Prémium

Adómentes juttatási elem részletei - Ön is tudja már? (x)

Portfolio
Munkáltatói adómentes vissza nem térítendő támogatás adható már lakáshitel törlesztéshez is, így a lakáscélú munkáltatói támogatás eszköztára kedvezően bővül ki mind a munkáltatók, mind a munkavállalók szempontjából.
A munkáltatóknak 2014. január 1. előtt is volt lehetőségük adómentesen támogatni munkavállalójuk építkezését, lakásszerzését, illetve a már meglévő lakásának bővítését kamatmentes, vagy kedvezményes kamatozású hitel, valamint vissza nem térítendő támogatás formájában.

A szabályozás 2014. január 1-jétől megváltozott, az adható juttatások köre kibővült és ennek keretében a vissza nem térítendő támogatás már közvetlenül a lakáscélú felhasználásra hitelintézettől vagy korábbi munkáltatótól felvett hitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez, illetve a legújabb évközi módosítás alapján a hitelhez kapcsolódó más kötelezettségek megfizetéséhez is nyújtható.

A juttatás összegbeli határa a vételár, a teljes építési költség, vagy a korszerűsítés költségének 30 százaléka, de legfeljebb 5 millió forint (5 évre vonatkozóan), feltéve, hogy a lakás szobaszáma nem haladja meg a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletben meghatározott méltányolható lakásigényt (lakáscélú munkáltatói támogatás). Például egy öttagú, három gyermekes család esetében a szobaszám maximum 5 szoba; ettől nagyobb ingatlan esetén az adómentesség nem jár. Ez jelentős könnyítés, hiszen korábban a szobaszámot és egyúttal a lakás építési költségét is figyelembe kellett venni a méltányolható lakásigény vizsgálatakor (az építési költségek jogszabályban meghatározott értéke ugyanakkor a piaci változásokat sajnos nem követte).

A témával kapcsolatban felmerülő legfontosabb kérdés természetesen az, hogy miért is előnyös mindez a munkáltatók, és a munkavállalók számára, és milyen adórizikók és adminisztráció van a konstrukcióban?

A támogatás alapvetően adómentesen nyújtható. Fontos szabályozási elem azonban, hogy a munkáltató a támogatás folyósításának évét követő év május 31-éig, lakás építéséhez, építtetéséhez, alapterületének növeléséhez és korszerűsítéséhez adott támogatás esetén a folyósítás évét követő második év május 31-éig rendelkezzen az adópolitikáért felelős miniszter rendeletében meghatározott igazolásokkal. A rendelet tervezete jelenleg az NGM honlapján elérhető, és a részletszabályokban például az is megtalálható, hogy elsődlegesen a munkáltató kötelessége az adómentesség feltételeinek vizsgálata.

Fontos megjegyezni, hogy amennyiben a nevezett igazolásokkal a munkáltató nem rendelkezik, az adómentesség feltétele nem teljesül. A nyújtott támogatás 20%-kal megnövelt összeget a juttatásban részesülő munkavállalónál bérjövedelemként kell figyelembe venni. A munkabérnek minősülő összeg megszerzésének időpontja a támogatás folyósításának évét követő év májusa, lakás építéséhez, építtetéséhez, bővítéséhez és korszerűsítéséhez adott támogatás esetén a folyósítás évét követő második év májusa.

Tekintettel arra, hogy a munkavállalók nem elhanyagolható része rendelkezik már korábban megkötött lakáscélú hitellel (az új rendelkezés a forintalapú hitelek mellett nem zárja ki a munkáltatói támogatás devizakölcsönök törlesztéséhez való felhasználását), így a fent leírtak, az adminisztráció ellenére is, a munkáltatók széles körében találhatnak kedvező fogadtatásra.


Adómentes juttatási elem részletei - Ön is tudja már?
Az elemzések szerzői igyekeztek olvasmányos, ugyanakkor szakszerű általános információval szolgálni. A leírtak általános jellegéből adódóan, valamint az esetleges jogszabályi változások miatt kérjük, hogy a leírtak személyre szabott értelmezésével kapcsolatban lépjenek kapcsolatba velünk.

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2