Megszólalt Lagarde az EKB kamatdöntése után
Gazdaság

Megszólalt Lagarde az EKB kamatdöntése után

Portfolio
Az Európai Központi Bank ma 14:15-kor tette közzé kamatdöntő üléséről szóló közleményét, amelyből kiderült, hogy a jegybank szinten tartja a kamatokat. Christine Lagarde elnök a sajtótájékoztatón nagyon óvatosan kerülte mindenféle előretekintő iránymutatást, de azért egy alkalommal elmondta, hogy szeptemberben már jobban fogja látni a helyzetet a jegybank.
Megosztás

Nem lehet figyelembe venni az egyes tagállamok folyamatait

Az egyes országokban már 1% alatt van az infláció, más helyeken magasabb, hogy tudja ezt figyelembe venni az EKB? – kapta meg a kérdést Lagarde. Elmondta, hogy ez a realitás, és ezt el kell fogadni. Amikor az egyes jegybankárok beülnek a Kormányzótanácsba, ők az eurózónát képviselik, nem a saját országukat, és tudják, hogy nem a nemzeti folyamatok alapján kell döntéseket hozniuk.

Ezzel véget ért az esemény, legközelebb szeptember 12-én ülnek össze a jegybankárok.

Megosztás

Az inflációs cél marad

Amíg én vezetem a jegybankot, addig nem fogja az EKB felülvizsgálni az inflációs célt – mondta.

Megosztás

Kivár a jegybank

Szeptemberig nagyon sok adatot fogunk még kapni, és az adatok összességét fogja a jegybank figyelembe venni a döntés során – válaszolta a kérdésre, hogy miért nem vágott most kamatot az EKB.

Megosztás

Mit szólna egy esetleges Trump-győzelemhez az EKB?

A kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy az USA-ban minden bizonnyal Donald Trump lesz az elnök, elmondta, hogy a politikai folyamatokat nem kommentálja, de a külkereskedelmi kapcsolatok romlásával számolni kell.

Arra a kérdésre, hogy az EKB mennyiben érzi szükségesnek a gazdaság lassítását, elmondta: ha a béremelkedés nem mérséklődik, akkor erre szükség lesz. Ha valamit elrontunk, akkor az adatok hatására újraértékeljük a helyzetet, ha kell, akkor szigorítunk, de végeredményben idővel el fogjuk érni az inflációs célt.

Megosztás

Gratulált von der Leyen kinevezéséhez

Lagarde gratulált von der Leyen újraválasztásának, de a politikai folyamatokat nem kommentálta. Arra a kérdésre, hogy mit szól a felmérés adataihoz, amely szerint az EKB dolgozóinak egy része kiégéstől szenved, Lagarde elmondta, hogy a dolgozók döntőp része motivált, ő maga pedig nagyon hálás a munkájukért, és megtisztelőnek érzi, hogy vezetheti az intézményt.

Megosztás

Mindenki támogatta a mai döntést

Arra a kérdésre, hogy szóba került-e ma egyáltalán a kamatcsökkentés, Lagarde elmondta, hogy a mai döntést a Kormányzótanács minden tagja támogatta, és egyetértettek abban, hogy a jegybank a beérkező adatok fényében ülésről-ülsére dönt majd.

Megosztás

A külkereskedelmi kapcsolatok fontosak

A külkereskedelmi kapcsolatok fontosak, leginkább az eurózóna exportja szempontjából, ennélfogva reméli, hogy a külkereskedelmi kapcsolatok zavartalanok lesznek a jövőben, attól függetlenül, hogy ki lesz hivatalban a tengerentúlon – mondta Lagarde.

Megosztás

Mit is jelent az adatvezérelt jelleg?

Az adatvezéreltség nem azt jelenti, hogy minden egyes adatközlésre reagálni fog a jegybank – mondta.

Megosztás

A béremelkedés mértéke csökkenni fog

A megemelkedett bérnyomás nem okozott meglepetést, már a júniusi makrogazdasági előrejelzések is azzal számoltak – mondta Lagarde. A friss felmérések szerint viszont a bérnövekedés mértéke jóval alacsonyabb lehet jövőre – ismételte meg egy kérdésre. A termelékenység nagyon csekély mértékbe javul csak messze az elvárásoktól, az EKB szerint a gazdasági helyreállás javul majd a fogyasztás felpattanásával, ez segíti majd a termelékenységet is – mondta. A vállalatok profitmutatói csökkennek, ami azt jelenti, hogy a vállalatok benyelik a magasabb bérköltségeket, nem hárítják át azokat.

