Elsöprő eredménnyel zárult a brit választás - Ki lehet a nagy nyertese?
Befektetés

Elsöprő eredménnyel zárult a brit választás - Ki lehet a nagy nyertese?

Portfolio
Az Egyesült Királyságban a Munkáspárt kiütéses győzelmet aratott a csütörtöki választásokon, és 14 év után átveheti a konzervatívoktól a hatalmat egy olyan környezetben, ahol az országban még mindig nagy a gazdasági bizonytalanság, elég a magasan alakuló kamatlábakra és a makacs inflációra gondolni. Adódik a kérdés: mit jelenthet a rég nem látott munkáspárti győzelem a részvénypiaci befektetők számára?

Nagyban különböző gazdasági és pénzügyi programokat fogalmazott meg a két vezető politikai párt a választási kampány során, ezek megvalósulása vélhetően eltérő következményekkel járhat a befektetési környezetre vonatkozóan, legyen itt szó a részvénypiacról, a font teljesítményéről, a lakáspiacról vagy akár az állampapírokról. A Munkáspárt ígérete például, miszerint növelni fogják a magántőkealap-kezelők által kapott javadalmazások adóját, sokakat kétségbe ejtett és további kérdéseket vetett fel, hogy ennek az ígéretnek milyen üzenete lehet a későbbiekre nézve.

A tegnapi választást követően a CNBC megkeresett tőkepiaci szakértőket, hogy értékeljék a választási eredmény várható hatását a részvénypiacra vonatkozóan. A részvénypiacok összességében valószínűleg nem fognak hevesen reagálni a választási eredményekre,

de egyes részvényekre és ágazatokra komoly hatással lehetnek a friss fejlemények

- mondták a szakértők.

A választásokkal kapcsolatban az az igazság, hogy az esetek túlnyomó többségében a piacokat nem igazán érdekli

- mondta James McManus, a Nutmeg befektetési igazgatója. "Történelmi távlatban az adatok azt mutatják, hogy a választások és azok eredményei ritkán mozgatják meg a piacokat, ha a várt eredményt hozzák".

Susannah Streeter, a Hargreaves Lansdown egyik vezetője csatlakozott McManus megjegyzéseihez a héten közzétett elemzésében, de hozzátette, hogy azért a választásnak lehet némi hatása a gazdaságra. Szerinte a széles körben előre vetített munkáspárti győzelem a nagyobb stabilitás korszakát vezetheti be az Egyesült Királyság számára, ez pedig végső soron javíthatja a befektetői bizalmat az országgal kapcsolatban.

Néhány ágazatot ez az új helyzet különösen érinthet - mutatott rá Streeter. A közüzemi szektorra jelentős nyomás nehezedhet, mivel a munkáspártiak a magas költségek miatt már most is terhelt vízszolgáltatókra kiszabott bírságok növelését tervezik. Eközben a párt ígérete az ország védelmi költségvetésének növelésére

kifejezetten jó helyzetbe hozhatja a légvédelmi szektor vállalatait,

ugyanis jelentős állami többletkiadást fognak vélhetően fordítani az új technológiákra és berendezésekre.

A szektor legjelentősebb brit képviselője egyébként a repülési, védelmi és információbiztonsági vállalatként működő BAE Systems, a vállalat részvénye idén eddig 13,2 százalékkal került feljebb.

bae132

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
shell0923