Prémium

Kiszervezés - Költséghatékony megoldások (nem csak) KKV-k számára (x)

Portfolio
Ahhoz, hogy a kiszervezés hozzájáruljon a vállalkozás sikeréhez, jó néhány dolgot körültekintően át kell gondolniuk a vezetőknek ezzel kapcsolatban. Amennyiben megtalálják azt a területet, amely feladatainak elvégzése hatékonyabban végezhető el vállalkozáson kívül, nem csak költséget spórolhatnak, hanem bizonyos problémák vállalkozáson kívülre szervezésével pótlólagos erőforrások felszabadítására is lehetőség nyílik.
Egyre több vállalat dönt a kiszervezés mellett, mivel számos előnnyel bír, ha a vállalkozás egy-egy tevékenység elvégzését megbízható és megfelelő szaktudással rendelkező külső szolgáltatóra bízza. Ezzel nem csak hatékonyságát növelheti a vállalkozás, hanem költségeit is csökkentheti, illetve elkerülhet bizonyos jogszabály változásokból eredő problémákat és pótlólagos kiadásokat is.

Kis- és középvállalkozásnak főleg az olyan speciális tudást megkívánó szakterületeken érdemes a tevékenységüket külső félre bízniuk, ahol a felmerülő munka mennyisége még nem olyan mértékű, hogy akár főfoglalkozású, vagy akár részmunkaidős munkatársat alkalmazzanak az adott feladatok elvégzésére. Így ahelyett, hogy egy magasan kvalifikált munkatársat fizetnének meg teljes munkaidőre - aminek az adott munkatárs csak töredékét tölti el produktívan -, olyan konstrukciót tudnak választani, amikor csak a ténylegesen munkával töltött időt, vagy az elvégzett munka ellenértékét kell megfizetni.

Ráadásul némely feladat annyira összetett, hogy sok esetben egy szakember nem is rendelkezik önmagában elegendő tudással vagy tapasztalattal a feladat megfelelő minőségben történő végrehajtásához. Egy kiszervezett feladatok ellátására specializálódott szervezet több területről gyűjt maga köré szakembereket, így a támasztott követelményeknek általában könnyebben meg tud felelni, mivel a kollektív tudás mindig nagyobb, mint az egyes szakemberek tudása külön-külön.

A kiszervezés főbb területei

A speciális szoftverigény és a szükséges szaktudás miatt mára a bérszámfejtés külső szolgáltatóra bízása teljesen általánossá vált, a társaságok pedig szinte meg is feledkeznek róla, hogy tulajdonképpen ezzel egy tipikus kiszervezést hajtottak végre.

Könyvelés esetében szintén gyakori a külső szolgáltató igénybevétele, mivel a társaságok a könyvelőtől a számviteli tudás mellett általában elvárják az adójogszabályok alapos ismeretét, a bérszámfejtés alapjainak elsajátítását, sőt néha még a jogi alapismeretek megléte is követelmény. Ezeknek az elvárásoknak könnyebben tud megfelelni egy szolgáltató csapat, mint egy könyvelő egy személyben.

Komplexebb tevékenységet végzőknél nem ritka, hogy az adóbevallások ellenőrzését (pl. áfa bevallások esetében), felülvizsgálatát adótanácsadóra bízza a társaság.

Egyre kevesebb helyen foglalkoztatnak jogtanácsost munkavállalóként, sokkal gyakoribb, hogy a mindennapi ügyeket is külsős ügyvédekre bízzák.

Akár a bérmunka is ilyennek tekinthető, amikor a gyártás bizonyos részfeladatait (pl. hegesztés, galvanizálás, összeszerelés) külső partnerre bízza a társaság.

A munkaerő kölcsönzés is felfogható így, hiszen ezzel a munkaügyekkel járó jelentős tevékenység kerül ki a külsős félhez (toborzás, bérszámfejtés, stb.).

Emellett persze az adott társaság adottságaitól is függ, hogy működésének mely területét akarja vagy tudja külső félre bízni (minőség-ellenőrzés, ügyfélszolgálat, direkt marketing, telemarketing, stb).

Mire kell odafigyelni?

Fontos, és mindkét érintett fél érdeke, hogy kiszervezést megelőzően nagyon pontosan lefektetésre kerüljenek a szolgáltatás keretei. Meg kell határozni, hogy melyek azok az információk, dokumentumok, amiket az adott társaság átad, hogy a külső szolgáltató el tudja látni a feladatát. Azt is meg kell határozni, hogy ezeket mikor, milyen módon, milyen minőségben adja át. Mit vár el az adott társaság a szolgáltatótól, milyen határidővel, milyen formátumban kell visszajuttatni a feldolgozott adatokat vagy az elvégzett munkát. Fontos, hogy a megállapodáshoz mindkét fél tartsa magát, a társaságnak pedig figyelembe kell vennie, hogy a nem megfelelő, vagy nem időben történő adatszolgáltatása a szolgáltató részéről is csúszást, és akár plusz költségeket eredményezhet. Bár a szolgáltatók törekednek a rugalmasságra, hiszen náluk is az ügyfél az első, a szerződésben lefektetetteken kívül ötletszerűen meghatározott, egyre sokasodó plusz munkákat nem ildomos elvárni tőlük, hacsak a szerződés nem tartalmaz egy általános óradíjas kitételt.

Sok ügyvezető vagy tulajdonos még nyomós érvek mellett is nehezen ad ki akár részfeladatokat is a társaságon kívülre, mert fél, hogy elveszti az ellenőrzést az adott terület felett. Ez azonban téves gondolat, mivel a kontrollt ugyanúgy fenn kell tartani, mint amikor belső munkatárs végzi el az adott feladatot, csak legfeljebb az ellenőrzés módja kíván meg némi változtatást. Mivel a szolgáltatónál törekednek arra, hogy jó minőségű munkát adjanak ki a kezükből, szinte biztosak lehetünk abban, hogy az elvégzett munka már a szolgáltatónál is több ellenőrzési fázison ment keresztül. Így végső soron a társaságnál ellenőrzéssel töltött idő csökkenhet, ami a megspórolt költségeken felül plusz erőforrást szabadíthat fel házon belül.


Kiszervezés - Költséghatékony megoldások (nem csak) KKV-k számára
Az elemzések szerzői igyekeztek olvasmányos, ugyanakkor szakszerű általános információval szolgálni. A leírtak általános jellegéből adódóan, valamint az esetleges jogszabályi változások miatt kérjük, hogy a leírtak személyre szabott értelmezésével kapcsolatban lépjenek kapcsolatba velünk.

(x)
Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2