Kiderült: ez állhat Orbán Viktor kijevi látogatásának hátterében
Uniós források

Kiderült: ez állhat Orbán Viktor kijevi látogatásának hátterében

Portfolio
Orbán Viktor magyar miniszterelnök váratlan látogatást tett Kijevben, alig egy nappal az EU Tanácsának elnökségének átvétele után. A látogatás során sürgette Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a tűzszünet meggyorsítására, míg Zelenszkij a kétoldalú együttműködési megállapodás lehetőségét hangsúlyozta. Anamaria Dutceac Segesten szerint Orbán látogatása Brüsszel és a hazai közönség számára is egy erős politikai üzenet. Magyarország és Ukrajna között továbbra is feszültség van a magyar kisebbségek védelme miatt, amit Orbán valószínűleg Zelenszkijnek is felvetett. Ukrajna uniós csatlakozási folyamatát Magyarország többször lassította a kisebbségi ügyek előrelépésének hiánya miatt, de az EU és Kijev is találhat módot ennek a helyzetnek a kezelésére.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden meglepetésszerű látogatást tett Kijevben, alig egy nappal azután, hogy a magyar kormány átvette az EU Tanácsának elnökségét. Látogatását üdvözölték Brüsszelben és az uniós tagállamokban, de sokan szkeptikusak maradtak azt illetően, hogy javulás következne be a magyar–ukrán viszonyban.

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor sürgette a kijevi vezetőt, hogy fontolja meg az Oroszországgal folytatott háborút lezáró tűzszünet meggyorsítását. Zelenszkij pedig kiemelte a Magyarországgal kötendő széles körű kétoldalú együttműködési megállapodás lehetőségét.

Anamaria Dutceac Segesten, a Lundi Egyetem európai tanulmányok vezető tanára szerint Orbán látogatása kísérlet volt arra, hogy mind brüsszeli kollégái, mind hazai közönsége előtt erősnek és fontosnak tűnjön – írja a Parliament Magazine.

Magyarország külpolitikájának központi része a magyar kisebbségek külföldi védelme, ami feszültséget kelt Ukrajnával. A magyar kormány azzal vádolja Kijevet, hogy rosszul bánik a diaszpórával, Ukrajna pedig elutasít bizonyos magyar követeléseket, például azt, hogy a kisebbségnek állandó parlamenti jelenlétet biztosítson. Dmitro Tuzsanszkij, az ukrán Institute for Central European Strategy agytröszt igazgatója a lapnak azt mondta, szerinte Orbán Viktor valószínűleg felvetette a kérdést a héten Zelenszkijjel folytatott magánbeszélgetésein, de nem valószínű, hogy ez az uniós támogatások feloldásáról szóló megállapodáshoz vezet.

Ukrajna közvetlenül Oroszország 2022. februári teljes körű orosz inváziója után kérte az uniós tagságot, de Magyarország többször is lassította vagy megakasztotta a folyamatot, arra hivatkozva, hogy „Ukrajna nem tett elegendő előrelépést a nemzeti kisebbségek ügyében”. Tuzsanszkij szerint Orbán Viktor ügyes politikus, aki várhatóan a lehető leghosszabb ideig fogja késleltetni a folyamatot, és engedményeket fog kicsikarni Kijevtől.

Az EU úgy válaszolhatna Magyarország követeléseire, hogy több támogatást nyújtana Ukrajnának a kisebbségi jogi szabályozás fejlesztéséhez, és népszerűsítené azt az elképzelést, hogy a nemzeti kisebbségek és a multietnicitás erősíti a demokráciát

– véli a szakértő.

Címlapkép forrása: EU

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
újratervezés sorompó