Mozgolódik Oroszország: szép csendben több száz katonai létesítményt nyitottak újra az Egyesült Államok szomszédjában
Globál

Mozgolódik Oroszország: szép csendben több száz katonai létesítményt nyitottak újra az Egyesült Államok szomszédjában

Portfolio
Az Egyesült Államok jelentése szerint Oroszország és Kína egyre inkább együttműködik az Északi-sarkvidéken, amely komoly hatással lehet a régió stabilitására. A Pentagon által kiadott dokumentum rávilágít arra, hogy mindkét ország növeli jelenlétét és befolyását a térségben, amely aggodalomra adhat okot.

Oroszország több száz, még a Szovjetunió idejéből származó katonai létesítményt nyitott újra az Északi-sarkvidéken. Ezek a bázisok stratégiai fontosságúak, hiszen lehetővé teszik Moszkva számára, hogy ellenőrzést gyakoroljon a térség felett és biztosítsa érdekeit.

Kína is aktívan érdeklődik az Északi-sarkvidék iránt. Az ország magát "sarkvidékközeli" államként definiálja, és célja egy "sarkvidéki selyemút" kiépítése. Ez nem csupán gazdasági érdekeket szolgál - mint például az ásványkincsek kitermelése és új hajózási útvonalak kialakítása -, hanem geopolitikai célokat is követ.

A Kínai Népköztársaság és Oroszország egyre inkább együttműködik az Északi-sarkvidéken a nemzeti hatalom számos eszközén keresztül - áll a Pentagon jelentésében. Bár vannak nézeteltérések közöttük, együttműködésük aggodalomra adhat okot Washington számára.

Az Északi-sarkvidék tengeri útvonalait egyre inkább a Csendes- és Atlanti-óceánon átívelő nagy gazdaságok összekötésére használják, mivel a globális felmelegedés miatt a jégtakaró zsugorodik, és hosszabb jégmentes időszakokat tesz lehetővé ezeken a vizeken.

Oroszország és Kína közösen fejlesztik ezeket az útvonalakat. Oroszország így próbálja ellensúlyozni a nyugati szankciók hatásait, míg Kína alternatív hajózási útvonalat keres, hogy csökkentse függőségét a Malaka-szorostól.

A térségben tapasztalható egyre erősebb orosz és kínai jelenlétet nem csak az Egyesült Államok figyeli aggódva, Kanada közölte, 12 új tengeralattjárót vásárol annak érdekében, hogy megerősítse partvidéke és az Északi-sarkvidék védelmét.

Kanada a globális felmelegedésre hivatkozva úgy véli, hogy

A JEGES-TENGER 2050-RE AZ EURÓPA ÉS KELET-ÁZSIA KÖZÖTTI LEGHATÉKONYABB HAJÓZÁSI ÚTVONALLÁ VÁLHAT, AMI FELVETI A TENGERI BIZTONSÁG MEGERŐSÍTÉSÉNEK SZÜKSÉGESSÉGÉT.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. A címlapkép forrása: Mikhail Svetlov/Getty Images

MNB Intézet

A szignifikanciatesztelés logikája

Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a reptéri piszoárok belsejébe ragasztott legyet ábrázoló matrica növeli-e annak az e

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
orosz-ukrán háború kedd