Új pártszövetség alakulhat az EP-ben a Fidesz részvételével, bejelentettek pár részletet
Gazdaság

Új pártszövetség alakulhat az EP-ben a Fidesz részvételével, bejelentettek pár részletet

Portfolio
Egy új európai politikai szövetség jött ma létre három párt részvételével, Patrióták Európáért névvel, és amelybe a következő napokban számos további politikai erőt is várnak – jelentette be vasárnap Bécsben Herbert Kickl, az osztrák FPÖ vezetője. A tömörülésben a Fidesz is részt vesz, így Orbán Viktor Fidesz-elnök is ott ült a sajtókonferencián, illetve a cseh ANO párt is részt vesz, így a volt cseh miniszterelnök Andrej Babis is helyet foglalt az asztalnál. A három pártvezér egy Patrióta kiáltványt is elfogadott az európai jövőért, amely azt hangsúlyozza, hogy Európa nemzetei történelmi fordulóponthoz érkeztek.

Herbert Kickl bevezetőjében úgy fogalmazott: korszakváltást jelent ennek az új politikai erőnek a létrejötte, és meggyőzése szerint "a következő napokban még sokan fognak hozzánk csatlakozni". Emiatt azt vázolta: az új politikai erőnek "nagyobb lesz a létszáma, mint amelyet itt sokan önök közül most feltételeznek".  

Ahhoz, hogy az Európai Parlamentben valóban új politikai frakció tudjon létrejönni, hét tagállamból legalább 23 képviselőt kell összehoznia a napokban, és július 4-ig be is kell jelentenie a frakcióalakítási tervet az EP felé. Eddig tehát a hét tagállamból három tagállamba tartozó párt jelentette be a szövetséghez csatlakozást, további négy tagállamból kellenek még csatlakozók. Az FPÖ jelenleg még az Identitás és Demokrácia EP-frakció tagja, amelyhez például a francia Nemzeti Tömörülés is tartozik Marine Le Pen vezetésével. A Fidesz és a KDNP kilépett az Európai Néppártból, és az ANO se tartozik jelenleg egyetlen nagy európai politikai frakcióhoz sem.

Kickl méltatta, hogy az új európai politikai tömörülést két szomszédos országgal, Magyarország és Csehország politikai pártjainak vezetőivel indítják el. Hangsúlyozta, hogy nem Európa szétverésére törekszenek, hanem a pluralizmus megnyilvánulásának biztosítására, és a nemzetek erősítésére, és a közöttük lévő együttműködések erősítésére. Leszögezte: „nem fogjuk tétlenül nézni, hogy hogyan alakul ki egy európai szuperállam”, amely mellett az egyes államok szuverenitása elveszik. Azt is kijelentette: „Európánkat nem akarjuk a von der Leyenekre, Macronokra, vagy valamilyen baloldali ideológiai kísérletekre bízni” – fogalmazott. „Nem akarunk mások érdekeinek játékává válni, és nem akarjuk, hogy belekergessenek minket idegen konfliktusokba, vagy akár háborúkba” – utalt az orosz-ukrán háborúra.

Kickl az európai intézményrendszer karcsúsítását szorgalmazta, szavai szerint legalább egyharmaddal kevesebb uniós biztosra lenne szükség, és „jóval kisebb Európai Parlamentre lenne szükség”, említése szerint valahol az amerikai képviselőház létszáma lenne ideális (435 főt említett a tudósítás). Utalt rá, hogy a Brexit után kidolgozott, Európa jövőjét felvázoló öt forgatókönyvből kettő elfogadható az új pártszövetség számára is (az egyik, hogy akik készen állnak a szorosabb integrációra, csak azoknak kelljen ezt meglépni, a másik pedig az, amikor az uniós együttműködés keretében „kevesebbet, de hatékonyabban” hajtanak végre).

Orbán Viktor bevezetőjében rámutatott: egy új európai korszak első, döntő jelentőségű pillanata a mai, "egy új európai politikai frakció létrejötte, amely meg fogja változtatni az európai politikát".

Kijelentette:

Ma egy olyan politikai formációt hozunk létre, amely meggyőzésem szerint hasítani fog, és nagyon gyorsan az európai jobboldal legnagyobb frakció lesz. Ez napokon belül be fog következni. És utána határ a csillagos ég.

Leszögezte: az európai politikát meg kell változtatni, ezt mondták az emberek az EP-választásokon. Emlékeztetett rá, hogy az EP-választásokon a 27 országból 20-ban olyan pártok nyertek, amelyek változást ígértek, „miközben a brüsszeli elit a változás ellen van”. Azért jön létre a frakció, hogy ezt a változtatást a brüsszeli elit akarata ellenére is megcsinálni. Felidézte, hogy a háborús eszkaláció árnyékában élünk, romlik a versenyképesség, és „elrontották a zöld átállást”, több kőszenet használunk, mint a green deal előtt, és az európai zöld politikát „méregzöldnek” nevezte, amely számos hibát vétett. Orbán jelezte, hogy ma kibocsátanak egy politikai manifesztót, politikai hitvallást, amelyben rögzítik az értékeket és célokat.

Hozzászólásában Andrej Babis volt cseh miniszterelnök, az ANO elnöke elárulta, hogy az új frakció neve Patrióták Európáért lesz. Jelezte: a három fő cél köti össze a három alapító pártot, amely cél meghatározó lesz a politikai tömörülés életében: a szuverenitás védelme, az illegális migráció elleni küzdelem és a Green Deal víziója. Leszögezte: szükséges megerősíteni minden egyes tagállam szuverenitását, és olyan EU-t akarnak, „amely független nemzetállamokból áll, és nem egy Brüsszel által uralt föderáció”. A közelmúltban elfogadott brüsszeli migrációellenes csomagot meg akarják változtatni, az illegális migrációt ténylegesen fel akarják számolni az embercsempészek hálózatával együtt.

Fontosnak tartják a Green Deal felülvizsgálatát is, egy kiegyensúlyozottabb zöld, klímavédelmi politikát akarnak elérni, amely jobban figyelembe veszi a gazdasági fejlődést, és hogy ne veszélyeztesse az európai ipari versenyképességet. Azt javasolják, hogy töröljék el a belső égésű motorok 2035-ös betiltását, és különböző energetikai (díjszabás) korlátozásokat is. Az EU energetikai függetlenségét támogatják, és azt is, hogy valamennyi energiatechnológia egyforma elbírálás alá kerüljön.

A mai bejelentés előzményei:

A rövid sajtótájékoztató végén a három pártvezető aláírta a politikai manifesztót, amelyről további részletek itt érhetők el.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
budapest, margitsziget, duna, buda, pest, margit híd