Uniós források

Ezermilliárdos uniós pénzesőt kaphat év végéig a magyar gazdaság

Portfolio
Az első nyolchavi tény és az év egészére vonatkozó terv alapján az adódik, hogy a szeptember-decemberi időszakban összesen mintegy 1000 milliárd forintnyi uniós támogatást kellene kifizetnie a magyar hatóságoknak a nyertesek számára, ami duplája lenne a tavalyi utolsó négyhavi adatnak.

A Pénzügyminisztérium hétfőn tette közzé az első nyolchavi részletes államháztartási adatokat, és ebben többek között az van benne, hogy az év első nyolc hónapjában 952,5 milliárd forint uniós kiadást teljesített a nyertesek felé és ezzel párhuzamosan Brüsszelből 467,3 milliárd forint bevétel érkezett a büdzsébe.

A 952,5 milliárdos kiadás túlnyomó részét a 2014-2020-as programozási időszak kohéziós operatív programjai adták, összesen 731,5 milliárd forint értékben. Ebből az év első nyolc hónapjában a legjobban teljesítő operatív programok az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program 218,3 milliárd forint, a Gazdaságfejlesztés és Innovációs Operatív Program 176,7 milliárd forint, valamint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program volt 114,1 milliárd forint kifizetéssel.

Az első nyolchavi összes uniós kifizetés (952,5 milliárd forint) az éves előirányzat 48,7%-os teljesítését jelenti, azaz még több mint kétszer ennyi pénzt kellene kifizetni az év hátralévő részében. A Népszava mai cikkében rámutat, hogy a költségvetési törvény azzal számol: az év egészében 1955 milliárd forintnyi támogatást fizetnek ki, azaz az utolsó négy hónapra összesen 1000 milliárdos kifizetés van előirányozva. Tavaly az első nyolc hónapban 1388 milliárdos volt a kifizetés, az év végéig pedig összesen 1955 milliárdos, tehát tavaly az utolsó 4 hónapban csak 498 milliárd forint volt, idénre pedig ennek duplája a terv.

Bár a lap arra utal, hogy ennyire gyors idei utolsó négyhavi kifizetés mellett „a következő hónapokban elszállhat a hiány”, a Portfolio teljesen másként látja. Amint a Portfolio a saját információi alapján a minap megírta: augusztus elejétől szeptember közepéig összesen mintegy 510 milliárd forintnyi uniós támogatás zúdult be a magyar költségvetésbe Brüsszelből (azóta pár milliárd még jött) és ha ezt bekönyveli majd a PM, akkor az október elején megjelenő, szeptember végi költségvetési egyenleg akár nulla közelébe is billenhet, hiszen az első nyolchavi deficit 511 milliárd forint volt.

Mivel a nyári nagy brüsszeli alku (a kormány hatalmas büntetéseket vállalt be) nyomán a következő hónapokban további jelentős brüsszeli átutalások várhatók, így a fent vázolt akár 1000 milliárd forintnyi itthoni uniós támogatás kifizetésre igenis van fedezet és nem fog elszállni a költségvetési hiány sem.

Inkább az a nagy kérdés, hogy itthon tudnak-e úgy haladni a projektgazdák, hogy az előlegek helyett immár inkább számlaalapú kifizetéseket tudjanak kérni (kellő mennyiségű számlát tudnak generálni a fejlesztések előrehaladásával) és így tényleg ki tudnak fizetni idehaza a hatóságok 4 hónap alatt összesen 1000 milliárd forintnyi támogatást.

Címlapkép forrása: Daniel Acker/Bloomberg via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
MNB Intézet

A szignifikanciatesztelés logikája

Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a reptéri piszoárok belsejébe ragasztott legyet ábrázoló matrica növeli-e annak az e

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
eu zaszlo eu