Uniós források

Több száz cég lélegezhet fel: jócskán kitolták a nagy K+F-pályázat befejezési határidejét

Portfolio
Miután a napokban kitolták a megújuló energiás és a munkaerőpiaci alkalmazkodást segítő uniós pályázat záródátumát, ma egy nagy kutatás-fejlesztési pályázathoz nyúltak hozzá: több mint egy évvel kinyújtották a támogatott projektek megvalósítási határidejét és több mint két évvel kitolták azt a dátumot, ameddig a pályázat keretében kifizetést teljesíthetnek a hatóságok. Jelenleg 275 cég projektje fut ennek a pályázatnak a keretében, így közülük bizonyára jelentős számú cégnél fellélegezhetnek a kinyújtott megvalósítási határidők miatt.

Szűkszavú, de annál nagyobb jelentőségű közlemény jelent meg kedden a hivatalos uniós pályázati oldalon, ugyanis azt közölte a kiíró, hogy több ponton módosult a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” című felhívás. A változások lényege az alábbi:

  • Eddig legkésőbb 2021. március 31-ig kellett leadni a projekttel kapcsolatos pénzügyi elszámolást (záró kifizetési igénylést), amely most legkésőbb 2022. június 30-ra módosult (pontosabban benyújtásának, vagy ez az új dátum, vagy a projekt fizikai befejezést követő 90 nap a határidő és a kettő dátum közül a korábbi az irányadó). A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy jóval több ideje van megvalósítani a projektet a cégeknek, illetve az elszámolást benyújtani hozzá és a felhívás keretében támogatott projektek költségei elszámolhatóságának záródátuma is kitolódott 2022. június 30-ra.

  • Nagy változás az is, hogy eddig a rendelkezésre tartási időszak (amely alatt folyósíthat a hitelező) legkésőbbi időpontja a szerződés megkötésétől számított maximum 12 hónap volt, ezt most 42 hónapra kitolták (!). Éppen emiatt eddig a projekt keretében utoljára 2021. december 31-én lehetett kifizetést teljesíteni a Kedvezményezett felé, mostantól viszont 2023. szeptember 30-ig meg lehet ezt tenni.

  • Nagy könnyítés az is a cégeknek, hogy a tőketartozás törlesztését a türelmi idő lejártát követően meg kell kezdeni és ez a türelmi idő tartomány szintén tágult. Ez azt jelenti, hogy a türelmi idő a rendelkezésre tartás végétől számított legfeljebb 12 hónap, de nem lehet több mint a Kölcsönszerződés megkötésétől számított maximum 54 hónap (eddig a maximum 48 hónap volt).

Az uniós támogatások aktuális adatbázisa szerint ezen a pályázaton már 961 intézmény indult 151 milliárd forintnyi támogatási igénnyel, amelyek közül 278 projektet támogatott már a hatóság közel 41 milliárd forinttal. Ezek közül 275 projektnek van hatályos szerződése csaknem 40 milliárd forint összeggel, de kifizetés eddig egyelőre 228 projektnél volt 18,7 milliárd forint összegben. A fenti könnyítés tehát feltehetően több száz céget érint kedvezően, legalábbis azokat, amelyeknél komolyabb csúszás veszélye merült fel.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
eu zaszlo eu