Portfolio signature

Bod Péter Ákos: Mi a baj a forinttal?

Az utca emberének az vele a baja, hogy nincs belőle elég. A jegybankár úgy találja, hogy túl sok van belőle. A nemzetgazdásznak az a baj, hogy egyáltalán van. Mindhárom válasz igaz, a maga egyszerűsége mellett is.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.
A forint árfolyamáról lesz szó a Portfolio következő Signature Klubján!

A népi bölcsességnek van tényalapja, hiszen a magyar keresetek, nyugdíjak reálértéke szerény, és nemcsak a nyugati jóléti államok normáihoz, hanem térségünk sorstárs nemzeteinek zöméhez képest is; és ha már ennyire megdrágult itt a megélhetés, akkor legalább a gyengécske forintból lenne több az ember zsebében.

A jegybanki nézet nyilván helytálló: a magyar árindexek világosan jelzik, hogy nálunk túl sok a pénz a gazdaságban az áruk mennyiségéhez képest.

A gazdaságelméleti érvekből pedig levezethető, hogy egy nagy gazdasági közösségbe erősen integrált kis piacgazdaság nyomós ok nélkül ne működtessen saját pénzrendszert annak fenntartási költségeivel és működtetési kockázataival, ha rendelkezésre áll annál stabilabb, jobb. Márpedig ez a mi esetünk. A magyarországi hozzáadott érték (GDP) az Európai Unió GDP-jének egy százalékát teszi ki; az integrációs közösség zömének a fizetőeszköze az euró, amely értékálló valuta.

Bod Péter Ákos a forint árfolyamáról:

  • Hogyan teljesítenek a régiós devizák hosszú távon?
  • Mi okozza a forint tartós gyengülését?
  • Mi oldhatná meg a forint miatti problémákat?
  • Miért kell kamatprémiumot fizetni Magyarországnak?
  • Miért nem segít a forintnak az exporttöbblet?
  • Milyen hatással van a forintra a gazdaságpolitika?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés