Prémium

Tudatos stratégia, nagy hozzáadott érték (x)

Portfolio
Hatalmas lehetőség előtt áll az ország, hiszen a 2014-2020-as ciklusban jelentős fejlesztési forrásokhoz juthatnak a gazdasági szereplők. Versenyképes ötletekben és beruházási kedvben szerencsére nincs hiány, ezt bizonyítja a nagyfokú érdeklődés is a pályázók részéről. A támogatás elnyerése továbbra sem megoldhatatlan akadály azok számára, akik megfelelnek a kiírásnak.


Tudatos stratégia, nagy hozzáadott érték
Sauska Pincészet
Azonban vannak a pályázati és a megvalósítási szakaszban is apró buktatók, ezért is kell hangsúlyozni, hogy a pályázatírás csak vékony szelete egy európai uniós finanszírozásból megvalósuló beruházásnak, egy mindenki számára nyertes szituáció megteremtéséhez, a pénzek szabályos és maradéktalan lehívásához rendkívül sokszínű know-how szükségeltetik.

A Vidékfejlesztési Program első meghirdetése óta, komoly szakmai fórumokon is egyöntetű véleményként és kritikaként fogalmazódott meg, hogy a jelenlegi felhívások miatt a közepes méretű élelmiszeripari cégek gyakorlatilag ki vannak zárva a fejlesztési forrásokból.

A piacvezető projektmenedzsment szervezetek, köztük a Rekontir cégcsoport több konferencián, szakértői véleményben és egyéb transzparens egyeztető fórumon mondta el véleményét a témával kapcsolatban, elsősorban az ágazat érdekeit és a fejlesztéspolitika célkitűzéseinek hatékony megvalósítását hangsúlyozva.

Korábban is hallottunk már szándéknyilatkozatot a források esetleges átcsoportosítására, ezt erősítik meg az elmúlt hetek kormányzati kijelentései:
  • Az első prioritásban az "Élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása kombinált hiteltermékkel" című, júliusban nyíló, GINOP 1.2.6-16 kódszámú felhívás kerete 50 milliárd forintra emelkedik.
  • "Élelmiszeripari középvállalatok termelési kapacitásainak bővítése keretében finanszírozott kombinált hitel" című, szintén júliusban nyíló, GINOP 8.3.4-16 kódszámú felhívás kerete szintén 50 milliárd forintra emelkedik.


Tudatos stratégia, nagy hozzáadott érték
Kreinbacher Birtok
Mindemellett szintén üdvözölendő, hogy a készülő közbeszerzési törvényjavaslat a következő módosításokat foglalja majd magában:
  • Ha több mint 25 millió forintnyi hitelalapú, vagy részben hitelalapú uniós támogatásból valósít meg egy cég beszerzést, akkor már nem kell lefolytatnia közbeszerzést.
  • Az új, a jogerősen megállapított versenyjogi jogsértésekre vonatkozó kizáró okot áthelyezi a kötelező kizáró okok közül az ún. fakultatív kizáró okok körébe. Ez azt jelenti, hogy az ajánlatkérőnek nem kellene kötelezően kizárnia olyan ajánlattevőt az indulásból, amely ellen három évnél nem régebben meghozott jogerős elmarasztaló határozat született és bírságot róttak ki rá.
  • A 25 millió forint feletti támogatástartalom esetén a közbeszerzés lefolytatási kötelezettség a továbbiakban csak a vissza nem térítendő támogatások esetében alkalmazandó, azaz az ún. visszatérítendő támogatások, illetve az ún. kombinált pénzügyi eszközök esetében nem.

Bár a felhívás még nem jelent meg, nagy valószínűséggel az alábbi tevékenységekhez lehet forrásra pályázni:

Támogatható tevékenységek:
  • Termeléshez kapcsolódó új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása;
  • Az anyagmozgatáshoz és/vagy raktározáshoz és/vagy csomagoláshoz kapcsolódó új eszköz beszerzése;
  • A termeléshez, a vállalatirányításhoz, a belső nyilvántartási-, és a vállalati infokommunikációs rendszerekhez kapcsolódó informatikai eszközök és szoftverek beszerzése;
  • A célterülethez tartozó tevékenységet szolgáló épületek, építmények kivitelezése.

Pályázatírás vs. Projektmenedzsment Fontos tisztázni, hogy a pályázatírók tevékenysége is fontos eleme egy beruházásnak, de önmagában nem elégséges a szolgáltatás egy hosszú távon fenntartható fejlesztés megfelelő minőségű kivitelezéséhez, elég, ha az ellenőrzésekre, vagy a fenntartási időszak végéig szóló kötelezettségekre gondolunk. Ráadásul, a kóklerek és a hatalmas jutalékért győztes döntést ígérő kijáró emberek sokszor negatív színben tüntetik fel a szakmát.

Egy uniós forrásból megvalósuló beruházásnál érdemes körülnézni, hogy a projektmenedzsment szektor meghatározó szereplői milyen referenciákkal rendelkeznek a területünkhöz kapcsolódóan.

A beruházás és pályázatmenedzsment területén évtizedes tapasztalattal rendelkező szervezetek egy-egy szektor igazi szakértőjévé váltak és az adott ágazat legkülönfélébb tevékenységet végző vállalkozásai számára is prémium megoldásokat tudnak nyújtani.

(x)
MNB Intézet

A szignifikanciatesztelés logikája

Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a reptéri piszoárok belsejébe ragasztott legyet ábrázoló matrica növeli-e annak az e

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2