Prémium

A lényeg, hogy arany legyen! (x)

Portfolio
Elcsépelt frázisnak tartják, hogy az emberek vonzódása az aranyhoz évezredek óta töretlen. A már sokszor hallott kijelentést viszont újra igazolják olyan esetek, mint amelyről a német és francia ékszerkereskedők számoltak be az ottani médiának az elmúlt hetekben. Rég nem tapasztalt forgalmat bonyolítanak ugyanis az ún. "szegény ember aranyából", vagyis a 333 vagy 375 ezred tisztaságú arany ékszerekből. Csak tavaly 4,1 millió darab ilyen jellegű (9 karátos) ékszert adtak el, ez a szám 2008-ban csak 100.000 darab volt.
Az arany árának tizenkét éves folyamatos emelkedése az ékszerek árában is komolyan megmutatkozik. Ugyan a drágább gyűrűk vagy nyakláncok nem csökkentették a vevői keresletet, de a vásárlók jobban megnézik, hogy mennyit adnak egy-egy darabért. Inkább hajlandóak elfogadni, hogy alacsonyabb aranytartalmú ékszert vásárolnak, csak ne kelljen lemondaniuk a nemesfém birtoklásáról, értékelte a közelmúlt tapasztalatait a német óra és ékszerkereskedők szövetségének elnöke.

A vásárlói szokások változása az ékszerkészítőket is egy új helyzet elé állította. Jóval nagyobb kreativitást kell felmutatniuk annak érdekében, hogy a magas aranyár miatt ne apadjon le a kisebb pénztárcával rendelkező, de a vásárlók legnépesebb tömegét képviselő ügyfelek száma. Ezért az aranyból és ezüstből készült ékszerekhez vasat, bronzot, nemesacélt, alumíniumot, ásványköveket és más újabb ötvözeteket használnak díszítés gyanánt. A szövetség elnöke örömmel említette, hogy a magasabb, 585-ös vagy 750-es aranytartalmú dísztárgyak után is változatlanul magas a kereslet.

Miként a németeknél, úgy a franciáknál is virágzik az alacsony karátszámú ékszerek forgalma. Igaz, a német vásárlói kereslethez hasonlóan a magasabb aranytartalmú ékszerek sem veszítettek vonzerejükből, így pl. a 18 karátos sárga fém számít a legkedveltebbnek. A francia ékszeripar 2012-ben összesen 1,9 milliárd euró értékű forgalmat bonyolított le, ebből a "szegény ember aranya" 400 milliós szeletet tudott kihasítani magának. Ugyanakkor komoly belső szakmai és piaci feszültségeket is eredményezett a "higított arany tartalmú" ékszerek előretörése. Több neves kereskedőház és család nem hajlandó ilyen ékszereket forgalmazni, mivel ebben a szakmai tekintély aláásását látják. Emellett az is problémát jelent, hogy sok vevő nem érti, nehezen fogadja el, hogy a 333-as vagy a 375-ös arany könnyen törik, elszíneződik és nem értéktartó.

A kellemetlenségek tisztázásához hozzájárulhat az EU azzal, ha az Európai Parlament jóváhagyja azt a törvénytervezetet, amely kimondja, hogy a kilenc karátos aranyból készült termékek ún. "arany tartalmú fémek", így azok nem minősülhetnek teljes értékű nemesfémeknek. Ilyen törvény már létezik pl. Svájcban, amely a 9 karátos aranytermékeket imitációnak/utánzatnak jelöl meg. Németországban egy 1881-es törvény alapján lehet kilenc karátos arannyal kereskedni. Sok országban viszont csakis a 22 karátos aranyból készült ékszereket tekintik valódinak, így Indiában, Törökországban vagy az arab világban. Ennek tradicionális, kulturális okai gyökerei vannak.

www.arteus-capital.com
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker