Mi vagyunk az első nemzedék, aki valóban szenvedni fog az éghajlatváltozás következményeitől
Üzlet

Mi vagyunk az első nemzedék, aki valóban szenvedni fog az éghajlatváltozás következményeitől

Portfolio
Mit is jelent a zöld átmenet? Mivel jár mindez? Miért kell az időfaktorról és a kihívásokról beszélni? – tette fel a kérdéseket a Portfolio Sustainable World 2024 konferencián tartott előadásában Rashmi Ghai, a Citi Kereskedelmi Banki globális fenntarthatósági és ESG vezetője, aki kiemelte, hogy életünk legnagyobb kihívásával állunk szemben, a szemünk előtt van a klímaváltozás bizonyítéka, annak hatásait saját magunkon érezzük.
Szeptember 4-én rendezzük meg az év üzleti fenntarthatósági rendezvényét, a Sustainable World konferenciát. Zöld gazdaság, ESG a gyakorlatban, zöld pénzügyek, megújuló energia, zöld mobilitás és ingatlanpiac és zöld agrárium egy helyen. Részletek a linken.

Tavaly 300 milliárd dollár veszteséget okozott a klímaváltozás, ebből 15 milliárd jutott az európai régióra. A klímaváltozás azonban nemcsak a hőmérséklet emelkedését jelenti, hanem például az élelmiszerek előállításának folyamatát is. Jól látható, hogy az utóbb években az élelmiszerárak is jelentősen megemelkedtek.

Mi vagyunk az első nemzedék, aki valóban szenvedni fog az éghajlatváltozás következményeitől, de mi vagyunk azok is, akik változtathatunk ezen.

A Párizsi Egyezményt 2015-ben írtuk alá, ahol az aláírók megegyeztek a 0,5 fokos hőmérsékletemelkedésben, a kijelölt cél megvalósíthatóságára azonban egyre kisebb az esély.

2022-ben az unió energiaforrásainak 40 százaléka megújulóból származik, a 2050-es célok eléréséhez fenntartható technológiákra van szükség, például szél és napenergiára. Az unió szeretné a jogszabálykörnyezetet is ehhez igazítani, ilyen a green deal, vagy a 2050-ig kijelölt karbonsemlegességet elősegítő célok.

A technológiai megoldások rendelkezésre állnak, a probléma a beruházásokkal van, itt lépnek be a képbe a bankok.

Fontos megérteni, hogy a dekarbonizáció útja minden ország és ipari szektor számára különböző lesz. A különböző kihívások, különböző megoldásokat fognak igényelni.

STA_9004

A bankok számait nézve látható, hogy növekedtek a beruházások. 2012-ben 212 milliárd, most 1200 milliárd dollárról beszélhetünk, de még mindig nem értük el azt, amivel a zöld átállás megvalósítható. Ehhez legalább 4000 milliárd dollárra van szükség, amiből 2030-ig legalább 1000 milliárd dollárt kell elkölteni. A célok megvalósításában a pénzügyi szektornak nagy szerepe van.

Nincs ugyanakkor olyan intézmény, ami önmagában meg tudná oldani ezt a problémát, a cégek, a politika nyitottságára van szükség ahhoz, hogy a tőke jó irányba áramolhasson. Mindez nemcsak a zöld hiteleket jelenti, hanem azt is, hogy megfelelő mennyiségben álljon rendelkezésre zöld tőke. Ebben globálisan vannak még hiányosságok, a zöld hitelek több mint fele egyelőre az európai piachoz köthető.

A zöld átmenet nem megvalósítható, ha nem foglalkozunk a kis cégekkel is. A Citinél is vannak fenntarthatósági modellek az ügyfelek irányában és az ipari szektor esetében is. Az egyik cél, hogy az olyan pénzügyi eszközöket növeljük és hozzáférhetővé tegyük, mint a zöld kötvény és más fenntarthatósági kötvények, segítve a vállalatokat a fenntarthatósági céljaik elérésében. Vannak emellett környezetvédelmet segítő hitelek is, amiben még nagy lehetőségek vannak – tette hozzá Rashmi Ghai.

Címlapkép forrása: Akos Stiller

Buxelliott - Elliott Wave Hungary

Bitcoin

Az elmúlt hónapokban egy oldalazó korrekció futott le hetes idősíkon, melynek befejezését követően további emelkedés érkezhet.Egy leszúrással elérte az árfolyam a korrekció ideális szint

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Future of finance 2023 díj