Debrecenben mutatkoztak be a fiatal vállalkozók: ötletversennyel indult a vállalkozásfejlesztési program
Üzlet

Debrecenben mutatkoztak be a fiatal vállalkozók: ötletversennyel indult a vállalkozásfejlesztési program

Portfolio
Folytatódik a Design Terminal és az MCC közös vállalkozásfejlesztési programja: szeptemberben Debrecenben tartottak ötletversenyt, ahol a kiválasztott startupok mentorálási, képzési lehetőségeket kaptak.

2024-ben is folytatódik a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Design Terminal közös vállalkozásfejlesztési programja – tájékoztatta a Design Terminal a Portfolio-t. A program első állomásaként háromnapos ötletversenyt rendeztek az MCC debreceni képzési központjában.

"A szervezők célja, hogy lehetőséget teremtsenek a fiatal, vállalkozó szellemű tehetségeknek tudásuk kibontakoztatására és ötleteik fejlesztésére" - fogalmazta meg a program célkitűzését kérdésünkre Jónás László, a Design Terminal ügyvezetője, szakmai vezetője.

design terminal mcc
Fotó: Design Terminal

A program középpontjában egy hackathon áll, amely lehetőséget teremt a résztvevőknek arra, hogy ötleteiket a megvalósításig fejleszthessék.

A szervezők szándéka, hogy azok a fiatalok, akik elindulnak ezen az úton, részei legyenek egy olyan vállalkozói közösségnek, amely megtartja őket hosszú távon. Ezért a program keretében a résztvevők szakmai mentorok segítségével fejleszthetik elképzeléseiket.

Képzés és mentorálás a projektek hosszú távú sikereiért

A kezdeményezés abból indul ki, hogy a jövő társadalmának és gazdaságának alakítói a ma fiataljai. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy olyan készségekkel és tudással vértezzék fel őket, amelyek képessé teszik őket a sikeres navigációra egy folyamatosan változó világban.

A program során nagy hangsúlyt fektetnek a fiatalok vállalkozói szemléletének szélesítésére és innovatív gondolkodásuk fejlesztésére. Ez nem csak saját életük, hanem mikroközösségeik építése szempontjából is kulcsfontosságú.

design terminal mcc
Fotó: Design Terminal

A képzések és a mentorálás olyan alapokat nyújtanak, amelyek az elméleti tudástól egészen a nemzetközi gyakorlatokig terjednek. A cél az, hogy a résztvevők ne csak alkalmazkodjanak a változásokhoz, hanem aktív alakítói is legyenek azoknak.

A szervezők szerint a versenyen kiemelkedő projektek születtek

  • az oktatás,
  • az egészségügy,
  • a környezetvédelem, az agrárium
  • és a technológiai fejlesztések területén.

A díjazott csapatok közül kiemelkedett Nagyvári Dávid projektje a StyleSwipe, ami egy olyan innovatív marketplace, amelyen keresztül teljes kapszula ruhatárakhoz (kevés darabból álló, jól kombinálható ruhatár) juthatnak hozzá a felhasználók. A platformon ezek közt a kollekciók között válogathatnak a felhasználók. Eközben a háttérben futó algoritmus leképezi a stílusunkat és segít megtervezni a ruhatárunkat, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk.

Fotó: Design Terminal
Fotó: Design Terminal

Az ötletverseny után a résztvevőknek lehetőségük nyílik egy több hetes inkubációs programban való részvételre. Ennek során szakmai workshopokat kapnak olyan témákban, mint ötletvalidáció, piackutatás, termékfejlesztés, jogi alapismeretek, branding, marketing, értékesítés és pénzügy.

Jónás László a Portfolio-nak elmondta, hogy a nyertes projektek kiválasztásánál olyan kritériumokat vesznek figyelembe, mint az ötlet innovatív jellege, piacképessége, a probléma-megoldás illeszkedése és a pozitív társadalmi hatás. A program végén a résztvevőknek üzleti tervet kell készíteniük és prezentálniuk.

A projektek finanszírozására az ötletverseny után több lehetőség is nyitva áll, beleértve más vállalkozásfejlesztő programokat, befektetéseket és pályázatokat

– tette hozzá.

A szervezők szerint a program hosszú távú hatásai között szerepel a fiatalok tudatosságának növelése, ami minden vállalkozásnak előnyös. Az esetlegesen létrejövő új vállalkozások pedig munkahelyeket teremthetnek és formálhatják a mikroközösségeket.

Fotó: Design Terminal
Fotó: Design Terminal

Az MCC és a Design Terminal tervezi hasonló kezdeményezések kiterjesztését más magyarországi városokra és régiókra is. Az MCC keretein belül több vidéki városba eljutnak, míg a Design Terminal vidéki középiskolákban tart szemléletformáló workshopokat, különös tekintettel a hátrányosabb helyzetű régiókra.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A cikk megjelenését a Design Terminal támogatta.

Kiszámoló

Kisállat biztosítások

A nyulunknak rossz hétvégéje volt, állatorvoshoz kellett vinni mindkét napon. Még 130 ezer forintot sem kellett kifizetnem, miközben a legnagyobb dolog, ami csináltak vele, az a röntgen volt. (Ism

Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

Holdblog

Nagyobb biztonságban élünk, mint valaha

Egykoron a világ egyik legveszélyesebb helye volt Venezuela, mára viszont az országot kirabló rezsim voltaképp biztonságossá tette. De nemcsak Venezuela, hanem az egész világ biztonságosabb,...

RSM Blog

EPR vagy KVDT termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében

KonyhaKontrolling

Ki tart szolgasorban?

Internetes fórumok böngészése során gyakran találkozom azzal a problémával, hogy valaki nem tud felmondani a munkahelyén. Vagy még rosszabb, nem mer ellentmondani a vezetőnek, még akkor sem, ha

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyarok millióinak a lakásügyébe nyúlt bele a kormány, messziről bűzlik a végeredmény
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
byd dolphin