Egyre többen vennének használt laptopot környezetvédelmi megfontolásból
Üzlet

Egyre többen vennének használt laptopot környezetvédelmi megfontolásból

Portfolio
A jelenleg használatban lévő laptopok közül minden harmadikat vagy használtan vették vagy úgy kapták ajándékba – mutatják a számítástechnikai eszközök felújításával foglalkozó Furbify felmérésének adatai. Ez az arány emelkedhet a közeljövőben, hiszen a magyarok többsége nyitott arra, hogy second hand laptopot vegyen. Ennek legfőbb oka az ár, de a most ezt fontolgatók körében már fontosabbak a környezetvédelmi szempontok is.

A 16-59 év közötti magyarok 68 százalékának van legalább egy laptopja; köztük körülbelül minden tizedik az, aki csak céges laptopot használ, 12 százaléka pedig családtagjaival közösen használ gépeket. A magyar háztartásokban a jelenlegi laptopok közül minden harmadikat vagy használtan vették vagy úgy kapták ajándékba - derül ki a használt számítástechnikai eszközök felújításával foglalkozó cég kutatásából.

Az eredményekből az is látszik, hogy a férfiak kiugró többsége böngészik online, amikor laptopra van szüksége. A nők is inkább online kutatnak, de sokkal inkább figyelembe veszik barátaik, családtagjaik ajánlását vagy mennek el fizikai boltba tanácsért. Összességében egyébként tízből hárman azok, akik úgy érzik, hogy meg kell fogniuk a laptopot mielőtt megveszik. A többség meg is vásárolja a szaküzletben, és csak minden negyedik rendeli meg online a kiszemelt gépet. A magyarok nagy része tudatosan vásárol laptopot – a termékleírások, azaz a specifikációk sokkal többet számítanak, mint a külső.

Sőt, 43 százalék állítja, hogy venne szépséghibás laptopot is, ha tudja, hogy egyébként tökéletes műszaki állapotban van.

A tökéletes műszaki állapot vs külső megjelenés kérdésben nincs különbség a nemek között. Mi több, a dizájn ugyanannyira fontos lehet egy férfinak, mint egy nőnek (összességében a válaszadók 16%-ának nagyon fontos).

Az ár továbbra is a legfontosabb, de egyre inkább számít a környezetvédelem is

Egy új számítógép legyártása a felmérést készítő cég adatai alapján a következő környezeti terhelésekkel jár: 1500 l víz, 240 kg szén és 22 kg kémiai anyag.

Felmérésükben a laptopot vásárlók körében 43 százalék azok aránya, akik már vettek használt készüléket, további 19 százalék tervezi ezt és csupán 38 százalék az, aki egyelőre elzárkózik ettől. Akik már vettek second hand laptopot, vagy tervezik, döntő többségben az ár miatt tesznek így, de a környezetvédelmi megfontolások is kezdenek egyre fontosabbá válni. Míg az előbbiek körében 44, addig az utóbbiaknál már 57 százalékban szempont volt bolygó védelme.

Az elromlott laptopot a többség elviszi szervízbe. 43 százalék ugyan csak akkor javíttatja meg, ha a javítás olcsóbb, mintha egy másik gépet venne helyette, de 39 százalék bármi áron elkerülné az elektronikus szemét termelését.

„Minden ötödik magyar úgy gondolja, hogy egy magasabb kategóriájú felújított laptop sokkal jobb, mint egy alacsonyabb kategóriájú új. Reméljük, hogy ez az arány már csak környezetvédelmi megfontolásból is növekedni fog a jövőben. Ráadásul egy felújított prémium kategóriás laptop vásárlásával akár 75 százalékot is lehet spórolni egy újhoz viszonyítva” – emeli ki Kelemen Kristián, a Furbify társtulajdonosa.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Fordítva ülünk a lovon

Gazdasági megtérülésre inkább az számíthat, aki a saját érdekében cselekszik a közösség érdeke helyett. Eközben hajlamunk van eltekinteni a fenntarthatóság érvényesítésétől, vagy meg

Holdblog

Hol tart a Fradi a nemzetközi porondon?

Tíz év alatt csupán egy darab BL-főtáblás szereplés jutott a Fradinak, az alsóbb szintű kupasorozatokba is csak ritkán jutott be. De mit jelent ez a... The post Hol tart a Fradi a nemzetközi por

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bika