Prémium

Az internetes kereskedők hálaadás napja (x)

Portfolio
Az internetes kereskedelem iparág továbbra is felülteljesít, sőt a fejlődés még gyorsul is. Ez igazolja az eENET kutatócég felmérése, mely szerint a kosaras rendszerben értékesítő hazai webáruházak tavalyi forgalma 217 milliárd forint volt, ami 22,5 %-kal haladja meg a 2012. évit. A fejlődés növekedő ütemű az előző évek 14, illetve 16,5 százalékos növekedését tekintve. A szereplők száma is nagyobb évről évre, és egyre nagyobb számban jelennek meg a "kőházas" kereskedők is az interneten, gondoljunk csak az elmúlt egy-két év új belépőire, például a Tescóra, a Tchibóra, a Media Marktra, a Deichmannra vagy az online-újonc Decathlonra. Az iparág növekedése - ha egyáltalán lehet iparágról beszélni a rendkívül szerteágazó termék- és szolgáltatásskálájú e-kereskedelem kapcsán - persze nem feltétlen jelenti, hogy az egy webáruházra eső fajlagos bevétel növekedett. A profitról nem is beszélve, hiszen az e-commerce mögötti üzleti modell még nem kiforrott.



Az internetes kereskedők hálaadás napja

Ezért is nagyon fontos az e-kereskedők számára, hogy minél több lehetőségük legyen "megmutatni magukat" a vásárlóknak, és rábírni őket, hogy az internetes vásárlás mellett tegyék le a garast - készpénzt, bankkártyát, PayPal-t stb. Minél többen, minél többször. A vásárlók pedig keresik az akciókat, és egyre inkább szempont a vásárlási metódus kiválasztásánál az időtényező is vagy máshonnan megközelítve: a kényelem.
Erre a kétoldali igényre ad választ a DotcommerceDay, azaz az Internetes Vásárlás Napja mozgalom. Melynek célja, hogy az internetezőkkel megismertesse az online vásárlásban rejlő előnyöket, segítve ezzel a hazai internetes kereskedelem és a tudatos vásárlás fejlődését, továbbá csökkentve az autós közlekedést jelentő hagyományos vásárlás környezetkárosító hatásait, a szmog-kialakulást és a zajterhelést. Az eseményt negyedik éve szervezik meg Magyarországon, és idén már több mint ötszáz webáruház várja a látogatókat speciális, csak ezen a napon érvényes akciójával. A kínálat lefedi szinte a teljes termék- és szolgáltatáspalettát, ami csak kapható az interneten: utazás, játék, egészségügyi termékek, könyv, CD, kuponok, internet-előfizetés, műszaki cikkek, bútor, ruha, gyermekholmik, aukciós tárgyak, szoftverek, sportszerek, biokészítmények, ékszerek, kozmetikai és illatszerek, ételek-italok stb.

Az Internetes Vásárlás Napja előképe az amerikai Cyber Monday, illetve az azt megelőző Black Friday. Ez egy spontán kialakult jelenség, amit mára tudatosan használ az USA-ban az egész e-kereskedelmi iparág. A Fekete Péntek egyáltalán nem gyászos esemény: a november negyedik csütörtökjén lévő Hálaadás ünnepét követő pénteki nap, és ekkor fordul át az e-kereskedők legtöbbjének éves üzleti eredménye a veszélyes - veszteséges - pirosbetűs tartományból pozitívba, azaz a feketével írt profitba. Tehát a webáruházak jó része tizenegy hónapig vár, hogy aztán az ekkor induló karácsonyi szezonban learassa egész éves munkája gyümölcsét, és ehhez a startpisztoly rögtön a Hálaadás után, a Fekete Pénteken és az azt követő "Kiberhétfőn" dördül el. Amikor szinte szőnyegbombázással - a legkisebbtől a legnagyobb webáruházig - érik el a vásárlókat az óriási akciókkal, és tudatosítják bennük az internetes vásárlást, mint vásárlási módot.


Az internetes kereskedők hálaadás napja

Magyarországon nem ünneplik a Hálaadás Napját, és ezért nincs egy ilyen éles váltás, amikor pulykás gondolatkörből átfordulnak az emberek a beiglisbe. Ezt ismerték fel az Internetes Vásárlás Napja hazai szervezői, akik egy apropót szerettek volna teremteni arra, hogy az e-kereskedők "bedörrentsék" a karácsonyi szezont. Négy éve, az első évben a dátum még november végén volt, ám éppen az e-kereskedők visszajelzései alapján az elmúlt három évben már november első teljes hetének péntekjére került át a DotcommerceDay. Ez így még nem kannibalizálja a karácsonyi eladásokat, viszont nagyszerű alkalom arra, hogy "előszezoni" rekordbevételt csináljanak a webáruházak, és hogy egyúttal az online vásárlási módozat "top of mind" legyen a fogyasztóknál a következő hetekben a karácsony kapcsán.

Az idei Internetes Vásárlás Napja november 7-én, pénteken lesz. A résztvevő boltok ajánlatai között a www.internetesvasarlasnapja.hu oldalon lehet keresgélni. Az Internetes Vásárlás Napja weboldal emellett a bankkártyás fizetéssel kapcsolatos kérdésekre is igyekszik teljes körűen válaszolni.

(x)
GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2