Hiába a nyugdíjemelések, valóban tömegesen szegényednek a nyugdíjasok?
Gazdaság

Hiába a nyugdíjemelések, valóban tömegesen szegényednek a nyugdíjasok?

A nyugdíjasok relatív elszegényedése ismét gyorsulni látszik, a friss kereseti adatok szerint a nyugdíjak növekedése egyáltalán nem képes lépést tartani a keresetek emelkedésével. Egyre többen süllyednek a keresetekkel többé-kevésbé együtt mozgó szegénységi küszöb alá. Már közel 950 ezer nyugdíj összege kisebb, mint a 2024-ben valószínűsíthető 175 ezer forintos szegénységi küszöb. A cikkemben különböző mutatók alapján azt a kérdést vizsgálom meg, hogy valóban fenyegeti-e tömegesen a nyugdíjasokat a szegénység, a mélyszegénység, a társadalmi kirekesztődés kockázata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

A nyugdíjasok sorra kapják a szomorú híreket a nyári hónapokban.

  • Júniusban kiderült, hogy Magyarország az EU 27 tagállama közül két ország kivételével a legkevesebbet költi a nyugdíjakra (25. hely az EU rangsorban),
  • nyilván szoros összefüggésben azzal a riasztó körülménnyel, hogy a 24. helyre csúsztunk az egy főre eső GDP tekintetében,
  • és a legutolsó helyen tanyázunk a vásárlóerő-paritáson mért, egy főre eső aktuális fogyasztás tekintetében (persze nem mi vagyunk a legszegényebb barakk az unióban, de elég ijesztő így is ez a helyezés).

Ismét gyorsul a relatív elszegényedés

Egy ország nyugdíjrendszere nem lehet sokkal jobb helyzetben, mint amilyen helyzetben a gazdasága van, és a romló gazdasági mutatók visszaköszönnek a nyugdíjrendszerben is. Ennek egyik fájdalmas bizonyítéka, hogy a nyugdíjasok relatív elszegényedése ismét gyorsulni látszik, annak ellenére, hogy a nyugdíjakat 2024. január 1-jétől 6%-kal emelték.

A hivatalos kommunikáció persze azt hangsúlyozza, hogy a nyugdíjak reálértéke idén még nőhet is, hiszen az utolsó mért inflációs adat szerint a drágulás "csak" 4,1%-os, de a friss kereseti adatok tükrében – amelyek szerint a nettó átlagkereset nominálisan 13,3%-kal nőtt – látható, hogy a nyugdíjak növekedése egyáltalán nem képes lépést tartani a keresetek emelkedésével.

A nyugdíjasok nehezedő helyzetét jelzi az is, hogy egyre többen süllyednek a keresetekkel többé-kevésbé együtt mozgó szegénységi küszöb alá.

A KSH legutóbb közzétett adata 2022-re vonatkozik, a szegénységi küszöb akkor az egyszemélyes háztartások esetében havi 145.185 forint (évi 1.742.220) forint volt. Ez a küszöbérték legalább a 2023-as infláció mértékével (17,6%) emelkedhetett, így a jelenlegi, 2024-es összege 175 ezer forint körül alakulhat.

A kétmillió öregségi nyugdíjas közül idén (a januári emelést is figyelembe véve) 495 ezren kapnak 140 ezer forintnál kisebb összegű nyugdíjat (vagyis a 2022-es szegénységi küszöbnél is kisebb az ellátásuk), de már közel 944 ezer nyugdíj összege kisebb, mint a 2024-ben valószínűsíthető szegénységi küszöb.

A nyugdíjban (és hasonló ellátásokban) részesülők megoszlása az ellátás 2024. januári összege szerint
Ellátás összege (Ft) Ellátásban részesülők száma (fő)
Átlagnyugdíj alatti ellátások
40 ezer alatt 20 ezer
80 ezer alatt 128 ezer
100 ezer alatt 190 ezer
120 ezer alatt (a súlyos elszegényedési kockázatra tekintettel a méltányossági juttatások igényelhetőségének küszöbértéke: 120 ezer ft) 307 ezer
140 ezer alatt (egyszemélyes háztartás szegénységi küszöbe 2022-ben: 145 ezer forint) 495 ezer
180 ezer alatt (egyszemélyes háztartás valószínűsíthető szegénységi küszöbe 2024-ben: 175 ezer ft) 944 ezer
200 ezer alatt (nyugdíjak medián értéke 206 ezer ft) 1157 ezer
240 ezer alatt (átlagnyugdíj 232 ezer ft) 1501 ezer
Átlagnyugdíj feletti ellátások
240 ezer - 500 ezer között 699 ezer
500 ezer fölött 60 ezer
Forrás: A szerző saját számításai a KSH adatai alapján. Megjegyzés: a KSH az öregségi nyugdíjban, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban és a korhatár előtti típusú ellátásokban részesülők számát és ellátását 2012. január 1. óta együtt méri, így fölöslegesen megnehezíti az öregségi nyugdíjasokra vonatkozó adatok szétszálazását. A saját jogú ellátásra jogosult személyek közül jelenleg 1.992.000 fő öregségi nyugdíjas. A nagyon súlyos szegénységi kockázattal járó 120 ezer forintnál kisebb összegű ellátásban kb. negyedmillió öregségi nyugdíjas részesül, mellettük mintegy 70 ezer ember rokkantsági vagy rehabilitációs ellátása ilyen kevés.

Valóban fenyegeti-e tömegesen a nyugdíjasokat a szegénység, a mélyszegénység, a társadalmi kirekesztődés?

Az adatok értelmezéséhez természetesen tisztában kell lenni a szegénységgel és az elszegényedés kockázatával kapcsolatos fogalmak jelentésével. Mindenekelőtt a szegénységi küszöb jelentését kell tisztázni, mert sokan keverik a (hivatalosan az utóbbi években sajnos már nem is mért) létminimum fogalmával. A szegénységi küszöb definíciója azonban nem a létminimummal, hanem az ekvivalens mediánjövedelemmel kapcsolatos, és ennek a specifikus mediánjövedelemnek a 60%-ával egyenértékű. Az ekvivalens mediánjövedelem a teljes népesség – "OECD 2 fogyasztási egységre" jutó jövedelem alapján történő – sorbarendezése után a sor közepén lévő jövedelem. (Az OECD 2 fogyasztási egységkulcs alapján az első felnőtt 1 egységet, minden további felnőtt 0,5 egységet, a 14 év alatti gyermekek 0,3 egységet képviselnek.)

A relatív jövedelmi szegénységi arány azoknak a személyeknek az aránya, akik a medián ekvivalens jövedelem 60%-ánál kevesebb jövedelemmel rendelkező háztartásokban élnek. Mélyszegénységben pedig azok élnek, akik az ekvivalens mediánjövedelem 40%-ánál kisebb összegből kénytelenek kijönni.

A KSH legfrissebb adata szerint egyszemélyes háztartásban a szegénységi küszöb 2022-ben 145.167 Ft/hó volt, idén a küszöb valószínűleg 175 ezer forint körül alakul.

A mélyszegénység veszélye akkor fenyegeti a nyugdíjast, ha nem érte el a nyugdíja összege 2022-ben a 96 ezer forintot, idén kb. a 110 ezer forintot.

A fentiek alapján értelmezhető a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett személyek aránya, amelyet Európában az AROPE-mutatóval (at risk of poverty or social exclusion) mérnek, és azon személyek arányát mutatja a teljes vagy a mérés alapjául vett népességben, akiket

  • vagy relatív jövedelmi szegénység fenyeget,
  • vagy esetükben súlyos anyagi és szociális depriváció veszélye áll fenn,
  • vagy nagyon alacsony munkaintenzitású környezetben élnek.

