Üzlet

Magyarországon tavaly sem fektettek a jövő energiájába

Portfolio
Az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) adatai szerint 2012-höz képest csökkent az újonnan telepített szélenergia-kapacitás 2013-ban. A legtöbb szélerőművet tavaly is Németországban kapcsolták a hálózatra, így Németország hegemóniája továbbra is megkérdőjelezhetetlen. Magyarországon csakúgy mint 2012-ben 2013-ban sem került telepítésre új szélerőművi kapacitás. Ráadásul míg az utóbbi több mint egy évtizedben az EU számos tagállama láthatóan az alternatív energiák felé mozdult el, itthon a paksi bővítéssel az atomenergia súlya tovább növekedhet.
Az Európai Szélenergia Szövetség tavalyi várakozásának megfelelően 2013-ban 2012-höz képest csökkent az újonnan telepített szélenergiai-kapacitás mennyisége az Európai Unióban. A szervezet adatai szerint az előző évben 11,2 GW-nyi új kapacitást kapcsoltak hálózatra, ami 2012-höz képest 7,8 százalékos csökkenést jelent. A bázisnál gyengébb év elsősorban a szabályozói környezet kedvezőtlen változásának és a politikai bizonytalanságnak a számlájára írható. Az EWEA adatai szerint a beruházók tavaly 13-18 milliárd eurót fordítottak új kapacitások kiépítésére, míg 2012-ben 12,8-17,2 milliárd eurót fordítottak erre a célra.

Tavaly immár hetedik éve nőtt a tengeri szélerőművek súlya az újonnan telepített kapacitások tekintetében. 2013-ban 1 567 MW off-shore szélerőművet kapcsoltak hálózatra, ami 34,4 százalékos növekedést, és 4,6-6,4 milliárd eurós befektetést jelent. Ezzel szemben az újonnan beépített szárazföldi kapacitás 9 592 MW volt, ami 2012-höz képest 12,3 százalékos visszaesés.

Magyarországon tavaly sem fektettek a jövő energiájába
A legtöbb új szélerőművet 2012-höz hasonlóan most is Németországban helyezték üzembe (3238 MW), ami a teljes újonnan telepített kapacitás 29 százaléka. A második helyen most is az Egyesült Királyság végzett 1883 MW új kapacitással, míg a dobogó harmadik helyére ezúttal Lengyelország léphetett fel, 894 MW új kapacitással. A listán az utóbbi években előkelő helyen szereplő Spanyolország és Olaszország jelentősen visszacsúszott, előbbi a 14. utóbbi a 8. helyet szerezte meg.

Magyarországon tavaly sem fektettek a jövő energiájába
2013-ban öt olyan ország volt, melyben egyetlen MW-nyi szélerőművet sem állítottak üzembe: Máltán és Szlovákiában már évek óta nem telepítettek új szélerőművet, de a ciprusi és a luxemburgi piac is rossz évet zárt tavaly, sőt ebben a csoportban szerepel Magyarország is, ahol már második éve nem telepítettek új szélerőművet.

A beépített kapacitást tekintve Németország vezető szerepe továbbra is megkérdőjelezhetetlen, összesen 33,7 GW-nyi szélerőművel rendelkezett tavaly év végén. A sorban következő két helyezett is megőrizte tavalyi pozícióját: Spanyolország 23 GW, míg az Egyesült Királyság 10,5 GW szélerőművel rendelkezik. Magyarország sajnos e tekintetben is a mezőny második felében található, sőt egy helyet hátralépve a 18. helyre csúszott vissza.

Magyarországon tavaly sem fektettek a jövő energiájába
Az Európai Unió beépített szélenergia-kapacitása először 2012-ben lépte át a 100 GW-os határt, tavaly 117,3 GW-ra rúgott, ami 10 százalékos emelkedést jelent 2012-höz képest. A régebbi (EU-15) és az új tagállamok között bár 1 százalékponttal csökkent a különbség, az EU-15 továbbra is óriási fölénnyel rendelkezik, az uniós teljes szélenergia-kapacitásának közel 93 százaléka található itt. A két csoport közti csökkenő különbség elsősorban Lengyelországnak és Romániának köszönhető, ugyanis az újonnan telepített kapacitások tekintetében mindkét ország előkelő helyen található (rendre 3. és 5.)

Magyarországon tavaly sem fektettek a jövő energiájába
Bár itthon alig pár hete jelentették be a paksi atomerőmű bővítését, az Európai Unióban láthatóan más irányba mozdultak a tagállamok. Az utóbbi 13 évben minimálisan csökkent az új atomerőművi kapacitás az EU-ban, míg az alternatív energiák (szél, nap) óriási népszerűségnek örvendtek, sőt földgázerőművek iránt is jócskán megnőtt az igény.

Magyarországon tavaly sem fektettek a jövő energiájába
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
GettyImages-1387481089