Prémium

Régiós TOP100 a Gazdasági Évnyitón (x)

Portfolio
A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Dél-alföldi Enterprise Europe Network iroda január 19-én tartotta gazdasági évnyitóját, melyen a Dél-alföldi Régió gazdaságáról és a Dél-Alföld általános gazdasági helyzetéről esett szó. Bemutatásra került a 2013. évi nettó árbevétel alapján összeállított dél-alföldi TOP 100 céglista is.
A köszöntőket követően Dr. Papp István, a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának főigazgatója, valamint Márkus András, a NAV Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának pénzügyőr dandártábornok főigazgatója A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elemzése a Dél-alföldi Régió gazdaságáról címmel tartott előadást. Ezt követően Kocsis-Nagy Zsolt, a KSH Szegedi főosztályának főosztályvezetője mutatta be a magyar lakosság életkörülményeit, elégedettségét felmérő kutatás Csongrád megyei eredményeit.

Az előadásokban vázolt gazdasági adatokat összesíti a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Dél-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága és Vám-és Pénzügyőr Főigazgatósága, valamint a Központi Statisztikai Hivatal Szegedi Főosztálya együttműködésében készített TOP 100 kiadvány.

Célunk továbbra is az, hogy adatokon, tényeken alapuló elemzések segítségével reális képet adjunk a Dél-alföldi régió gazdasági helyzetéről, gazdasági folyamatairól, tendenciákról.

A kiadvány első részében a régió és a három megye gazdasági jellemzőit az adóhivatal által elkészített, adóbevallásokból nyert számadatok és azok elemzése alapján mutatjuk be.
Új elem, hogy az idén a már megszokott adószakmai részeken túl, vám- és pénzügyőri tevékenységhez kapcsolódó elemzésekkel bővült az évkönyv.

A kiadvány második részében közöljük a régió első 100 - legnagyobb árbevételt elérő - vállalkozásának listáját és fontosabb gazdasági adatait. 2013-ban 6 milliárd forintot meghaladó nettó árbevétellel lehetett bekerülni a régió száz legnagyobb vállalkozása közé.

A korábbi évek gyakorlatát megőrizve ugyanakkor bemutatjuk megyénként az 50 legmagasabb nettó árbevételt elérő társas vállalkozást is. Az ágazati körképben a kiemelt nemzetgazdasági ágankénti első tíz, vámszakmai oldalról a megyénkénti első 30 export, illetve import forgalmat lebonyolító adózónak kértük a hozzájárulását ahhoz, hogy főbb gazdasági adatait a kiadványban megjelentethessük.

A Központi Statisztikai Hivatal Szegedi Főosztálya a gazdasági szervezetek által előállított bruttó hazai termék valamint a gazdasági szervezetek, vállalkozások számadataival tette teljesebbé a gazdasági körképet, valamint elemzésükben kitértek a foglalkoztatás és munkanélküliség jellemzőire is.

A régió gazdasági folyamatait elemezve megállapítható, hogy gyakorlatilag az elmúlt évben is az export húzta a gazdaságot. A feldolgozóipar régióbeli jelentőségét mutatja, hogy ebben az ágazatban képződött a nettó árbevétel több mint 40 százaléka és az export árbevétel közel 85 százaléka. A nyereséges vállalkozások száma 5,8 százalékkal növekedett, a veszteséges vállalkozások száma 9,5 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

A régió működő vállalkozásinak száma 2012-ben 6,4 %-kal tovább csökkent, a társas vállalkozásoké az ezredforduló óta évről évre emelkedett, addig az egyéni vállalkozók száma 2002 óta lényegében folyamatosan csökkent.
A nagyvállalkozások meghatározó szerepét és a régió gazdasági-társadalmi életére gyakorolt hatását mutatja, hogy a TOP 100 vállalkozás nettó árbevétele adja a régiós összeg mintegy 50 százalékát, valamint ez a vállalati kör produkálja a régió exportjának kétharmadát is.

Bár a fenti adatok is azt mutatják, hogy a régió gazdaságában meghatározó jelentőségűek a nagyvállalatok, a gazdaság fejlődése szempontjából szintén kiemelt szerepük van a kis-és középvállalkozásoknak. Figyelemre méltó az a tény, hogy a munkavállalók közel kétharmadát foglalkoztatja ez a vállalkozói kör. Alacsony tőkeellátottságuk, humánerőforrás- kapacitás korlátaik miatt ez a vállalkozói réteg az, mely leginkább célcsoportja a kamarák szolgáltatási tevékenységének.

Mindenképpen pozitívumként említendő, hogy bár a dél-alföldi régió gazdasági teljesítményét (GDP) tekintve közepesnek tekinthető, Magyarország egyik legjelentősebb kutatás-fejlesztési bázisa. A régió K+F kompetenciái számos tudományterületen igen erősek, viszonylag magas kutatás-fejlesztési ráfordítás és kutatói létszám jellemzi, de igen nagy területi egyenlőtlenségek figyelhetők meg a régión belül.

A Dél-alföldi régió kereskedelmi és iparkamaráinak szolgáltatásairól, a régió kutatás-fejlesztési, és innovációs tevékenységében, valamint a szakképzésben betöltött szerepéről a kiadvány végén olvashatnak.
Bízunk benne, hogy az évkönyv szakmai tartalma - a kamarai regisztrációs rendszer adataival kiegészülve - hasznos információt nyújt a régió gazdasági életének megismeréséhez.

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2