A súlyos anyagi és szociális depriváció azokra vonatkozik, akikre a statisztika által mért, lejjebb felsorolt 13 tételből legalább hét jellemző vonatkozik:

  • évi egyhetes üdülés hiánya,
  • váratlan kiadások fedezetének hiánya,
  • kétnaponta történő húsételfogyasztás hiánya,
  • hiteltörlesztéssel vagy lakással kapcsolatos hátralék,
  • lakás megfelelő fűtésének hiánya,
  • anyagi okból nincs személygépkocsija,
  • elhasználódott bútorok lecserélésének hiánya,
  • elhasználódott ruhák lecserélésének hiánya,
  • nem rendelkezik két pár cipővel, amelyből az egyik minden évszakban használható,
  • nem tudja havonta egyszer vendégül látni rokonait, barátait, vagy elmenni velük vendéglátóhelyre,
  • nem tud rendszeresen részt venni fizetős szabadidős programokon,
  • nem tud hetente egy kisebb összeget magára költeni,
  • nem rendelkezik az otthonában interneteléréssel.

Szomorú arányszámok

A definíciók alapján a 2022-es adatok szerint a 65 éves és idősebb évjáratokban

  • a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett személyek aránya 20,7%,
  • a relatív jövedelmi szegénységi arány 14,5%,
  • a súlyos anyagi deprivációban élők aránya 9,5% volt.

2023-ban a helyzet összetett okokra visszavezethetően rosszabbá vált, összességében már 1,87 millió főt (a teljes lakosság 19,7%-át) fenyegette a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázata, amely kockázat alól a nyugdíjas társadalom sem mentesülhetett.

Az arányszámok súlyosak ugyan, de a teljes nyugdíjas társadalmat fenyegető abszolút elszegényedés kockázata korlátozott, különösen azok esetében, akik nem egyedül élnek (számíthatnak a párjuk vagy a közvetlen családtagjaik pénzbeni vagy természetbeni segítségére), és a nyugdíjukon kívül egyéb jövedelemforrásra is támaszkodhatnak (nyugdíj melletti munkavégzés, ingatlan bérbeadása, öngondoskodással megteremtett privát nyugdíjtőke stb.).

A relatív elszegényedés azonban valóban minden nyugdíjast érint.

Relatív elszegényedés 12 éves tükörben

A nyugdíjasok anyagi helyzetének relatív romlását jól érzékeltetik azok a hosszú idősoros számítások is, amelyek a 2011-2023 közötti időszak tényadatai alapján az inflációval kiigazítva végezhetők el, és amelyek eredményeként a vizsgált 12 évben az átlagnyugdíj összege ugyan jelentősen, 26,5%-kal emelkedett, de az átlagbér ugyanebben az időszakban több mint kétszer ilyen gyorsan, 61%-kal nőtt, nem is szólva a minimálbér 77%-os emelkedéséről. (A jelzett 12 évben a kumulált infláció 77,9%, a kumulált nyugdíjas infláció 80,1% volt a GDP 39,8%-os kumulált növekedése mellett.)

Az átlagnyugdíjra vonatkozó számítás: a 2011-es átlagnyugdíj 83.700 forint volt, ezt a kumulált nyugdíjas infláció mértékével, 80,1%-kal kiigazítva 150.744 forint az eredmény, ezt kell összevetni a 2023-as átlagnyugdíjjal, 190.605 forinttal, a két szám hányadosa (1,264) alapján az átlagnyugdíj növekedése 12 év alatt 26,5%.

A nagyon magas inflációt követő nyugdíjemelések és a 13. havi nyugdíj visszahozatala miatt 2022-ben és 2023-ban a nyugdíjak relatív pozíciója javult ugyan a nettó keresetek reálértékváltozásához képest (2022-ben 2,5%-kal, 2023-ban 3,2%-kal), de ez a trend idén megint visszafordul a 2022 előtti években tapasztalt, átlagosan mínusz 2-7% közötti relatív pozíciócsökkenésbe.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Ez történt a héten 09.15

A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj ára, fajtától függően 70 dollárnál is kevesebbet adnak most egy hordó olajért. Az alacso

Holdblog

Nem a hadsereg, a tudás számít

Az USA a világ vezető hatalma - már ha a hagyományos megközelítést nézzük. Ha azonban a hatalom újfajta megnyilvánulásai fontosak, akkor az Egyesült Államok szép... The post Nem a hadsereg,

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Amióta világ a világ, ilyen még nem volt az USA-ban
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
nyugdíj nyugdíjas idős öreg boldog getty stock