Nagy nap a mai a magyar lakáshiteleknél, több százezer családot érintenek az elmúlt napok döntései
Bank

Nagy nap a mai a magyar lakáshiteleknél, több százezer családot érintenek az elmúlt napok döntései

2024. június 30-ával véget ért volna a már felvett jelzáloghitelekre vonatkozó kamatstop, de a kormány a múlt héten meghosszabbította az intézkedést december 31-éig, így az érintetteknek az év második felében sem kell jelentős törlesztőrészlet-emelkedésétől tartaniuk. Véget ért viszont az önkéntes banki THM-plafon, így az újonnan elérhető piaci kamatozású lakáshiteleknél drágulás várható, ez rossz hír azoknak, akik a következő hónapokban kölcsönből vásárolnának lakást.

A kamatstop folytatódik

A kormány meghosszabbítja a lakossági kamatstopot 2024 végéig - jelentette be június 20-án Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, majd a rendelet meg is jelent a Magyar Közlönyben. Az intézkedést 2022. január 1-jével vezette be a kormány a változó kamatozású (vagyis jellemzően BUBOR-hoz kötött) jelzáloghitelekre, majd 2022. november 1-jével a legfeljebb 5 éves kamatperiódusú, fix kamatozású jelzáloghitelekre is kiterjesztette.

2024 végén tehát már három éve velünk lesz az intézkedés, amely

nevével ellentétben nem a hitelkamatot, hanem annak egyik komponensét, a referenciakamatot korlátozza az alábbi táblázatnak megfelelően.

Az MNB 2023 év végi adatai alapján 1253 milliárd forint a kamatstopos jelzáloghitelek fennálló tőketartozása, 302 ezer szerződés áll a kamatstop hatálya alatt a teljes pénzügyi közvetítőrendszerben (hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások együtt), összegszerűen ez a teljes jelzáloghitel-állomány 21 százalékát, a fennálló jelzáloghitel-szerződések darabszámának a 36 százalékát jelenti.

kamatstop

A THM-plafon véget ér

Június 30-án véget ért ugyanakkor a új, piac kamatozású lakáscélú jelzáloghitelek teljes hiteldíjára vonatkozó önkéntes banki THM-plafon, amelyet először 2023. október 9-étől alkalmaztak a bankok 8,5%-os felső érték mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Bankszövetség megállapodásának megfelelően, majd 2024. január 1-jével ez 7,3%-ra csökkent.

Az intézkedésnek megfelelően a bankok hirdetményei csak elvétve tartalmaztak a THM-plafonnál magasabb hiteldíjjal rendelkező lakáshiteleket, legtöbbször mindössze annak érdekében, hogy a lakáshitelfelvevőket házon belüli számlavezetésre ösztönözzék, számukra jobb kondíciójú alternatív lakáshitelt kínálva.

Év eleje óta látszott azonban, hogy a lakáshitelek önkéntes THM-plafonjának az intézménye nem lesz fenntartható, azóta ugyanis a kamatkörnyezet nemhogy tovább csökkent volna, inkább még emelkedett is. A referenciakamatok között kiemelt szerepet játszó hozamértékek közül

a 10 éves BIRS az év eleji 5,91%-ról 6,51%-ra, a 10 éves állampapír-referenciahozam 6,06%-ról 6,81%-ra emelkedett mára,

miután az éve eleji romlást csak részben dolgozták le a hozamok az utóbbi hetekben. Ez a lakáshitelesek számára azt jelentette az elmúlt hónapokban, hogy a magyar államnál is olcsóbban juthattak hitelhez, ugyanakkor a bankok számára komoly profitabilitási problémát vetett fel.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter május 22-én jelezte, hogy június 30-áig kéri a kormány a bankoktól a THM-plafon fenntartását. Július 1-jével tehát nem él az önkéntes banki részvételen alapuló intézkedés, ezt kihasználva az OTP Bank már meg is emelte július 1-jével lakáshiteleinek a kamatát, és várhatóan további bankok fogják követni a példáját július-augusztus folyamán (júniusban még az alábbi táblázatban szereplő kondíciókkal nyújtották a legjobb piaci kamatozású lakáshiteleiket). Erről részletesebben itt írtunk:

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Future of finance 2023 közönség