Megosztás

Elkötelezettek vagyunk a cél mellett

A monetáris politika addig marad kellően szigorú, amíg biztos nem lesz az EKB benne, hogy az infláció visszatér a célhoz. A jegybank ülésről-ülésre dönt majd, és kész mindent eszközt bevetni, hogy az inflációs célt elérje, és hogy a transzmisszió zavartalan legyen – mondta.

Jönnek a kérdések.

Megosztás

A hitelezésre továbbra is nyomás helyezedik

A hitelfelvételi költségek még mindig magasak, a második negyedévben a vállalati hitelfeltételek szigorodtak, a lakáshitelek feltételei enyhültek. A kihelyezések gyengék, a hiteldinamika nem élénkül.

Megosztás

Az infláció nagyon lassan csökken

Májusban láttunk átmeneti felpattanást az inflációban, de a legtöbb inflációs mutató az árnyomás enyhülésének irányába mutat. A belföldi infláció továbbra is erős – mondta. A munkaerőköltségek várhatóan magasak maradnak a közeljövőben, a legfrissebb indikátorok szerint a munkabér-emelkedés mérséklődik jövőre, ez segít csökkenteni a bérnyomás inflációs hatását – mondta.

Az infláció fluktuálni fog az idei évben a jelenlegi szint környékén, majd a következő év második felében fog a jegybank céljához csökkenni a jegybank várakozása szerint, elsősorban a munkabérek növekedésének enyhülése miatt – mondta. Az inflációs várakozások megfelelőek.

Felfelé és lefelé mutató kockázatok mindkét irányban vannak – mondta Lagarde, majd felsorolta ezeket: romló külkereskedelmi kapcsolatok, klímaváltozás, erős kereslet (felfelé mutató kockázatok); erőteljes monetáris politikai hatás, gazdasági lassulás (lefelé mutató kockázatok).

Megosztás

A gazdaság mérsékelt javulást mutat

A gazdaság a második negyedévben enyhe növekedést mutathatott, ám összességében a bizonytalanság nőtt. Előretekitve azt lehet várni, hogy a növekedést a fogyasztás helyreállása támogatja majd a reálbérek növekedése miatt. Az exportkörnyezet is javulni fog, és várhatóan a kamatok sem fogják madj vissza olyan mértékben a gazdaságot.

A munkanélküliség továbbra is alacsony, a foglalkoztatottság valószínűleg a szolgáltatószektorban nőtt a leginkább a második negyedévben. Középtávon elvárható, hogy a termelékenység nőjön az eurózónában, de szükség lenne a közös piac mélyítésére, a tőkepiaci- és bankunió befejezésére, a NextGenerationEU forrásainak hatékony felhasználására – mondta Lagarde. Az EKB üdvözli, hogy a Bizottság a költségvetési keretrendszerek szabályainak betartására kérte a kormányokat.

Megosztás

Elkezdte

Lagarde a közlemény szövegét ismerteti ezekben a percekben (lásd lentebb).

Megosztás

Azonnal kezd Lagarde

A sajtótájékoztató legfontosabb üezenteit mi is közvetítjük, de aki szeretné maga figyelni, itt tudja megtenni:

Megosztás

Minden eszközt készek bevetni az inflációs cél eléréséért

"A Kormányzótanács megbízatásának keretén belül készen áll valamennyi eszközének a kiigazítására annak érdekében, hogy az infláció középtávon visszatérjen a 2%-os céljához, és hogy megőrizze a monetáris politikai transzmisszió zökkenőmentes működését. Emellett a transzmisszióvédelmi eszköz is rendelkezésre áll az olyan indokolatlan, rendezetlen piaci dinamika elhárításához, ami komolyan fenyegeti a monetáris politikának az összes euroövezeti országban való transzmisszióját, lehetővé téve így a Kormányzótanács árstabilitási megbízatásának hatékonyabb teljesítését" – zárul a közlemény.

Megosztás

Rövid értékelés

Ahogy az várható volt, a jegybank nem módosította ma az irányadó kamatot, és a közleményben nem fogalmaztak meg határozott előretekintő iránymutatást. Az EKB júniubsan egyszer már vágott, az elemzők szerint legközelebb szeptemberben fog, de a zavaros reálgazdasági kép (stabilan magas infláció és erős bérnyomás mellett lassuló gazdaság) nehéz megmondani, hogy a monetáris politika miképp alakult. Az EKB ezért ma azt hangsúlyozta a közleményben, hogy a beérkező adatok fényében ülésről ülésre döntenek majd.

