FONTOS Először ismerte el a magyar járványügy: belehalt ket csecsemő a szamarköhögésbe
NAK: összehozzák a startupokat a nagyvállalatokkal
Gazdaság

NAK: összehozzák a startupokat a nagyvállalatokkal

Portfolio
Az agráriumban dolgozóknak számos nehézséggel kellett szembenézniük az elmúlt időszakban, valamint jelenleg is komoly kihívásokkal kell megküzdeniük. A válság hatására a szektorban is még inkább felértékelődnek a hatékonysági mutatók, e téren jelentős előrelépést jelenthetnek a digitalizációs megoldások. A hatékony munkavégzéshez a gazdáknak ahogy eddig, a jövőben még inkább komplex, technológiailag és agrárökonómiai szempontból is tesztelt és bizonyított, költséghatékony megoldásokra van szükségük – mondta el Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökét kérdezte.

A startupok ígéretes ötletekkel állnak elő, de a vállalkozásfejlesztés terén még általában egy nagyon kezdetleges fokon állnak. Milyen szerepet játszhatnak a hatékonyság javításában, mi kell ahhoz, hogy a jó megoldásaik átmenjenek a gyakorlatba és termőre forduljanak?

A startup vállalkozás egyik jellemzője, hogy gyorsan alkalmazkodik, a felmerülő kihívásokra rövid időn belül képest választ adni. Piaca, ügyfelei viszont sok esetben nincsenek, így a megoldása csak egy szűk kör részére látható. Ha viszont ezeket az ismereteket összekötjük a legkiterjedtebb kapcsolattal rendelkező nagyvállalatokkal, akkor gyorsan széles körben tudnak a megoldások elterjedni.

A NAK agrár startup programja – a NAK TechLab – negyedik éve támogat agrár területen fejlesztő startup cégeket.

Nem csupán a megoldásuk továbbfejlesztésében, de a nagyvállalati kapcsolatok kiaknázásában is segítünk, melyekkel a piaci terjeszkedés gyorsítható, így megoldásaik minél hamarabb a gazdálkodók rendelkezésére állhatnak.

Mit tud tenni a NAK TechLab program annak érdekében, hogy az innovatív ötletek időben és megfelelő módon eljussanak az agráriumhoz?

Mi abban segítünk, hogy a startupok világa és a nagyvállalatok, ez a két merőben eltérő entitás közös platformra kerüljön és az együttműködése mindkét fél számára gyümölcsöző legyen. Az a célunk, hogy elősegítsük a közös munkát, ami azt eredményezi, hogy egy új, a jelenlegi problémákra fókuszáló szolgáltatás került piacra, ami sok gazda segítségére lehet.

Szeptemberben már negyedik alkalommal indítottuk el a NAK TechLab nagyvállalati – startup programot.

A kezdetektől fogva fő célunk, hogy a legnagyobb agrárvállalatok fiatal magyar startupperekkel közösen olyan új és formabontó digitális megoldásokat fejlesszenek, amelyek gyorsan és széles körben jutnak el a magyar gazdák hétköznapjaiba és épülnek be a gyakorlatba.

A startupok nyilván hozzák az új megoldásaikat, de milyen szerep vár a nagyvállalatokra ebben a folyamatban? Egyszerűen pénzt adnak a fejlesztésekhez, vagy ennél azért többről van szó?

A nagyvállalatok piacismerete és tapasztalatai nélkül a startupok ebben a folyamatban nem tudnának előre lépni. A program során arra törekszünk, hogy mind a nagyvállalatok, mind a startupok számára előnyt jelentsen az együttműködés:

a startupok a gyakorlati szakmai tapasztalaton és kapcsolatrendszeren túl új ügyfeleket, a nagyvállalatok pedig új piacot tudnak szerezni.

Az idei évben először csatlakozott hazánk legnagyobb mezőgépgyártója, a CLAAS Hungária Kft. A cég kutatás-fejlesztési részlege folyamatosan keresi az új innovációs lehetőségeket, mely a pontosabb és gyorsabb döntésekben segítheti a vállalat és ügyfelei munkáját. Éppen ezért vágott bele a közös munkába több olyan startup és fejlesztői csapattal, amelyek képfelismerő módszerekkel, valamint mesterséges intelligencia segítségével megoldást képesek kínálni a kifejezetten célirányos szántóföldi vizsgálati eredmények létrehozására és feldolgozására.

Sokak számára talán a startupok világa és a mezőgazdaság távoli területnek tűnhetnek. A zömmel technológiai területen alkotó startupok ötletei hogyan találkoznak a valós agrárigényekkel?

Tény, hogy a programba alapvetően nem agrármérnöki, hanem inkább technológiai oldalról érkeznek a startup csapatok, akikkel együtt dolgozunk.

Éppen ezért a programunkban fejlesztő startupoknak unikális segítség, hogy a kamara munkatársainak kiterjedt szaktudását vehetik igénybe akár a szántóföldi növénytermesztéshez, akár az élelmiszeriparhoz vagy az állattenyésztéshez kapcsolódó fejlesztések során.

A NAK agrárszakértői által olyan tudásra tesznek szert, mellyel a saját fejlesztésüket a gazdálkodók valós igényeihez igazíthatják. Az eredmények ígéretesek és bárki által megismerhetők: az elindult együttműködéseket és a jövőbeni terveket 2022. november 24-én, az Agtech Summit konferencián mutatják be.

A cikk megjelenését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatta.

Fotó: NAK

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
NAftogaz CEO olajszallitas Lukoil