Megjelent a friss banki rangsor: a te bankod hányadik a listán?
Bank

Megjelent a friss banki rangsor: a te bankod hányadik a listán?

Közzétette a pénzügyi szektor egyes szereplőinek tavalyi éves adatait bemutató Aranykönyvét a Magyar Nemzeti Bank. Az átfogó jegybanki statisztikából csemegézve ebben a cikkünkben elsőként a hitelintézetek 2023-es sorrendjét állítottuk fel néhány szempont szerint. A bankszektor jövőjével is kiemelten foglalkozunk a Portfolio keddi Future of Finance 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni!
Hasonló témákról lesz szó a Future of Finance 2024 konferencián, a teljes pénzügyi szektor találkozóján.

Még soha nem volt akkora a magyar bankok nyeresége, mint 2023-ban – járta be a hír a médiát az elmúlt hónapokban, az adatok közzététele napján mi is beszámoltunk a tavalyi 1451 milliárdos szektorszintű (nem konszolidált) profitról, amely kimagasló, 21%-os tőkearányos megtérülést jelentett. Már akkor felhívtuk a figyelmet a nyereséget jobbára felfelé torzító egyedi hatásokra, részletesen erről itt írtunk.

A most összesítve is megjelent konszolidált (tehát az OTP külföldi leánybankjait is tartalmazó) lista alapján tavaly is az OTP és az MBH abszolút értelemben vett adózott nyeresége volt a legnagyobb a bankok közül. A harmadik-negyedik helyen azonban változás történt: az Erste és a K&H megelőzte az egy évvel korábban itt tanyázó Raiffeisen és UniCredit Bankot. Két hitelintézet kivételével mindegyik nyereséges lett.

A kamatkörnyezet emelkedése, az egyszeri pozitív hatások és az orosz-ukrán háború miatt még 2022-ben elszámolt értékvesztések részbeni visszaírása miatt tavalyelőtthöz képest 2023-ban jelentősen emelkedett a nyereség a bankok többségénél. A legnagyobb mértékben az OTP és az Erste javított a számviteli eredményén, előbbi háromszorosára, utóbbi kétszeresére emelte a profitját.

A sajáttőke-arányos megtérülés (ROE) alapján a legnagyobb bankok közül a Gránit, az OTP és a Raiffeisen érte el a legjobb eredményt, de a nagybankok mindegyike 17% fölötti számviteli ROE-val teljesítette az évet, ami nagyon ritkán fordul elő. Fontos felhívnunk a figyelmet, hogy az itt szereplő számok a „nyers” számviteli nyereségen és az Aranykönyvben megjelent sajáttőke-értékeken alapulnak, eltérhetnek a bankok által kommunikált számoktól.

Ha a méretet legjobban megragadó mutatószám, a mérlegfőösszeg alapján állítjuk sorrendbe a hitelintézeteket, akkor elmondható, hogy a dobogósok sorrendje nem változott, viszont 2023-ban az UniCredit visszaelőzte az Erstét, a két állami bank (Exim, MFB) pedig a CIB-et.

A két állami bank kiugró tavalyi növekedéseinek az okairól itt írtunk, a hazai beruházásokat egyre nagyobb volumenben finanszírozó Bank of China növekedése is ebbe a kategóriába sorolható. Az Exim és a kínai bank után a Gránit Bank mérlegfőösszege emelkedett tavaly a legnagyobb, 27%-os mértékben, de az akvizíciós sorozatot lebonyolító OTP is nagyot bővült 2023-ban.

A hitelállomány tavalyi változása alapján is az élen találjunk a Baross Gábor Hitelprogramot finanszírozó Eximet, illetve a hitelpiacon rendkívül aktív Gránitot. A szélesebb hitelpiac kihívásait jelzi ugyanakkor, hogy több nagybanknak is csökkent tavaly a hitelállománya: az Aranykönyv adatai alapján a Raiffeisené, a K&H-é, az Erstéé, a CIB-és az MBH-é is, ugyanakkor ezekben a számokban a nem lakossági és vállalati ügyfelek, hanem más partnerek számára nyújtott hitelek is benne vannak.

A bankbetéteknél is kihívásokkal teli volt a tavalyi év, hiszen az év második feléig a látra szóló egyenlegek részleges felélése jellemezte például a lakosságot. A vállalati betétgyűjtésben tavaly aktivizálódó MFB és Bank of China mellett a lakossági betétek árazásban is dinamikus stratégiát folytató Gránit, Cetelem és MagNet bankok tudták a legnagyobb mértékben növelni tavaly a betétállományukat, két nagy lakossági állománnyal rendelkező nagybank, az Erste és a K&H összesített betétállománya is csökkent azonban tavaly.

Végezetül érdemes ránézni a bankok hitel/betét aránya. Megállapítható, hogy a 100%-os szinttől a bankok többsége továbbra is messze van, nincs tehát likviditási akadálya a hitelezés nagy mértékű bővülésének. Emellett a relatíve magas látra szóló betétállomány arra is lehetőséget ad a bankoknak, hogy tovább tereljék megtakarító ügyfeleiket a betétek felől a számukra díj- és jutalékbevételt generáló befektetési termékek (befektetési alapok, állampapírok, stb.) irányába.

A bankszektor jövőjével kiemelten foglalkozunk a Portfolio keddi Future of Finance 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni!

Hasonló témákról lesz szó a Future of Finance 2024 konferencián, a teljes pénzügyi szektor találkozóján.

Címlapkép forrása: Portfolio

Ricardo

Kell egy Erhard

\"Kell egy Erhard\", állapította meg Orbán Viktor néhány napja Kötcsén. Lám, kinőtt a bölcsességfoga! Rögvest egy intelem Erhardtól: \"Az állam nem dönthet arról, ki győzzön a piacon (...

Holdblog

Elefánt a parlamentben

Harag és düh érezhető a nyugat-európai társadalmakban, egész rétegek maradtak ki a vagyonfelhalmozásból. A gyülemlő feszültség könnyen csap át agresszióba, ahogy azt láttuk 2021-ben a...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Tüzes vita az elnökjelöltek között: Kamala Harris sarokba szorította Donald Trumpot
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Future of finance 2023 közönség