Kulcsfontosságú területen gyengül látványosan Oroszország - Ez lesz majd, ami hamarosan eldöntheti a háborút?
Globál

Kulcsfontosságú területen gyengül látványosan Oroszország - Ez lesz majd, ami hamarosan eldöntheti a háborút?

Portfolio
Az Ukrajna és Oroszország között zajló, immár több mint két éve tartó konfliktus alig egy éven belül új szakaszba léphet, ugyanis szakértők szerint Oroszország kifogyóban van a folytatáshoz nélkülözhetetlen páncélosokból és tüzérségi eszközökből - számolt be a The Economist.

Az ukrán fegyverszállítások újraindulásával úgy tűnik Oroszország szép lassan ismét megtorpant a frontvonalakon: a májusban indított orosz offenzíva Harkiv térségében mostanra kifulladt, a keleti, donbaszi régióban zajló előretörés pedig jelentősen lelassult.

Az amerikai portál szerint a kérdés jelenleg inkább az, Oroszország meddig képes fenntartani a jelenlegi műveleti tempót. Habár az élőerő tekintetében biztosított az utánpótlás, illetve az ukrán infrastruktúrát támadó rakéták gyártása is egyre inkább fellendül, a páncélozott járművek gyártása terén már nem ilyen egyszerű a helyzet.

Az első két év során Oroszország még a fényképes bizonyítékok szerint

is legalább 3000 harckocsit és 5000 egyéb páncélozott járművet veszített.

És bár a hidegháborús időkből származó készletek hatalmasak, korántsem kimeríthetetlenek.

A jelenleg a frontra vezényelt "új" harckocsik nagy része valójában régi, felújított modell, és az éves gyártási kapacitás rendkívül alacsony. Az International Institute for Strategic Studies (IISS) amerikai agytröszt elemzése szerint az Ukrajnába, utánpótlásként érkező harckocsik 85%-a raktárkészletről, és nem friss gyártásból érkezik.

Az invázió óta valójában csak mintegy 175, viszonylag modern T-90M harckocsit küldtek a frontvonalra. Az IISS becslései szerint az éves termelés idén közelítheti meg a 90-et, de még ezek között is rengeteg T-90A modernizáció látható. Michael Gjerstad (IISS) és a washingtoni székhelyű Centre for European Policy Analysis elemzője, Pavel Luzin is egyetért abban, hogy évente mindössze 30 darab orosz harckocsi készül "nulláról".

Az új harcjárművek gyártását és a régiek felújítását jelentősen hátráltatja az alkatrészhiány. A szankciók miatt a korábban Európából importált kulcsfontosságú alkatrészek beszerzése lehetetlenné vált, a kínai alternatívák pedig gyakran nem felelnek meg a minőségi elvárásoknak.

További fontos problémát jelent, hogy bár Oroszország elegendő tüzérségi lövedékkel rendelkezik - köszönhetően többek között Észak-Koreának - a vontatott és önjáró lövegekhez tartozó lövegcsövek kopása kevésbé megoldható probléma. A hatalmas igénybevétel miatt ugyanis gyorsan elhasználódnak, azonban

Moszkva gyártási kapacitásai két gyárra, egyenként éves szinten 100 darab előállításra korlátozódnak.

Richard Vereker elemző szerint 2024 elejéig mintegy 4800 lövegcsőt cseréltek ki a raktáron lévő készletek kannibalizálásával. Ennek következében "már" csak 7 ezer darabnyi, esetlegesen felhasználható tüzérségi eszköz maradt raktáron.

Ennél is nagyobb problémát jelent a harckocsik és a gyalogsági harcjárművek pótlása, amelyek az állóháborúban is nélkülözhetetlenek az offenzív szárazföldi műveletekhez. Bár az IISS becslése szerint idén februárban Oroszországban még körülbelül további 3200 harckocsi állt a raktárakban, ezek 70%-a "a háború kezdete óta egy centimétert sem mozdult". Az elemzők hozzátették: a megmaradt T-72-esek nagy részét az 1990-es évek eleje óta fedetlenül tárolták, és valószínűleg nagyon rossz állapotban lehetnek.

Ennek megfelelően, mindkét megkérdezett amerikai szakértő azt jósolta, hogy a jelenlegi fogyás mellett

2025 második felére az orosz haderő eléri a "kimerülés kritikus pontját".

Ez arra kényszerítheti Oroszországot, hogy még az idei év vége előtt sokkal védekezőbb álláspontra helyezkedjen. Nem kizárt az sem, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hamarosan nyitottabbá válik egy ideiglenes tűzszünet gondolatára - vélik az elemzők.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orbán viktor