Itt az MNB döntése: megint kamatot csökkentett a jegybank
Gazdaság

Itt az MNB döntése: megint kamatot csökkentett a jegybank

Portfolio
Az előzetes várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal 0,6%-ra csökkentette az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa. A többi kamatkondíció nem változott, vagyis a kamatfolyosó továbbra sem szimmetrikus.

Júniusban meglepetésre csökkentette az alapkamatot az MNB, akkor mindenki a 0,9%-os irányadó ráta szinten tartására számított. Most azért nem volt váratlan az újabb 15 bázispontos vágás, mert Virág Barnabás, a jegybank alelnöke korábban már előrevetítette azt. Az alapkamat újabb csökkentése akkor lehet effektív, ha csütörtökön a szokásos egyhetes betéti tenderen is a 0,6%-os kamat mellett fogad majd el ajánlatokat a jegybank.

A fentiek miatt a Portfolio által megkérdezett elemzők kivétel nélkül a mostani 15 bázispontos kamatcsökkentést vártak előzetesen, illetve azt jósolják, hogy ez effektív is lesz az egyhetes betét kamatának vágásával.

Korábban Virág Barnabás arra utalt, hogy a mai lehetett az utolsó kamatcsökkentés a gazdaság élénkítésének érdekében, az elemzők most azt gondolják, hogy a következő hónapokban megint a nem konvencionális eszközök kerülhetnek előtérbe, célzott lépésekkel próbálhatja támogatni a gazdasági növekedést az MNB.

A szakértők szerint legkorábban szeptemberben dönthet ismét az eszköztár átalakításáról az MNB, elsősorban a Növekedési Hitelprogram (NHP) és a Növekedési Kötvényprogram (NKP) kibővítése jöhet majd szóba.

A mai döntés után délután háromkor jött a Monetáris Tanács közleménye, melyben a további kilátásokkal kapcsolatban is további információkhoz juthatunk. "A Monetáris Tanács szerint az alapkamat 0,60 százalékos szintje fenntartható módon támogatja az árstabilitást, a pénzügyi stabilitás megőrzését és a gazdasági növekedés helyreállítását" – olvasható a keddi kamatdöntés után kiadott közleményben. A jegybank szerint a növekedési kilátások tartós romlása esetén jöhet még élénkítés elsősorban a jegybanki programokon keresztül. Emellett a hosszú, 15 év felett futamidő esetében ismét elindítják az állampapír-vásárlásokat.

Címlapkép: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
mobil telefon mobiltelefon