Amióta világ a világ, ilyen még nem volt az USA-ban
Gazdaság

Amióta világ a világ, ilyen még nem volt az USA-ban

Az elmúlt években felborult az amerikai költségvetés egyensúlya. Ennek az egyik leglátványosabb elemét mutatjuk most meg. Pedig lehetőség lenne a helyzet gyors és érdemi javítására, de a politikai akarat egyelőre hiányzik.

2024 nem csak arról lesz nevezetes, hogy a japán jen kinyírta az amerikai tőzsdéket, de nem is csak arról, hogy Taylor Swift Kamala Harris alelnök mögé állt be az amerikai elnökválasztási kampányban. Hanem a szomorú amerikai költségvetési helyzet egy újabb mementójához érkeztünk el.

2024 az első év, amikor a kamatkiadások meghaladják a védelmi kiadásokat. Ez azért is szimbolikus jelentőségű esemény, mert jól mutatja az amerikai gazdaságban az egyensúlyok és a prioritások eltolódását.

Hosszú éveken keresztül az USA-t a többi fejlett országhoz képest nagyon magas védelmi kiadások jellemezték, de ezzel együtt a költségvetés nem volt fenntarthatatlan pályán, sőt időnként még többletet is tudott produkálni. Legutóbb éppen Clinton elnöksége idején.

Azóta sok minden megváltozott. Az államadósság emelkedésével a költségvetés kamatkiadásai gyorsuló ütemben emelkednek. A Fed 2022 elején indított rekordgyorsaságú kamatemelési ciklusára hatására pedig ez a folyamat csak még jobban felgyorsult. Eközben az amerikai politika - oldaltól függetlenül - nem akar olyan intézkedéseket hozni, amely érdemben tudná javítani a fiskális kilátásokat.

Pedig puffer lenne rá bőven. A lenti ábra jól mutatja, hogy a fejlett gazdaságokhoz képest az USA rendelkezik a legalacsonyabb GDP-arányos bevételekkel.

Az alacsony újraelosztás miatt az egyik kézenfekvő lehetőség az adóbevételek emelése lenne, amelyre a nemzetközi összehasonlítás alapján lenne is tér. Ezt a kérdést Donald Trump elnökjelölt és Kamala Harris alelnök teljesen másképpen közelíti. Trump elnökjelölt vámokat vetne ki, de ezzel együtt adót is csökkentene, ezért az ő esetében - a jelenlegi tudásunk alapján - a költségvetési helyzet nem javulna.

Kamala Harris alelnök programja homályosabb, de úgy tűnik, 10 év alatt 5000 milliárd dollárral, azaz évente nagyjából a GDP 2%-val emelné az adóbevételeket, elsősorban a magasabb jövedelműek megadóztatásán keresztül. A többletadóbevételnek egy része az alacsonyabb jövedelmű rétegekhez kerülne, vagyis inkább jövedelemújraelosztásról, mint egyensúlyjavításról lenne szó. Ugyanakkor a program bízhat a dinamikus hatásokban, például abban, hogy az alacsonyabb jövedelműek fogyasztási hajlandósága magasabb, így oda kerülne a pénz, ahol elköltésre is kerül, ami a költségvetés adóbevételeit gyarapíthatja.

Mi következik ebből?

Összességében tehát jól látható, hogy az amerikai költségvetés a 6% körüli hiánnyal fenntarthatatlan, hiszen az államadósság is folyamatosan emelkedik és az előrejelzések szerint a következő 10 évben 25 százalékponttal emelkedik az amerikai államadósság a GDP arányában.

Ennek a legszembetűnőbb következménye, hogy a kamatkiadások emelkedésével egyre kevesebb pénz jut más, sokkal fontosabb területekre. Ezek közül most a hadi kiadásokat emeltük ki, de akár lehetett volna említeni azt is, hogy a magasabb kamatkiadások a klímaváltozás elleni harctól is elveszik a pénzt.

Az USA esetében a szomorú az, hogy ez a helyzet kezelhető lenne, hiszen az adóbevételek a fejlett gazdaságokhoz képest alacsonyak és vannak olyan területek, ahol a költések rendkívül pazarlóak és egyben alacsony hatékonyságúak (pl. egészségügy). Bár utóbbi egy komplex és nehezen kezelhető kérdés. Mindenesetre idáig sem Biden elnök, sem Trump elnöksége alatt nem láttunk érdemi kísérletet a költségvetés fenntarthatóbbá tételére. A következő évek nagy kérdése az lesz, hogy vajon az új elnök mutat-e hajlandóságot a fiskális egyensúlytalanságok kezelésére.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

A nagy Trump-short

Ha van a tőzsdei buboréknak tankönyvi példája, akkor azt Donald Trump körül érdemes keresni. A volt elnök közösségi platformja nagy rössel indult, de bedurranni sehogy... The post A nagy Trump

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjelent a friss banki rangsor: a te bankod hányadik a listán?
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
20231227_134658