Máris megjött a pénz a nagy brüsszeli döntés után: 100 milliárdos program indul a távhőszektor korszerűsítésére
Üzlet

Máris megjött a pénz a nagy brüsszeli döntés után: 100 milliárdos program indul a távhőszektor korszerűsítésére

Portfolio
Az Európai Bizottság minap bejelentett nagy döntése után máris megjött mintegy 30 milliárd forint a magyar távhőszektor korszerűsítésére, és energiaközösségek kialakítására, így az Energiaügyi Minisztérium már nekikezdett az ezekhez kapcsolódó pályázatok kidolgozásának, azok ősszel meg is jelenhetnek, és a magyar önrésszel együtt így összesen 94 milliárd forint támogatás juthat a távhőszektorba, további 5 milliárd forint pedig új energiaközösségek létrehozását szolgálja – jelentette be csütörtök reggeli közleményében a tárca. A távhőszektor korszerűsítési programjai nagyban segítik azt, hogy Magyarország teljesíteni tudja a 2030-ra vállalt egyik fontos klímacélját, mégpedig azt, hogy 21% helyett 29%-os legyen a megújuló energia részaránya a végsőenergia-felhasználásban. Ezekről a témákról is szó lesz a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, további részletek és jelentkezés itt.

Amint megírtuk: hétfőn jelentette be az Európai Bizottság, hogy három magyar programot is támogat az uniós kibocsátásiegység-bevételeket kezelő Modernizációs Alapból, és az Energiaügyi Minisztérium csütörtöki közleménye szerint a 76,8 millió euró (mintegy 30 milliárd forint) már meg is érkezett, így a tárca már dolgozik a pénzek kiosztásához szükséges pályázatok előkészítésén.

Ezek megjelenése ősszel várható, egyelőre ennyi tudható róluk a közlemény szerint:

  • A legnagyobb forrásmennyiség, a hazai önrészt is beleértve mintegy 50 milliárd forint a távhőtermelők zöld technológiákra való átállását mozdíthatja elő, és így nagyban hozzájárul a fent említett 29%-os megújuló energiás részarány teljesítéséhez 2030-ra. A tervezett program a meglévő rendszerek megújuló forrásra (pl. földhőre vagy biomasszára) váltása mellett az elszigetelt távhőhálózatok összekapcsolását, innovatív, digitális megoldások alkalmazását is támogathatja.
  • A másik távhős pályázat hozzávetőleg mintegy 44 milliárd forint értékben tehet lehetővé elsősorban energiahatékonysági fókuszú fejlesztéseket az ágazatban. A tárca emlékeztet rá, hogy a rendszerek hazai hővesztesége az uniós átlag szintjén alakul, 10-12 százalékos. Az előkészületben lévő program a csővezetékek rekonstrukcióján, szigetelésén túl az elosztórendszer (pl. hőcserélők) és a fogyasztókat közvetlenül kiszolgáló hálózatrészek korszerűsítését is szolgálhatja. Akár új vezetékszakaszok kiépítéséhez is hozzájárulhat, ha azok közvetlenül a megújuló hőtermelés beillesztéséhez szükségesek. Az előirányzott beavatkozások révén a hálózati hő- és vízveszteség még alacsonyabb szintre szorításával, a meglévő hőtermelés bővítése nélkül javítható a kapacitások kihasználtsága és a végfelhasználók kiszolgálásának színvonala – vázolja a tárca.
  • További 5 milliárd forint juthat az újabb energiaközösségek kialakításának ösztönzésére. Ennek kapcsán a közlemény emlékeztet rá, hogy a saját célra megtermelt villamos energia helyi felhasználása csökkenti az áramhálózat terhelését és a közüzemi költségeket. A vállalkozások, költségvetési és non-profit szervezetek együttműködései megkönnyíthetik az időjárásfüggő megújulók rendszerbe integrálását. A pályázati feltételek szerint a megtermelt energia legalább kétharmadát az energiaközösségeken belül kell hasznosítani. A 3-8 megawattnyi új zöldenergia-termelési kapacitás létesítésével előálló tiszta áram helyi felhasználását legalább 50 energiatároló és 50 töltőpont telepítése alapozhatja meg - fogalmaznak.

A közlemény rámutat, hogy a tárca már dolgozik a fenti programokhoz kapcsolódó pályázatokon, és a megvalósuló beruházások hozzásegítik Magyarországot a megújuló energia részarányára, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó vállalásai teljesítéséhez. Azt is hozzáteszik: a tervezett fejlesztések a kormányzati, szakpolitikai törekvésekkel összhangban érdemi előrelépést hoznak a hazai ellátásbiztonság erősítésében és az importkitettségek mérséklésében.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Róka László

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Dagad a botrány a Facebooknál: nagy büntetés lehet a vége