Prémium

Elérhető öngondoskodás (x)

Portfolio
A szerződéses végintézkedések között jelenleg az öröklési szerződés a leggyakoribb, amelyet tartalmát tekintve úgy is jellemezhetünk, hogy a tartási szerződés egy különös formája. A két szerződésfajta között a leglényegesebb különbség, hogy a tartás ellenértékeként a vagyontárgyon a szerződés megkötésével tulajdonjogot szerez, az öröklési szerződés alapján pedig úgynevezett örökségi váromány keletkezik. Az öröklési szerződés végintézkedés, és az örökhagyó (eltartott) tulajdonjoga csak annak halála esetén száll át a szerződéses örökösre (eltartóra).
Az ilyen szerződések elismerésére, szabályozására bevezetése óta komoly társadalmi igény van, mivel hazánkban is fokozatosan emelkedik azoknak a száma, akik életkoruknál fogva ápolásra, gondozásra szorulnak, melynek anyagi fedezetét meglévő vagyonuk biztosítja. A gondozás, mint szolgáltatás értéke is egyre inkább felértékelődik, így a hatályos szabályok alapján érvényes öröklési (tartási) szerződésnek minősül az a szerződés is, melynek a gondozás jelentősebb eleme, mint a saját vagyonából történő tartás. Az öröklési szerződés nagyobb arányú elterjedését az is befolyásolta, hogy a szerződés alapján a gondozott a szükséges ellátáshoz anélkül juthat hozzá, hogy anyagi helyzetében jelentős változás következne be.

Az új Polgári Törvénykönyv lehetővé teszi azt is, hogy az örökhagyó a szerződésben meghatározott harmadik személy javára is kössön szerződést, például olyan hozzátartozójáról (szülőjéről, gyermekéről) kell gondoskodnia, aki a szerződő fél halála után is ellátásra szorul. Korábban az ilyen tartalmú szerződéseknek a tartalmi megítélése bizonytalan volt, a joggyakorlat sem volt egységes, a jelenlegi szabályozás azonban feloldotta ezt a bizonytalanságot.

Öröklési szerződésben tehát az örökhagyó a vele szerződő felet a magának, illetve a szerződésben meghatározott harmadik személynek nyújtandó tartás, életjáradék, illetve gondozás ellenében - vagyona, annak egy meghatározott része vagy meghatározott vagyontárgyak tekintetében - örökösévé nevezi; a másik fél pedig kötelezettséget vállal a tartás, életjáradék, illetve gondozás teljesítésére.

A törvény az öröklési szerződés érvényességét szigorú alaki feltételekhez köti, az írásbeli végrendeletre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni azzal, hogy a szerződésre akkor is a más által írt (allográf) végrendelet alakiságai az irányadók, ha az valamelyik fél saját kezű kézírásával készült. A korlátozottan cselekvőképes kiskorú és cselekvőképességében - vagyoni jognyilatkozatai tekintetében - részlegesen korlátozott nagykorú örökhagyó öröklési szerződésének érvényességéhez a törvényes képviselő és a gyámhatóság jóváhagyása is szükséges. A szerződéses örökös jogának biztosítására az ingatlan-nyilvántartásba elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyezni.

Mind a tartalma, mind a szerződés megkötésére vonatkozó formai szabályok bonyolultsága miatt annak, aki ilyen szerződés megkötését tervezi, érdemes jogi szakemberhez fordulnia, azon túl, hogy érvénytelenség esetén a szerződés eredeti célja is meghiúsul, az addig teljesített szolgáltatás és ellenszolgáltatás elszámolása sem tartozik a legegyszerűbb jogi ügyek közé.

Több személy együttes öröklési szerződése továbbra is tilos, azonban a házastársak esetében kivételt tett a törvényalkotó. A házastársak, mint örökhagyók az életközösség fennállása alatt érvényesen köthetnek ugyanabban az okiratba foglalt öröklési szerződést. Ennek a különleges szabálynak a bevezetését az indokolja, hogy jogrendszerünkben ma is gyakori, hogy a házastársak vagyona közös vagyon, és e vagyonról kívánnak öröklési szerződésben rendelkezni, ami a gyakorlatban egyszerűbbé teszi a tartási szolgáltatás ellenértékének meghatározását.

A szerződéses örökös részéről pedig -emiatt kell gondosan eljárni a szerződés tartalmát illetően. A szerződéses örökös a tartás ellenértékét a házastársak feltehető halálának eltérő időpontja miatt külön-külön szerzi meg, ilyenkor többnyire csak a lekötött vagyon felét örökli meg, illetve adott esetben a házastársaknak különvagyonuk is lehet, ilyen esetben a szerződésben kell pontosan meghatározni a vagyontárgyak körét, illetve az egyik fél halála esetén a megörökölt vagyon feletti rendelkezés feltételeit.

A cikk szerzője: Dr. Horváth Gyöngyi, közjegyzőhelyettes BKK


Elérhető öngondoskodás



(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2