Megvan, mekkora nyugdíjemelés jöhet 2025-ben Magyarországon
Gazdaság

Megvan, mekkora nyugdíjemelés jöhet 2025-ben Magyarországon

Portfolio
A kormány először közölt hivatalosan új inflációs becslést a 2025-ös évre vonatkozóan. Ez pedig már jó kiindulási alap ahhoz, hogy a nyugdíjasok megismerjék a 2025-ben várható nyugdíjemelés mértékét.

Varga Mihály az Inforádiónak adott csütörtöki nyilatkozatában jelezte: idén 3,7%-kal számolnak az átlagos pénzromlás tekintetében, míg jövőre 3,2%-kal. Szerinte ezekhez az inflációs számokhoz már egy jóval moderáltabb kamatpálya tartozhat.

Ez azt jelenti, hogy a kormány pár hónap alatt felülvizsgálta és frissítette inflációs várakozását. A tavasszal publikált konvergenciaprogramban ugyanis még 4,2%-os átlagos inflációt várt az idei évre, míg jövőre 3,6%-ot.

Vagyis pár hónap alatt az idei átlagos inflációt 0,5 százalékponttal, a 2025-ös pénzromlás mértékét 0,4 százalékponttal vágta vissza a kabinet.

A Portfolio legutóbb pár héttel ezelőtt közölt elemzői felmérést az inflációra vonatkozóan. Abból kiderült, hogy 2024-ben átlagosan 4%, 2025-ben átlagosan 3,9% lehet az éves infláció. Vagyis a kormány az elemzőknél is alacsonyabb inflációt vár.

A kormány hivatalosan ősszel, novemberben nyújtja be a költségvetést, amiben a 2025-re vonatkozó új, hivatalos makrogazdasági prognózisok is szerepelnek majd, így a legújabb GDP-növekedési és inflációs előrejelzés. Nem kizárt, hogy addig még változik ez a 3,2%-os inflációs prognózis.

Ha viszont abból indulunk ki, hogy a kormány a 2025-ös költségvetést 3,2%-os átlagos inflációval tervezi meg, akkor ez azt is jelenti, hogy januárban a nyugdíjasok ekkora nyugdíemelésben részesülhetnek.

Mekkora pluszt jelent ez?

2024 januárjában az öregségi nyugdíj átlaga 231 ezer forint volt. Ha jövőre ez 3,2%-kal emelkedik, akkor havonta az átlagnyugdíj szintjén az érintettek 7400 forintnyi plusz jövedelemben részesülnek, és ezzel az átlagnyugdíj összege 2025-ben 238.400 forint körül lehet. Ez az egész 2025-ös évre vetítve 89 ezer forintnyi plusz nyugdíj juttatást jelent az átlagnyugdíj esetében.

A költségvetés idén 6010 milliárd forintnyi nyugellátás kifizetését tervezi, ha ez jövőre 3,2%-kal emelkedik, akkor 190 milliárd forintnyi plusz kiadása keletkezik a büdzsének.

Leszakadóban a nyugdíjak

A kormány tavasszal azzal számolt, hogy jövőre 7,6% lesz a dolgozók jövedelmének emelkedése, ami azt is jelenti, hogy a nyugdíjak leszakadása a fizetésektől 2025-ben tovább folytatódik.

Legutóbb erről közölt részletes elemzést Farkas András nyugdíjszakértő, a NyugdíjGuru News alapítója és a Portfolio On The Other Hand rovatának rendszeres külsős szerzője. Kiemelte:

a nyugdíjemelés nem garantálja a nyugdíjasok vásárlóerejének (a nyugdíj reálértékének) a tényleges megőrzését.

Elemzésében kiemelte, hogy a nyugdíjasok relatív elszegényedése minden olyan évben elkerülhetetlen, amikor az országos nettó átlagkereset növekedése nagyobb, mint az inflációé.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Megnézed, hogy kire bízod a pénzed?

Viszonylag sűrűn hívnak \"szenzációs befektetési lehetőségekkel\" telefonon, szinte mindig angolul, méghozzá rossz akcentussal beszélt angollal. Rövid úton kinyomom őket. (Automaták tárcsá

HitelesAndrás

Melyik bank a legjobb?

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Melyik bank a legjobb? Ha egy ilyen kérdésre valaki csípőből válaszol, akkor legyenek erős fenntartásaid... nincs olyan egységesen jó megoldás, ami

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Külföldön tartott magyar vagyonokra bukkant az MNB
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
védőnő állami