Itt a bejelentés: meghosszabbították a lakossági napelemes pályázat befejezési határidejét!
Uniós források

Itt a bejelentés: meghosszabbították a lakossági napelemes pályázat befejezési határidejét!

Különösebb hírverés nélkül átírták a napokban a 2021 végén indult lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat végrehajtásának határidejét, illetve a projektek fizikai befejezésének szabályrendszerét – vette észre a Portfolio.

Az elmúlt napokban szép csendben lényeges pontokon módosult a több tízezer család számára releváns napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat, nagy valószínűséggel a komoly problémákat emlegető és sürgős beavatkozást szorgalmazó szakmai követelések hatására.

A napelemes pályázat hivatalos oldalán június 27-i dátummal felbukkant egy közlemény, amely röviden, és tételesen bemutatja, hogy pontosan mi változott a felhívási szövegben, amelynek elejére szintén betették már a fontos változásokat.

Ezek alapján

egyrészt hosszabb idő 28, illetve 34 hónap, áll rendelkezésre a projektek fizikai befejezésére, másrészt új szabályok léptek hatályba a hosszabb megvalósítás bejelentési kötelezettségével kapcsolatban is.

Utóbbi azt jelenti, hogy a 3 hónapon belüli csúszás esetén nem kell módosítani a Támogatói Okiratot, azon túli csúszás esetén pedig törölték a határidő hosszabbításra vonatkozó bekezdést. A két változás egyértelműen kedvező a projektek végrehajtásával bajlódó kivitelezőknek, illetve a projektek gazdáinak is.

A két változás tételesen:

  • Módosult, a gyakorlatban meghosszabbodott, a megvalósításra rendelkezésre álló határidő. Ez azt jelenti, hogy a (1) tevékenység (csak napelem telepítése) esetén a Támogatói Okirat hatályba lépésétől számított 28 hónapon, a (2) tevékenység esetén (komplex pályázat) a Támogatói Okirat hatályba lépésétől számított 34 hónapon belül, de legkésőbb 2026. év június hónap 30. napjáig meg kell valósítani a beruházást.
  • Részletezésre került a beruházás fizikai befejezésének három hónapot meg nem haladó késedelmének szabályozása. Ez azt jelenti, hogy a 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 95.§ (6) a) pontjában foglaltak értelmében amennyiben a Támogatói Okiratban meghatározott határidőhöz képest a beruházás fizikai befejezése előreláthatólag a három hónapos késedelmet nem haladja meg, a teljesítési határidő meghosszabbodásához a Támogatói Okirat módosítása nem szükséges. Hangsúlyozza az összefoglaló, hogy a beruházás fizikai befejeződésének három hónapot meg nem haladó késedelmét előzetesen nem szükséges módosítási igény formájában, vagy egyéb módon bejelenteni, azonban a záró elszámolás benyújtása során a késedelmet az elszámolási felületen részletesen indokolni szükséges. Az is lényeges, hogy a fentieken túl törlésre került a három hónapot meghaladó késedelemhez köthető, határidő hosszabbításra vonatkozó bekezdés.

A módosítás nagy segítséget jelenthet azoknak a pályázóknak, akik valamilyen oknál fogva nem tudták időben befejezni projektjeiket, azaz a lejárt pályázatok is befejezhetővé válhatnak - emelte ki a kedvező fejlemény kapcsán írt cikkében a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség. Az új szabályok ugyanis lehetővé teszik, hogy ezek a projektek is befejeződjenek, ezáltal elősegítve a megújuló energiaforrások elterjedését és Magyarország energiafüggetlenségének növelését. Éppen emiatt a Szövetség üdvözölte a módosítást, kiemelve annak fontosságát:

Örülünk, hogy elfogadták javaslatunkat, azonban ez önmagában nem megoldás. A határidő módosítása csak lehetőséget biztosít arra, hogy legyen idő a befejezett projekteket kifizetni, és így a még be nem fejezett projekteket elvégezni.

A hivatalos pályázati oldalon jelenleg az látszik, hogy a 35 ezer 716 nyertes projektből egyelőre csak 24 ezer 109 projekt esetén volt kifizetés, tehát közel 12 ezer projektnél még idáig se jutottak el a folyamatok. Az összes kifizetés 58,7 milliárd forintnál áll a megítélt 124,8 milliárd forintból, azaz továbbra is jelentős a lemaradás ezen a fronton, igaz az elmúlt hetekben felpörgött a kifizetett összeg volumene. Az alább kékkel jelzett négy sor az ország négy pályázati régiójában jelzi (lásd alább), hogy hol mi a konkrét állása ennek a pályázatnak. Ez arra utal, hogy mind a négy régióban nagyjából hasonló a lemaradás, hiszen a kifizetéssel rendelkező projektek darabszáma minden régióban durván a kétharmadát teszi ki a hatályos szerződésekének, illetve a kifizetett összegek nagyjából a felét teszik ki a hatályos szerződések összegének.

lakossagi napelemes palyazat kifizetes240630
Forrás: palyazat.gov.hu

A pályázat végül csak egy ütemben indult el 2021-2022 fordulóján, és amint az alábbi összesítés jelzi: az ország egyes megyéiben és a fővárosban négy különböző időpontban nyílt meg a pályázati időablak, ezt takarja a fenti táblázat négy külön kék sora. Így tehát például a negyedik sor a budapesti és Pest megyei pályázatok állását együttesen takarja.

negy szakasz

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
make europe great again