Christine Lagarde elnök 14:45-kor tart sajtótájékoztatót, amelyen biztosan kap majd kérdéseket a jegybankelnök a monetáris politikai kilátásokról.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader
Megosztás

Adatvezérelt üzemmód

"A Kormányzótanács eltökélt szándéka, hogy biztosítsa az infláció időben való visszatérését a középtávú 2%-os céljához. Az irányadó kamatlábakat megfelelően restriktív szinten tartja mindaddig, ameddig csak szükséges a cél eléréséhez. A Kormányzótanács továbbra is adatfüggő és értekezletről értekezletre való megközelítést követ majd, amikor meghatározza a restrikció megfelelő szintjét és időtartamát. Kamatdöntései konkrétan az inflációs kilátásokra vonatkozó értékelésén alapulnak majd a kapott gazdasági és pénzügyi adatok, az inflációs alapfolyamat dinamikája és a monetáris politikai transzmisszió erőssége fényében. A Kormányzótanács előzetesen nem köteleződik el egy bizonyos kamatpálya mellett" – írják.

Az üzenet nem okozott meglepetést, számítani lehetett rá, hogy a jegybank nem közöl ma konrkétumokat a további lépésekkel kapcsolatban.

Megosztás

Az infláció többnyirer kedvezően alakul, de vannak aggasztó jelek

"A kapott információk általánosságban alátámasztják a Kormányzótanács középtávú inflációs kilátásokról alkotott előző értékelését. Miközben az inflációs alapfolyamat néhány mérőszáma májusban egyszeri tényezők miatt csekély mértékben megemelkedett, a legtöbb mérőszám júniusban vagy állandó maradt, vagy kissé csökkent. A várakozásokkal összhangban a magas bérnövekedés inflációs hatásait tompították a nyereségek. A monetáris politika a finanszírozási feltételeket restriktíven tartja. Ugyanakkor a belföldi ároldali nyomás továbbra is magas, a szolgáltatások inflációja megemelkedett szinten van, a teljes infláció pedig valószínűleg a jövő év jó részében is a cél felett marad" – áll a közleményben.

Megosztás

Itt a döntés: nem változik a kamat

A Kormányzótanács a mai napon úgy határozott, hogy az EKB három irányadó kamatlábát változatlanul hagyja – áll a jegybank közleményében.

Változatlan marad az irányadó refinanszírozási műveletek 4,25%-os kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábainak 4,50%-os, illetve 3,75%-os szintje.

Megosztás

Öthetes csúcsra ugrott a forint - Itt a menetelés vége?

Csütörtökön is folytatódott a forint trendszerű erősödése a viszonylag kedvező nemzetközi befektetői hangulatban, a dollár gyengélkedése mellett, így már a délelőtti órákban a 390-es szint alá jutott az euróval szemben, azaz öthetes csúcsra ért a magyar fizetőeszköz. A dollár négyhavi csúcsra bukott az euróval szemben Donald Trump újraválasztási esélyeinek növekedése mellett, így a zöldhasúval szemben szintén öthetes csúcsra ért a forint 356 közelében, igaz itt egy nagyon fontos technikai szint húzódik, ami akár meg is állíthatja a forint mentelését. Ma tart kamatdöntő ülést az Európai Központi Bank, leginkább ez az esemény hozhat mozgást a piacokon. Az irányadó ráta várhatóan 3,75%-on marad, így a háromnegyed 3-kor kezdődő sajtótájékoztató üzeneteire kell majd nagyon figyelni.

Öthetes csúcsra ugrott a forint - Itt a menetelés vége?
Megosztás

Perceken belól jön az EKB kamatdöntése

A várakozások szerint az EKB ma nem csökkenti tovább az irányadó kamatot a júniusi vágás után, ám az üzenetre ezúttal is figyelni kell. Előrejelzéseket most nem közöl a jegybank, ám a friss gazdasági fejleményeket értékelni fogják.

Az eseményt élőben követjük, cikkünk 14:15 után folyamatosan frissül. A deviza- és részvénypiaci fejleményeket két külön cikkben követjük, ezeket belinkeljük a cikkfolyamba.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Megosztás

Az EKB kamatdöntését várják a befektetők

Jelentős esést szenvedtek el tegnap az amerikai tőzsdék, egyrészt folytatódott a nagy tech részvények felől a piac lemaradóbb részei felé történő rotáció, másrészt pedig csúnyán beleadtak a chipgyártók részvényeibe, miután arról szólóan jelentek meg hírek, hogy az Egyesült Államok szigorítaná az exportkorlátozásokat ezen termékek esetében. Ezek után az ázsiai tőzsdéken szintén jelentős esést lehetett megfigyelni, főleg a chipgyártáshoz kapcsolódó papírok esetében, ami pedig Európát illeti, itt már hangulatjavulás látszik a globális képhez képest.

Az EKB kamatdöntését várják a befektetők
Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
felmelegedés-klímaváltozás-beruházás-emisszió-megújuló-energia-szén-dioxid-kibocsátás-szén-dioxid-kibocsátáskereskedelmi-rendszer-üvegházhatás