Jobb, ha felkészülnek a cégek arra, hogy nem lesz V-alakú kilábalás
Gazdaság

Jobb, ha felkészülnek a cégek arra, hogy nem lesz V-alakú kilábalás

Portfolio
Már szinte egyértelmű, hogy nem számíthatunk V-alakú kilábalásra, a közép- és kelet-európai régió cégeinek elhúzódó válsággal kell számolniuk. Ilyen helyzetben a digitalizáció és a költség-optimalizáció mellett fontos az üzleti partnereink fizetőképességére való különös odafigyelés is. A 2020-as Budapest Economic Forumon nemzetközi credit management szakértők adtak hasznos tanácsokat a vállalkozóknak.

Robert Dyrcz, Polish Institute of Credit Management elnöke a koronavírus közép-európai régióra gyakorolt hatásairól beszélt. Az EU-tag közép- és kelet-európai régióban Magyarországon volt a második legnagyobb GDP-visszaesés 2020 második negyedévében, egyedült Horvátországban volt nagyobb. Több területen is látható már javulás, például a gyártásban, de még közelben sincs a 2019-es szint. Sajnos nem valószínű a V-alakuló kilábalás, amit még nyáron reméltünk. Inkább W-alakú kilábalásra lehet számítani - mondta el a szakember.

Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója úgy látja, még nincs vége a Covid-válságnak, most egy hosszabb nehéz időszak fog következni, erre pedig a vállalatvezetőknek is fel kell készülniük. Q3-ban már ismét több cég alakult, mint szűnt meg, sok munkanélkülivé vált ember kezdett el vállalkozni. Kérdés, hogy ezek a vállalatok mennyire állják majd ki az idő próbáját. Fontos egy ilyen környezetben, hogy a cégek fizetőképességét felmérjük, különösen beszállítóként. Az elhúzódó válságon kívül érdekes, hogy mit hoz majd a hiteltörlésztési moratórium kifutása és az alkalmazotti létszámok alakulása.

Sáska Zoltán, a Credit Management Group informatikai vezetője az agilitásról, digitalizációról beszélt, amely sok szempontból választ adhat a Covid-krízis sajátos kihívásaira. Az agilis módszertan 2-3 hetes sprintekben kerül implementációra, adaptív, a csapat bevonásával együtt történik. Sáska Zoltán a sprintek négy fázisát is kifejtette. A szakember elmondta: az agilis módszertan lényege, hogy az elvárás és a megvalósítás ne távolodjon el magától, hiába nem feltétlen kényelmes, az ügyfél és a vállalat számára is elégedettséget fog hozni.    

Az előadást követő panelbeszélgetést Boór Klára, a svájci Klass Academy managing directora moderálta.

A koronavírus miatt romlott a produktivitás, rengeteg embert el kellett bocsátani, a kliensek pedig egyre később fizetnek. Mit lehet tenni a helyzet orvoslására?

Gary Steadman, az Associated British Ports vezetője azt tapasztalja, hogy az ügyfelek valójában gyorsabban fizetnek. Ennek az az oka, hogy sokkal több időt töltenek ügyfélkapcsolat-tartással és például a fizetési emlékeztetőket is elektronikusan intézik. Kovács Péter, a BP GBS head of creditje elmondta, hogy bár az elején romlott a fizetőképesség, egy hatékony portfóliót tudtak felépíteni a helyzet menedzseléséhez. Ők is a kommunikáció javításával oldották meg a helyzetet: ügyfeleikkel és a cégen belül is sokkal több tanácskozást folytattak le, elektronikusan és személyesen is.

Mit lehet kezdeni a romló fizetésképességi helyzettel?

Danny Kaltenborn, a Swiss Credit Association elnöke elmondta: kvantitív és kvalitatív szempontból is lehet csökkenteni a kockázatokat. Ilyen például a scoring modellek, hitelbiztosítási cégek bevonása. Fontos megérteni főleg a nagyobb kliensek kockázati modelljét, mert ha bedőlnek, akkor dől vele a saját céged is. Kovács Péter (BP) úgy látja, a legnagyobb kihívás most az, honnan jut az ember megfelelő adatokhoz, hiszen ebben az esetben nem lehet egy cég tavalyi eredményeire támaszkodni. Most érdemes az ügyfelekkel kommunikálni, hogy megértsük a helyzetüket.

Hogy lehet motiválni a csapatot online csatornákon keresztül?

Danny Kaltenborn (Swiss Credit) úgy látja, ez most egy rendkívüli helyzet, de a megbízható és hiteles vezetők szerepe ebben a helyzetben felértékelődött. Fontos a megértés és az alkalmazottakkal való előzékeny közlésmód is. Kovács Péter (BP) elmondta: a home office nem újdonság a cégénél, de most extrém szituáció adódott. A BP-nél külön program van a rendkívüli helyzet koordinálására, ennek a célja többek közt az is, hogy elmagyarázza az alkalmazottaknak, hogy mit miért csinálnak.

Hogy lehet költségeket spórolni a mostani válságban?

Gary Steadman (ABP) elmondta: náluk még nem kellett senkit elbocsátani, pedig a kereskedelem jelentősen visszaesett. Viszont a capex-költéseket szabályozták és új embert sem vesznek fel.

Hogy lehet a mostani krízisből nyertesként kijönni?

Kovács Péter (BP): ez egy nehéz idő, különösen az olajcégeknek. Kétség kívül átalakítja még a BP-t is a válság, de ez az átalakulás pozitív és történelmileg szignifikáns. Gary Steadman (ABP) úgy látja, nehéz a jövőt megjósolni, de a kommunikációval és a bizonytalanságok eloszlatásával sokat lehet tenni. Fontosak a tréningek is. Danny Kaltenborn (Swiss Credit) úgy látja, fontos a szokásosnál nagyobb likviditás és a pénzciklusok hatékony kezelése is.

Címlapkép: Stiller Ákos

Kiszámoló

Hogy kerüld el a tranzakciós adót?

A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés foltozgatásához, akkor főleg a bankokat és a biztosítókat nyúzza, egyre jobban. (Akár rend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
gdp-növekedés-németország-világgazdaság-infláció-gazdasági-növekedés-fejlett-országok-oroszország-előrejelzés-imf-world-economic-outlook