Itt vannak Matolcsy György legsúlyosabb szavai és grafikonjai
Gazdaság

Itt vannak Matolcsy György legsúlyosabb szavai és grafikonjai

Portfolio
Magyarország gazdaságpolitikai úttévesztésben van - hangsúlyozza Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen, aki szerint teljes gazdaságpolitikai fordulatra van szükség. Az alábbiakban Matolcsy György prezentációjából szemezgettünk.

A 2010-2019-es évtizedet megnyertük - hangsúlyozta Matolcsy, ám a mostani évtizedet elveszítjük. A 2021-24 közötti években az úttévesztés következtében veszélybe került minden. Veszélybe került a 2030-ig vágyott célok elérése - tette hozzá.

mato1
Forrás: MNB. Matolcsy György előadása az 62. Közgazdász-vándorgyűlésen, Nyíregyháza. A Magyar Nemzeti Bank elnöke "Valahol megint utat tévesztettünk…" címmel tartott előadást az idén Nyíregyházán megrendezett éves tanácskozáson.

2019-ben még a 20. helyen voltunk, 2023 végére pedig a 23. helyre kerültünk az egy főre jutó GDP az EU-ban - mondta Matolcsy.

Nem közeledtünk a legjobban teljesítő EU-s országokhoz, de a legrosszabbul teljesítők közeledtek hozzánk - hangsúlyozta.

mato2
mato13

"Ha az emberek nem fogyasztanak, mert nincs miből, ha a tartalékaikat elveszítik", akkor nem lesz költségvetési bevétel - mondta Matolcsy.

Szerinte a kormány abban is téved, hogy a reálbérek növekedése automatikusan növeli a fogyasztást. A reálbérek a jövedelmek felét fedik le, de ott vannak a nyugdíjak és más szociális ellátások, amelyeknek nem nőtt a reálértéke.

Ez egy középosztályellenes gazdaságpolitikai fordulat volt

- mondta Matolcsy.

mato4

Matolcsy hangsúlyozta, hogy az úttévesztés miatt romlott az ország versenyképessége.

mato5

A beruházások reálértéke évek óta zuhan Matolcsy szerint.

mato6
mato7

Matolcsy szerint el kell mozdulni a tudásintenzív ágazatok felé, mert ott sokkal nagyobb a hozzáadott érték.

mato8

Ahogy nem lettünk gazdagok az elmúlt évtizedekben az autóipari beruházásokról, úgy nem leszünk gazdagok más külföldi beruházásoktól sem - vélekedett.

mato9

A téves gazdaságpolitikai fordulat miatt Magyarországon volt a legnagyobb az infláció - emelte ki Matolcsy. Megdöbbentő módon az élelmiszerinfláció nálunk volt a legnagyobb. Úgy véli, a kormány hibásan úgy vélte 2021-ben, hogy a magas árak jót tesznek a költségvetésnek, de ez nem így lett. A fogyasztás csökkenése miatt az adóbevételek elmaradnak, miközben a hiány magas maradt.

mato10

A termékenységi rátában látott pozitív fordulat megszakadt - emelte ki, utalva arra, hogy egy ideig nőtt az egy nőre jutó gyermekszám, az elmúlt években azonban újra csökkent.

Problémának nevezte, hogy az EU-ban nő a fiatal diplomások aránya, míg nálunk csökken.

mato11

Nem volt reális cél Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy 2030-ra az EU 5 legjobb országa közé kerüljünk. Azt javaslom, hogy legyen ez a cél 2040-re, mert 2030-ra nem jön össze - hangsúlyozta Matolcsy.

mato12
mato14

2040-re nyerhetünk, de fel kell ismerni az évtized karakterét. Térjünk vissza a korábbi, sikeres recepthez - emelte ki Matolcsy. Ez az évtized háborúkra, inflációra "hajlamos". Ezért szükség lesz visszatérni a "tévútról a jó útra".

A sikeres országok megalkották a saját jövőképeiket és stratégiájukat - vélekedik. Ausztriát és Dél-Koreát sorolta, mint sikeres ország. "Csehország egy titkos példakép, egy titkos minta" - tette hozzá.

mato15
mato16

Matolcsy előadásának tudósítása itt olvasható.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Hol tart a Fradi a nemzetközi porondon?

Tíz év alatt csupán egy darab BL-főtáblás szereplés jutott a Fradinak, az alsóbb szintű kupasorozatokba is csak ritkán jutott be. De mit jelent ez a... The post Hol tart a Fradi a nemzetközi por

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
férfi lapotop munka dráma