Portfolio signature

Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai

Miközben a csapból is az európai gazdaság gyengélkedése folyik, Spanyolország olyan növekedési számokat produkál, amelyek még válságoktól mentes időben is jónak számítanának, nemhogy az energiaválság, az infláció, a magas kamatok és a globális lassulás éveiben. A magas növekedés ráadásul kifejezetten egészséges szerkezetben, relatíve jó egyensúlyi mutatók mellett valósul meg. Európa negyedik legnagyobb gazdasága jó eredményeit leginkább annak köszönheti, hogy profitál az európai fogyasztás átalakuló szerkezetéből: a turizmus sosem pörgött ennyire Európában, és ennek Spanyolország az egyik legnagyobb nyertese. A növekedési sikersztori láttán érthetetlennek tűnik, hogy a helyi lakosok miért pont most üzentek hadat a turistáknak, hiszen a külföldiek elriasztásával saját fejlődési kilátásaikat rombolják. Pedig fejlődni még van hova, és ez – más tényezőkkel együtt – azért erősen árnyalja az ország gazdaságáról alkotott pozitív képet.
Milyen környezetben működhet és hogyan teljesíthet a magyar gazdaság a következő másfél évben? Ezt beszéljük meg szakértőkkel, döntéshozókkal a Budapest Economic Forumon!

Európa nehéz helyzetben van, a kontinensről eltűnt a GDP-növekedés, és a helyreállást is jelentős bizonytalanság övezi. Az eurózóna átlagát jócskán lehúzzák az olyan nagy tagállamok, mint a két éve stagnáló Németország vagy az 1%-kal sem növekvő Olaszország. A gazdasági gyengélkedéssel idehaza is szembesülünk. Miközben a kontinens az egymást érő kihívások miatt nem képes jól teljesíteni,

az egyik legnagyobb gazdaság, Spanyolország olyan növekedést produkál, amely még válságoktól mentes időben is jónak számítana.

Spanyolország Európa-bajnok lett növekedésben

A spanyol labdarúgó válogatott idén és tavaly mindent megnyert, amit meg lehetett nyerni: a felnőtt férfiválogatott idei EB-győzelme és tavalyi Nemzetek Ligája győzelme mellé a női válogatott is besöpörte tavaly a VB-címet, de az U19-es EB-kupa is Spanyolországba került, és a párizsi olimpiát is a spanyol válogatott nyerte meg, a Bajnokok Ligáját pedig a Real Madrid.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Miért tekintünk Spanyolországra növekedési sikersztoriként?
  • Mennyire múlja felül Spanyolország Európát növekedésben?
  • Mi hajtja a spanyol növekedést, és mennyire fenntartható?
  • Mekkora szerepe van a turizmusnak a spanyol növekedésben?
  • Mik a rövid távú kilátások?
  • Miért kell kissé árnyalni a növekedésről alkotott pozitív képet:

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés