nál is kisebb. Az előző hónaphoz képest 0,1%-kal csökkentek az árak.

Ilyen alacsony inflációt utoljára 2021 áprilisában mértek a valutaövezetben.

A maginfláció is esett, szeptemberben 2,7% volt az élelmiszerek és energia nélkül számolt árváltozás éves mértéke az eurózónában, az előző hónapban még 2,8%-kal nőtt a maginfláció.

Az élelmiszerek és alkoholos italok 2,4%-kal drágultak éves bázison, az iparcikkek 0,4%-kal drágultak, az energia 6%-kal lett olcsóbb. A friss adatközlés egyik legszembetűnőbb eleme, hogy a szolgáltatások inflációja továbbra sem akar mérséklődni, az éves ráta 4% volt. A szolgáltatószektor az ide évben alkalmazott jelentős átárazásokat a tavalyi éves átlagos infláció alapján, a várakozások szerint ilyen jelentős átárazódás jövőre már nem várható.

A tagállami adatokból már látszott, hogy az eurózóna inflációja a várt alatt alakul, ezért a mai közlés már nem okozott meglepetést. Így is fontos adatról van szó, az Európai Központi Bank ugyanis az eurózóna átlagot veszi figyelembe döntései során.

Az EKB júniusban és szeptemberben 25 bázisponttal csökkentett, és a gyenge európai bmi-k, valamint a csökkenő infláció miatt a piac arra számít, hogy már októberben csökkenhetnek a kamatok. A kérdés most az, hogy az EKB milyen gyorsan fogja csökkenteni a kamatokat, a jelek szerint ugyanis

az infláció többé nem okoz problémát.

A maginfláció még magas, és a következő hónapokban a bázishatás miatt a főmutató is visszatérhet a cél felé, ám a vártnál sokkal enyhébb inflációs dinamika – a gyenge gazdasági növekedéssel együtt – eltolja a fókuszt az inflációs probléma felől a reálgazdasági teljesítmény felé. A jegybank igyekszik elkerülni, hogy túl sokáig tartsa magasan a kamatokat, ezzel további, szükségtelen nyomást helyezve a gazdaságra.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

Holdblog

Nagyobb biztonságban élünk, mint valaha

Egykoron a világ egyik legveszélyesebb helye volt Venezuela, mára viszont az országot kirabló rezsim voltaképp biztonságossá tette. De nemcsak Venezuela, hanem az egész világ biztonságosabb,...

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
pénzmosás offshore vagyon adóparadicsom adóelkerülés