A robotok és az önvezető autók technológiáját használják az idei Kékszalagon
Üzlet

A robotok és az önvezető autók technológiáját használják az idei Kékszalagon

Portfolio
Izgalmas technológiai megoldásokkal rajtol az idei Kékszalag vitorlásverseny. A 2024-es regattán minden hajó ún. GNSS (Global Navigation Satellite System) rendszerrel lesz felszerelve, hogy valós időben követhető legyen a pozíciójuk. Az idei versenyt négy vízi-, három drón- és három parti kamera közvetíti, az élő közvetítést pedig a Magyar Telekom ún. Campus Network technológiája teszi lehetővé. Ezek a fejlesztések azonban számos más területen, például az iparban és a gyártástechnológiában is használhatók.

A cikk megjelenését a Magyar Telekom támogatta.

Július 18-án indul a Kékszalag vitorlásverseny: a Magyar Telekom idén is digitális technológiákkal segíti a regatta lebonyolítását, a hajósokat, valamint az újragondolt televíziós közvetítés és streaming segítségével a nézőket is.

A Kékszalag vitorlásverseny második éve jó példa arra, hogy a digitalizáció ott is előnyöket és lehetőségeket teremt, ahol elsőre talán nem gondolnánk. Ma a Telekom hálózatát hasznosítva, telekommunikációs és IT megoldásainkkal igazi élménnyé tesszük a nézők, szurkolók számára is a balatoni vitorlásport rangos eseményét. A digitális megoldások itt kézzelfogható élményt, de ugyanezek a szolgáltatások az ipar vagy kereskedelmi vállalatok számára egyszerűsített folyamatokat, biztonságos üzletmenetet vagy akár gyorsabb, precízebb ügyfélkiszolgálást eredményeznek.” – mondta el a Portfolio-nak Gonda Gábor, a Magyar Telekom vállalati szolgáltatások vezérigazgató-helyettese.

A fesztiválokon is gyorsítja a fizetést

Az ipari, vállalati és intézményi privát mobilhálózatok iránti igény jelentősen megnőtt az 5G terjedésével. A szolgáltatók privát mobilhálózatokat kínálnak, amely gyors, rugalmas és az ügyfelek igényeire szabható. A Telekom Campus Network elnevezésű privát hálózata számára mintegy 10%-os kapacitást dedikál a szolgáltató az adott területen lévő publikus hálózaton.

A technológia úttörő piaci felhasználói a turizmus, rendezvényszervezés területén működő cégek. Fontos felhasználói területet jelentenek ma már a fesztiválhelyszíneken működő POS terminálok. Elsősorban a rendezvényeken használják kiemelt eredményekkel a Telekom 4G/5G Campus Network szolgáltatását

A privát hálózat dedikált és biztonságos adatkapcsolatot teremt a terminálok és az elszámolást végző központok között.

Ebből is következik, hogy az idei évben a Sziget és a Balaton Sound mellett minden nagyobb fesztiválon jelen vannak a szolgáltatással. A látogatók azt tapasztalhatják, hogy a fizetésnél nem kell hosszasan várniuk arra, hogy a terminál csatlakozzon a szerverhez. Szintén kiemelten fontos terület a streaming szolgáltatási platform, amelyhez a Campus Network tudja biztosítani a mobil celluláris hálózaton megvalósított erőforrásigényt.

Egyedi hálózaton kommunikálnak a robotok a gyárakban

Hasonlóan érdekes a technológia ipari felhasználása: ez a gyakorlatban úgy működik, hogy egy adott telephelyen építik ki a privát mobilhálózati infrastruktúrát, és azt a szolgáltatási szerződésben meghatározott egyedi paraméterek – például lefedettség, kapacitás, adatsebesség, késleltetés, rendelkezésre állás, megbízhatóság – mentén biztosítják. Olyan alkalmazások válnak ezáltal elérhetővé a privát hálózat területén belül, mint pl. okos robotok, AR/VR alkalmazások, önvezető járművek (AGV), távvezérlés.

A privát mobilhálózat segítségével az ügyfél a szolgáltatási területen belül sokkal rugalmasabban alakíthatja ki gyártását, termelését, amit bármikor sokkal könnyebben át tud alakítani, az aktuális termelési igényekhez igazítva.

Gonda Gábor kiemelte, hogy a rendelkezésre állást és a biztonságot nagy mértékben növeli, hogy a privát mobilhálózatot kizárólagosan az ügyfél által meghatározott eszközök vehetik igénybe, más, a hálózatba nem regisztrált eszközök nem tudják használni. Az így kialakított privát mobilhálózat képes lehet a Gbps nagyságrendű sávszélességre, nagyfokú biztonság mellett.

„Elsősorban ipari gyártás terén látunk itthon és nemzetközi szinten is kiemelt érdeklődést a privát hálózatok tekintetében, valamint a kiterjedt telephellyel rendelkező vállalatok, de egy-egy tudományos központ számára is előnyt jelent a dedikált mobilhálózat létesítése” -tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

gonda gábor
Gonda Gábor Fotó: Portfolio

A Kékszalag balatoni környezete – mivel egy gyár vagy egy fesztivál területénél jóval nagyobb földrajzi területet jelent – speciális technológiai megoldásokat igényel a Campus Network-ön belül. A Telekom a Kékszalag Campus 5G megoldásban az 5G-Campus-t csak a Balaton felületére kapcsolja be, tehát egy viszonylag nagyobb, de mégis zárt területről van szó. Limitáltan kiterjeszthető a technológia nagyobb távolságokra, akár tengerekre is, de a parttól való távolság, a jelterjedés szabadtéri csillapítása, az adó- és vevőtorony magassága, a föld/víz görbülete és a különböző 5G szabványban lévő rádiós ütemezések határt szabhatnak a megoldásnak.

A hajók nyomkövetése a közvetítés is látványosan fejlődik
Az idei verseny másik izgalmas technológiáját a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja és a Magyar Telekom közösen fejlesztette: az idei versenyen minden hajó GNSS technológiával lesz felszerelve, hogy valós időben követhető legyen a pozíciójuk. Ez a rendszer új élményeket kínál nemcsak a versenyzőknek, hanem a szurkolóknak is, hiszen online követhetik a versenyt.

A technológia a versenyző hajók legénységének a többi hajó követése jelentős többlet információt biztosíthat, amelyre stratégiát építhetnek, és amelyből következtethetnek azon terület szélviszonyaira is, ahová tartanak.

A cikk megjelenését a Magyar Telekom támogatta.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

Kiszámoló

Hogy kerüld el a tranzakciós adót?

A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés foltozgatásához, akkor főleg a bankokat és a biztosítókat nyúzza, egyre jobban. (Akár rend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Von der Leyen botránya pont egy nappal a sorsdöntő szavazása előtt kapott új erőre
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
Future of finance 2023 díj