Prémium

A kockázatot nem kerülni, hanem érteni, és kezelni kell (x)

Portfolio
Befektetési piac: felértékelődnek a dinamikus vegyes és a részvényekbe fektető alapok.

Konkoly Miklóstól, a Budapest Alapkezelő vezérigazgatójától kérdeztük, mit tanácsol a kisbefektetőknek a közelmúltban végbement piaci változások fényében.

A brókerbotrányok nyomán milyen reakciókat tapasztalnak ügyfeleik részéről?



A kockázatot nem kerülni, hanem érteni, és kezelni kell
Változni látszik a befektetői attitűd. Míg korábban sokszor szinte kizárólag az elérhető hozam érdekelte a befektetőket, az utóbbi időben egyre többen szeretnék elsősorban biztos kezekben tudni a pénzüket. Többet kérdeznek arról, hogyan működnek a befektetési alapok, az egyes termékek milyen kockázati szintek mellett érhetők el, milyen ellenőrzési mechanizmusok működnek itt, és így tovább. Úgy látjuk, hogy a stabil, banki hátterű szolgáltatók - mint a Budapest Alapkezelő is -, és a rendszeresen ellenőrzött befektetési formák még mindig vonzóak. Várhatóan azok is maradnak, hiszen az eredményesség mellett a biztonság is elsődleges szempont lett.

Jellemzően milyen befektetési lehetőségeket, stratégiát szoktak javasolni?

Mi a portfolió-építésben hiszünk. A nálunk befektetőket arra igyekszünk megtanítani, hogy a jövőbeni bizonytalanságokat és a belőlük származó kockázatokat diverzifikációval, azaz az eszközök minél szélesebb körű alkalmazásával tudják hatékonyan kezelni. Ügyfeleink egyéni igényeihez és céljaihoz igazodva ajánlunk befektetési alapokat. Azt javasoljuk, hogy a portfolióban kapjon helyet 3-5 befektetési alap: alacsony hozamú és kockázatú (pl. betétekbe, állampapírokba fektető) alapok éppúgy, mint a magasabb hozam lehetőségét megteremtő vállalati kötvényekbe, részvényekbe és devizákba fektető befektetési alapok.

Mielőtt azonban bármilyen befektetési eszközről elkezdünk beszélgetni az ügyféllel, nagyon sok tényezőt tisztázni kell: az ügyfél kockázatvállaló képességét, a korábbi tapasztalatait - a jól és a rosszul sikerült befektetéseit egyaránt -, mennyi ideig dolgozott azért a pénzért, amit be szeretne fektetni, milyen időtávban gondolkodik, milyen hozamot vár el, milyen aggályokat fogalmaz meg. A legfontosabb, hogy tényleg megértse, mit vállal, és tudatosan hozza meg befektetési döntéseit.

Mi lehet a közeljövő slágerterméke?

Egyre nagyobb érdeklődést tapasztalunk az olyan alapjaink iránt, amelyeknél nem a kockázat kerülése a lényeg, hanem annak kezelése. Ilyenek például a dinamikus vegyes és a részvényekbe fektető alapok, amelyek ugyan kockázatosabbak, de magasabb hozampotenciállal bírnak. A dinamikus vegyes alapok legnagyobb előnye, hogy az eszközosztályok közötti választás felelősségét (például részvény és kötvény között) ezen alapok segítségével az aktív kezelésnek köszönhetően levesszük a befektetők válláról.

(x)
GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2