Orbán Viktor a benzinárról:
Gazdaság

Orbán Viktor a benzinárról: "nem szólunk kétszer, az egyezséget be kell tartani!"

Portfolio
Az üzemanyagárak nem emelkedhetnek a szomszédos országok átlaga fölé, az egyezséget be kell tartani - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió "Jó reggelt, Magyarország!" c. műsorában. Szerinte a légiközlekedésben látott késések javulnak majd, ha a kormány átveszi fizikailag is a repteret. A miniszterelnök a Volodimir Zelenszkijnél tett látogatásáról és a kereskedelmi háború veszélyéről is beszélt. Az interjú fontosabb részleteiről ebben a cikkben számoltunk be.
Megosztás

Gazdasági helyzet

Vannak biztató jelek a gazdasági helyzet terén. Orbán kifejtette, elindult az Otthonfelújítási Program, 20-30 ezer család tud ebbe becsatlakozni. Az inflációval harcolni kell, a munkaadókkal olyan megállapodásokat kötnek, amelyek jó béreket eredményeznek. "Ha magas az infláció, legalább jó bérek legyenek" - mondta. Érzékelhető időtávon belül általános helyzetjavulásban bízik a kormányfő.

Megosztás

Késések a reptéren és benzinár

Szerdán volt kormányülés, két felháborosdásra okot adó ügyről volt szó:

a benzinárról és a légiközlekedésben látott késésekről.

A légiközlekedést rosszul szervezik meg, de nem ez az egyetlen gond. Ahogy megtörténik a fizikai átvétele a reptérnek, a helyzet javulni fog. Nem csak a reptér üzemeltetőinek, hanem a légiirányításnak és a földi kiszolgálásnak is javulnia kell. Vannak elvárásai a kormánynak, Orbán felszólította minisztereket, hogy lépjenek.

Az üzemanyagárakat tekintve a régiós átlag fölé nőttek az árak. "Ha egyszer kötöttünk egy megállapodást, hogy az emberek nem fizethetnek többet, mint a szomszédos országok átlagára, akkor azt be kell tartani."

A visszafogottság nyelvén mondom, hogy most szóval kérjük. De nem szólunk kétszer. Nem tűrjük el, hogy ezt ne tartsák be.

- mondta Orbán, és hozzátette, ha nem tartják be az egyezséget, intézkedni fog a kormány.

Megosztás

Versenyképesség és kereskedelmi háború

A kibontakozó kereskedelmi háborút látja nagy veszélynek Orbán a versenyképességre. A kínaiakra kivetendő vámok kapcsán kijelentette:

A legnagyobb cél, hogy ez ideiglenes legyen, ez négy hónapig szól. A kereskedelmi háború réme fenyeget.

Autóipari képviselőkkel tárgyalt Orbán az uniós elnökségre készülve. Ám elmondása szerint az európai autógyártók kézzel-lábbal tiltakoznak a kínai büntetővám ellen. "A keletiek is tesznek egy válaszlépést, és már benne is vagyunk egy konfliktusban. Magyarország érdeke, hogy ne legyen kereskedelmi háború" - szögezte le.

Megosztás

Új EP-pártcsalád: hétfőn lesz az alakuló ülés

Hétfőn lesz a Patrióták Európáért pártcsalád alakuló ülése, ahol összegyűlnek azok a pártok, akik a csatlakozásukat eldöntötték, de még nem jelentették be.

Akkor majd megláthatjuk, hogy Orbán Viktor "nem a levegőbe beszélt" - jelezte előre a miniszterelnök. Marine le Pen majd vasárnap, a választások után dönt, ezért szerinte érdemes megvárnunk a hétfőt.

Megosztás

Kijevi látogatás

Az ukrán elnök Orbán Viktor látogatását követően kijelentette, a következő globális békecsúcson Oroszországnak is részt kell vennie.

Orbán ezt kúgy kommentálta, szerinte nehéz felmérni az Ukrajnában tett találkozójának hatását, látni kell Magyarország helyét, a nagy béketárgyalások ügyét a nagy országok fogják elintézni. De ma nincs párbeszéd, nehéz elképzelni, hogyan fogunk elmozdulni a béke irányába.

Kérdéseket tettem fel Zelenszkijnek is, hogy meg lehessen érteni, hogy hol van a vörös vonal, ameddig a béke érdekében el tud menni.

Mindenki attól fél, hogy amikor valaki tűzszünetet köt, az mindig a másik félnek lesz jó, mert akkor addig rendezi a sorait. A tűzszünetnek akkor van értelme, ha néhány hét és hónap múlva el fognak érkezni egy tárgyalásig.

Fel tudom tárni, hogy melyik fél mit szeretne, és majd akkor az arra feljogosítottak tudnak majd róla tárgyalni.

Megosztás

Élőben szólal meg Orbán Viktor

Részletek hamarosan.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
gyógyszeripar-gyógyszer-ellátás-adó-adóparadicsom-adóelkerülés-astrazeneca-sanofi-vakcina